35. Poletni lutkovni pristan: Odlična priložnost za prvi obisk gledališča

Tjaša Gajšek Tjaša Gajšek
13.08.2024 06:00

Ogledu predstave Gluha republika Ilye Kaminskega bo sledil pogovor z avtorjem. Prihodnji petek premiera lutkovnega koncerta Dobro jutro, travnik po ugankah Anje Štefan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Program so na novinarski konferenci predstavile: (z leve) vodja festivala Tanja Lužar, direktorica in umetniška vodja Katarina Klančnik Kocutar, režiserka Nika Bezeljak in Špela Hren Juhart.
Tjaša Gajšek

V soboto se s predstavo italijanskega gledališča Teatro al Quadrato Všeč mi je v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor odpira 35. Poletni lutkovni pristan. Do 1. septembra se bo na različnih lokacijah po mestu zvrstilo 17 uprizoritev, ki so jih ob slovenskih lutkovnih ustvarjalcih pripravili gostje iz Finske, Slovaške, Madžarske, Francije in Italije. Ponudili bodo predstave za vse starostne skupine, od najmlajših, starih dve leti in več, do odraslih obiskovalcev in se pri tem povezali s številnimi organizacijami v mestu.

Vračajo se Potepini

"V sodelovanju z Art kampom bo vsako nedeljo ob 18. uri na ogled predstava v Mestnem parku. Oder je na novi lokaciji, prestavili so ga nad paviljon, nad otroška igrala. V primeru dežja bomo program preselili v gledališče. V sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor bomo v nedeljo, 1. septembra, predstavo pripeljali pred stavbo galerije. Lansko leto smo uvedli tudi sodelovanja z Mariborskim otokom, kar bomo letos ponovili. Pripravljamo delavnico in nastop japonskega gledališča kamišibaja," je na novinarski konferenci pred sobotnim pričetkom festivala dejala vodja festivala in dramaturginja Tanja Lužar

Po dveh letih se vračajo tudi Potepini, interaktivni zvočni sprehodi ob reki Dravi, na katerem se obiskovalci na vnaprej začrtano pot podajo opremljeni s slušalkami in aplikacijo na telefonu. "Letos bo sprehod potekal do Vodnega stolpa, čez novo brv in nazaj čez Studenško brv. Zadnji dve leti Potepinov nismo izvajali, ker Lent ni bil prehoden," je še povedala Lužar. V sodelovanju s festivalom Platforma sodobnega plesa pa za najmlajše pripravljajo uprizoritev Tok tok tok.

Utrinek lanske edicije
Lgm Arhiv

Ulična Princesa na zrnu graha

V okviru Poletnega lutkovnega pristana bo premiero doživela ulična različica predstave Princesa na zrnu graha. Predstavo, ki je različica projekta iz leta 2004, so v prejšnji sezoni premierno želeli uprizoriti prav na ulici, a se nato ni izšlo. "Predstava je najprej doživela odrsko premiero v polikani in predrugačeni različici ulične predstave iz leta 2004, zdaj pa na pristanu pripravljamo še ulično različico, za katero upamo, da bo prav tako všeč ljudem. Ulične predstave so kakovostne na drugačen način, saj je povezava med občinstvom drugačna kot v dvorani. Princesa na zrnu graha bo nato potovala še v Koper, prav tako v ulični obliki, in upamo, da bo na ulici živela še naprej," je povedala direktorica in umetniška vodja mariborskega lutkovnega gledališča  Katarina Klančnik Kocutar.

Utrinek lanske edicije
Lgm Arhiv

Sodelovanje s festivalom Dnevi poezije in vina, ki se bo letos zgodilo prvič, bo prineslo ponovno uprizoritev predstave Gluha republika Ilye Kaminskega, ameriškega avtorja ukrajinskega rodu. "Projekt smo pripravljali še pred začetkom vojne v Ukrajini in se odločili, da ga ohranimo. Pokazalo se je, da je razlogov za uprizoritev predstav, ki govorijo o diktaturi in vojnah na sploh žal vsak dan več," je ob tem povedala Klančnik Kocutar in dodala, da si štejejo v izjemno čast, da bo uprizoritvi sledil pogovor z avtorjem, ki se bo v Sloveniji ustavil kot eden osrednjih gostov festivala Dnevi poezije in vina. 

Prihodnji petek, 23. avgusta, bo na Poletnem pristanu še ena premiera, prvič bo uprizorjen lutkovni koncert Dobro jutro, travnik. "Gre za osem še neuglasbenih pesmi za otroke Anje Štefan, dve med njimi sta doslej še neobjavljeni. Glavna povezovalna nit projekta so njene uganke," je pred premiero povedala režiserka Nika Bezeljak. Projekta se je lotila domala enaka ekipa, ki je leta 2015 postavila otroški kabaret Čuk na palici. Likovno podobo je tokrat ustvarila Ajda Sitar, s katero sta z Niko Bezeljak sodelovali pri predstavi Drobtine iz mišje doline, ki je prav tako nastala po besedilu Anje Štefan. 

Ameriški pisec ukrajinskega rodu Ilya Kaminsky, avtor besedila za predstavo Gluha republika, bo v okviru festivala Dnevi poezije in vina obiskal tudi Maribor.
Boštjan Lah

Poleti se ne zapirajo v gledališče

Kot sta dejali Lužar in Klančnik Kocutar, je festival v 35 letih pridobil ugledno mednarodno veljavo. Izbor predstav, ki jih gledamo na poletnem festivalu, poteka tako, da Lutkovno gledališče Maribor vsako leto do konca februarja odpre razpis, na katerega se lahko gledališča prijavijo, med izbranimi pa so tudi predstave, ki jih Lužar in Klančnik Kocutar med sezono opazita na festivalih. Takšna je letos denimo predstava Là'Qua iz italijanskega Teatro Koreja, ki sta jo opazili v Budinah. 

Ker gre za poletni festival, se bodo številne predstave zvrstile zunaj - v Avditoriju LGM, Mestnem parku, pred UGM, druge bodo na ogled v Mali ali Veliki dvorani gledališča. "Čeprav gre za poletni festival, ni kriterija, da morajo biti vse predstave odigrane zunaj. S tem bi omejili izbor dobrih predstav, ki jih sicer med letom težko gostimo. Hkrati pa se ne moremo zapreti v gledališče. Doslej smo del predstav zmeraj priredili v gledališču, drugi del pa je bil zunaj. Imamo krasne prostorske možnosti, ki kar kličejo po tem, da je kakšna manjša predstava tudi pod hrastom," je povedala direktorica Lutkovnega gledališča Maribor. 

Vstopnice za uprizoritve so že v prodaji na blagajni gledališča in na spletu po simbolni ceni tri evre. 

Zaščitni znak festivala Poletni lutkovni pristan je žirafa. 
Lgm
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta