Kultura

(FOTO) V Veszpremu se je začelo kulturno prestolovanje

kr
22.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

V madžarskem Veszpremu, ki si letos naziv evropska prestolnica kulture (EPK) deli z romunskim Temišvarom in grško Elevzino, so imeli včeraj uradno otvoritev.

Odprtje, ki se je razširilo tudi na današnje dopoldne, je sovpadlo z obeležitvijo 200. obletnice nastanka pesmi Himna madžarskega pesnika Ferenca Kölcseya, osnove za besedilo madžarske narodne himne. Vrhunec je bil sobotni večerni ulični festival na glavnih trgih mesta. Zvrstili so se glasbeni nastopi, plesne predstave, svetlobne projekcije in velikoformatne projekcije na različnih zgradbah. Odprli so tudi več razstav in pripravili vodene oglede po mestu v različnih jezikih. Kljub rahlemu sneženju je bilo na ulicah veliko ljudi. Na uradni otvoritvi sta imela govora madžarska predsednica Katalin Novak in hrvaški predsednik Zoran Milanović.

EPA

Program EPK 2003 v Veszpremu ter skupno 116 mestih in vaseh v regiji Bakony-Blatno jezero je razdeljen v devet sklopov, ki bodo ponujali raznolike kulturne in druge dogodke, namenjene raznovrstnemu občinstvu, vse od najmlajših dalje.

Največji poudarek bo na glasbi, saj je Veszprem od leta 2019 Unescovo mesto glasbe. Tako bo v mestu od 13. do 16. aprila festival bluesa, od 19. do 22. julija festival ulične glasbe in od 16. do 19. novembra jazz festival.

Pozornost bodo posvetili tudi literaturi in filmu. Od 23. do 26. februarja bo festival sodobne literature Holtszezon, od 7. do 10. junija pa filmski festival. V Galeriji Vaszary v Balatonfüredu si bodo ljubitelji umetnosti lahko ogledali razstavi madžarskih umetnikov Imreja Baka in Dore Maurer.

Veszprem in regija Bakony-Blatno jezero ne bosta prva EPK na Madžarskem, leta 2010 je bil kulturna prestolnica Pecs.

EPA
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?