Tudi v napol praznem hladilniku se najde dovolj za okusen obrok. Nekaj idej za enostavne in zdrave jedi

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
29.07.2020 02:00

Koronavirus je ohromil ves svet, kulinaričnemu blogerju Sašu Dolencu pa ponudil priložnost, da se preizkusi v kuhinji ter zamisli o enostavnih, lahkih in zdravih receptih deli z drugimi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Pandemija z vsem, kar je sledilo v borbi proti virusu, ki je dobesedno čez noč ustavil svet, je mnoge prisilila k drugačnemu razmišljanju, tudi o prehranjevalnih navadah. Nekateri so se tolažili z nezdravo hrano, ki je pač po navadi "učinkovit" recept v stresnih situacijah, drugi so sklenili, da iz ta čas povsem drugačnega življenjskega stila potegnejo najboljše, tudi v kulinariki. Eden od njih je Sašo Dolenec, ki se na spletnem omrežju predstavlja s Futr u izi, kulinarični bloger, ljubitelj zdrave in okusne kuhinje pa tudi oče dveh najstnic, ki je, kot sam pravi, v času, ko nas je pandemija prisilila, da ostanemo doma in spremenimo življenje, poskrbel, da so doma jedli raznovrstno hrano.

Sašo Dolenec: "Raje jem včasih malo manj dobro, kot da bi jedel eno in isto."
Arhiv Sašo Dolenec

Če ne deliš svojega znanja, si sebičen

"Vse se je začelo nenačrtovano in spontano," priznava Sašo Dolenec. "Spomladi sem nekje prebral, da če ne deliš svojega znanja, si sebičen. Ker sem opazil, da ljudje pogosto ne vedo, kaj bi kuhali, sem si rekel, zakaj pa ne bi posnel kakšnega enostavnega videorecepta in ga objavil na youtubu, morda pa bo komu pomagal. Ker so bili odzivi ljudi, ki so si video ogledali, pozitivni, sem pričel kasneje objavljati še slike na družabnih omrežjih, in tako se je rodil Futr u izi. Pravzaprav ima Slovenija vpogled v to, kaj smo v družini Dolenec zadnje mesece jedli." In videti je marsikaj. Predvsem pritegnejo enostavni recepti, pri katerih za pripravo hrane ni potrebnega veliko časa, vendar to še ne pomeni, da so jedi nezdrave, prav nasprotno, Dolenec je namreč goreč zagovornik zdrave hrane. Njegovi recepti so danes, ko nam po eni strani kronično primanjkuje časa zaradi številnih obveznosti, po drugi strani pa nas prav pandemija uči, da se je kdaj treba znajti tudi z nekaj sestavinami, ki jih imamo doma, in tako ne hodimo v trgovino vsak dan ali celo večkrat na dan, zelo dobrodošli, saj so jedi okusne, hitro pripravljene pa tudi poceni so.

Lokalno pridelana hrana je zagotovilo za uravnotežen in zdrav obrok.
Shutterstock

Zdrav obrok brez škodljivih dodatkov

Sašo Dolenec recepte skombinira iz dveh, treh primerov, prednost pa, kot pravi, daje enostavni izvedbi, okusu, hranljivosti in dejstvu, da ima vsak sestavine za obrok v domači kuhinji. "Pri vsaki jedi, ki jo pripravljam, razmišljam, kako bi jo s čim manj sestavinami lahko naredil še hitreje in lažje. Ne gre za visoko kulinariko z deset ali več sestavinami, čeprav je učinek na koncu enak - potrudim se, da je jed okusna in da je krožnik, ki ga dam na mizo, privlačen na pogled." Dejstvo je namreč, da ljudje jemo tudi z očmi. Dolenec prizna, da je največja potrditev, da to, kar počne, počne prav, odziv sledilcev, ki na družabnih omrežjih objavljajo fotografije jedi, ki so jih po njegovih receptih pripravili doma in so jim teknile. "Ko ti kdo reče, ej, ta jed je pa res enostavna pa še zdrava in okusna povrhu, vem, da sem na pravi poti," razmišlja kulinarični bloger.

Ujetniki v svojem telesu

Sašo Dolenec opaža, da si Slovenci zaradi hitrega tempa življenja za pripravo hrane in za prehranjevanje vzamemo vedno manj časa. "Postajamo ujetniki v svojem telesu. Telo pa nam hitro sporoči, ko mu kaj ni všeč, vendar nam ga pogosto ne uspe slišati, kaj šele uslišati." V receptih se izogiba moki in sladkorju. To pa zato, pravi, ker se tudi sam počuti veliko bolje, če enega in drugega na meniju ni ravno vsak dan. "Ko mi je prvič uspelo en teden jesti zdravo hrano, sem hitro ugotovili, kako bi se dejansko morali počutiti. Takrat sem spoznal, da se s zdravim načinom prehranjevanja ne počutim samo bolje, ampak tako, kot bi se želel počutiti vsak dan," opozori Dolenec. Prav zaradi tega prisega na domače. Po lokalno pridelani hrani redno posega. "Vesel sem živil izpod rok domačih rejcev," poudarja kulinarični nadobudnež, ki lokalna živila poskuša redno vključiti v obroke. Na vprašanje, kakšna hrana mu je najbolj pri srcu, pa pojasni, da rad je raznoliko in lahko hrano in da poskuša obdržati bistvo določenega živila. "Po taki hrani sem vedno sit dalj časa in nikoli nimam občutka napihnjenosti," poudari sogovornik. Dolenčevi imajo doma vrt, tako da sta jim sezonska zelenjava in sadje vedno pri roki. Tudi eksperimentirati v kuhinji ni greh, pravi Dolenec. "Raje jem včasih malo manj dobro, kot da bi jedel eno in isto. Tako imenovani vau efekti, ki pridejo na plano ob igračkanju v kuhinji, ko kombiniraš različne sestavine in preizkušaš različne recepte, me na koncu naredijo zadovoljnega." Pa ne samo njega, temveč tudi njegove najdražje, ki so, kot pravi, njegovi največji kulinarični kritiki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta