(CIKEL CHOREGIE) Kaj boste lahko doživeli v Minoritih in na gradu Rače? Od Kind of Laibach do zvočne razstave

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Vollmaier
Nika Hölcl Praper

Cikel Choregie v produkciji Carmine Slovenice se vrača. Od danes, 5. maja, do 17. maja se bo zvrstilo pet dogodkov, štirje v Mariboru, v Minoritih, eden na gradu Rače. Programska usmeritev cikla je izvajanje nove in zgodnje glasbe ter manj znanih del, predvsem skladateljic. Programski koncept Choregie je kot križišče za srečevanja in izmenjevanja izkušenj med različnimi, domačimi in tujimi umetniki. Od svojega nastanka v letu 2009 je v kulturno okolje Maribora prinesel koncerte in predstave slovenskih in tujih umetnikov, kot so Jaap Blonk, Miguel Azguime, Jacob Cooper, Janez Škof, ansambel Antiphonus, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, ansambel Musica Cubicularis, Young Yoo Lee, Zbor Slovenske filharmonije, Jovana Popić, Bojan Gorišek, Nathalie Pubellier, Aco Biščević, Vasko Atanasovski, Vito Žuraj, Marko Hatlak, ansambel SToP, Izidor Laitinger in drugi. Programska ideja Choregie se je doslej uveljavila tudi skozi številne lastne choregie produkcije: Threnos, Kdo bi si mislil, da sneg pada, Kaj imate proti kmetom, gospa?, Placebo, Navpične misli, Miracles ...

Laibach v klavirski preobleki

Letošnji izbor programov je usmerjen na projekte slovenskih izvajalcev in avtorjev. Prinaša vznemirljivo prestavitev glasbe skupine Laibach v klavirski zvok, Kind of Laibach v izvedbi pianista Saše Vollmaierja. "Predstavljajte si, kako iz 'industrijsko' monolitne laibachovske strukture zvoka izklesati klavirsko klasiko. Tega izziva se ne lotevam, kot bi mogoče lahko pričakovali, s prepariranjem ali elektronskimi posegi, temveč iščem navdih v virtuoznem pianizmu Glenna Goulda in Vladimirja Horowitza, pa tudi pri svojem profesorju (nekoč tudi že sodelavcu skupine Laibach) Aciju Bertonclju, zvestobo izvorni glasbi pa izkazujem s preizkušanjem skrajnih meja zmogljivosti izvajalca in glasbila. Laibachovo linearno strogost razbijam prav z industrijsko natančnostjo in s fizično vztrajnostjo, vendar je končni rezultat, presenetljivo, še bolj monolitna, čeprav absolutno subtilna struktura, stkana samo s črnimi in belimi tipkami elegantnega stroja, koncertnega klavirja, ki je (tudi) večji od življenja," predstavi svoj projekt Vollmaier.

Izredno raznolik program

Na programu cikla Choregie bodo tudi samospevi skladateljice Fanny Hensel, Felixa Mendelssohna Bartholdyja, izvedli bodo domnevno prvo slovensko izvedbo Gallusove maše Missa canonica, predstavili zvočno razstavo z deli baročnih skladateljic ter z reko Dravo inspiriran multimedijski projekt mlajše generacije ustvarjalcev. Cikel Choregie v produkciji Carmine Slovenice torej letos prinaša zvrstno raznorodna dela zvočne umetnosti, multimedijske projekte, koncerte in glasbeno gledališče.

V prvem sklopu bodo poleg koncerta pianista Saša Vollmaierja Kind of Laibach na sporedu še Odmevi preteklosti v izvedbi Komornega zbora Glasbene matice Ljubljana in Mateje Bajt pod vodstvom Sebastijana Vrhovnika z glasbo Jacobusa Gallusa, Orlanda di Lassa, Luca Marenzia in drugih, Vidno ... nevidno ... v izvedbi Mojce Vedernjak (mezzosopran) in Žarka Ignjatovića (kitara) z glasbo Fanny Mendelssohn Hensel in brata Felixa Mendelssohna Bartholdyja, ter intermedijski performans avtorice Mojce Kamnik Je na Dravci m'hlica v izvedbi skupine Hedera Vedro in Dravograjskega seksteta.

"Je na Dravci m'hlica izvira iz koroških ljudskih pesmi z ljubezensko tematiko, v katerih reka Drava predstavlja točko preobrata ali konflikta. V reharmonizacijah, priredbah ljudskih pesmi in avtorskih prijemih zasedbe Hedera Vento se odvija ljubezenska zgodba, ki povzema medčloveške odnose, medtem ko se v petju Dravograjskega seksteta slika nostalgija. Projekt predstavlja stičišče med ohranjenim in lastnim, med skupnostnim in intimnim. Skozi barvne krajine Drave, simbolično obrazno tranzicijo evolucije odnosa, ki bodo obkrožili prostor, bodo živa glasba, realne in imaginarne zvočne krajine na skoraj filmski način pripovedovali arhetipsko zgodbo dveh bregov Drave," napoveduje avtorica Mojca Kamnik.

Del cikla bo tudi današnja geolokacijska zvočna razstava - med drugim duše cikla Choregie - Karmine Šilec Philomela, premierno izvedena v Minoritih, tokrat na gradu Rače. Vsi drugi dogodki bodo izvedeni v Minoritski cerkvi. Cikel je plod sodelovanja z Lutkovnim gledališčem Maribor in Kulturno četrtjo Minoriti.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta