Zajtrk je najpomembnejši obrok, zato si vzemimo čas in si pripravimo okusne in hkrati zdrave jedi

Sanja Verovnik
22.02.2021 02:00
Pregovor pravi, da se po jutru dan pozna, in iz tega lahko sklepamo, da se po zajtrku naš prehranjevalni dan pozna, opozori Barbara Radojlovič, gurujka presne veganske prehranske kulture v Sloveniji, ki ustvarja dobrote, v katerih tudi sama neizmerno uživa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

"Če se že za zajtrk pregrešimo, je velika verjetnost, da bomo v enakem slogu nadaljevali za kosilo in večerjo," je prepričana goreča zagovornica zdravega načina življenja. "Če zajtrk preskočimo, se velikokrat zgodi, da se prenajedamo za kosilo ali večerjo, zato je pomembno, da zajtrk pričnemo na zdrav način, s potrebnimi vitamini, minerali, beljakovinami, vlakninami, da dobimo dovolj hranil, ki nas bodo oskrbela z energijo, potrebno za nadaljevanje dneva. Pomembno je, da smo zjutraj pripravljeni toliko, da imamo v hladilniku sveže zdrave sestavine, da si lahko iz njih hitro pripravimo zdrav zajtrk."

Barbara Radojlovič: "Zdravo je lahko z malce domišljije tudi zelo seksi!"
Ana Kovač

Najprej kozarec vode ali limonade

Radojlovičeva priporoča, da dan začnite s pitjem tekočine, vode ali limonade, nato pa si lahko pripravite kosmiče ali rastlinski jogurt z jagodičjem. "Če ste bolj za slano hrano, si privoščite polnozrnati kruh ali krekerje s proteinskim namazom iz čičerike ali humusa, z avokadom in veliko narezane sveže zelenjave. Pri tem lahko uporabite od paprike, kumare, paradižnika ...," svetuje sogovornica, ki je prepričana, da "je zdravo lahko z malce domišljije tudi zelo zabavno in seksi". In še: "Tako kot pri vsaki stvari na tem svetu, s katero se pričneš spogledovati, tudi za pripravo hrane velja, da več ko ljubezni daš, več je dobiš nazaj." Med vikendom, ko je več časa za pripravo okusnega zajtrka, pa si lahko po besedah Barbare Radojlovič pripravite proteinske palačinke z arašidovim maslom ali slane palačinke iz čičerikine moke z veliko sveže zelenjave.

Jedi v kozarcu je preprosto vzeti s seboj

Zadnje čase so vse bolj priljubljeni in tudi priročni, da jih vzamemo s seboj, sadje in zelenjava v kozarcu pa tudi tovrstne sladice. Kot pravi Radojlovičeva, take jedi omogočajo veliko improvizacije, saj jih lahko napolnimo z različnimi nadevi in obogatimo s prilogami, ki jih imamo pri roki, in jih odnesemo s seboj v službo ali na pot, tako da imamo vedno pri sebi zdrav in hranilen obrok. "Meni najljubši so ovseni kosmiči s sadjem v kozarcu, avokadov mousse s sadjem v kozarcu, chia puding s sadjem v kozarcu in seveda različne sadne in čokoladne sladičke v kozarčku," našteje ljubiteljica zdrave prehrane.

Svoje znanje je pred leti nadgradila na prvi certificirani presni akademiji Matthew Kenney v Oklahomi, kjer se je udeležila dvomesečnega programa in popoldne opravljala prostovoljno prakso v restavraciji. Kasneje je v Ljubljani, natančneje v Šiški, opremila svetel kulinarični studio, v katerem ustvarja in prireja različne kulinarične delavnice, ki so, kot pravi, vedno nekaj posebnega.

HOFER
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta