Trije vrhunski kuharski mojstri, nagrajeni z Michelinovo zvezdico, so nam zaupali svoj recept

06.10.2021 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Tri velika imena v slovenski kulinariki - Uroš Štefelin, Gregor Vračko in Uroš Fakuč. Vrhunski chefi, ki vedo, kaj so vrhunske sestavine in vrhunski okusi. Ko povprašate štajerskega kulinaričnega mojstra Gregorja Vračka, kdo je njegov vzornik, vam bo brez premisleka odvrnil, da je to angleški kuhar Marco Pierre White, ki je v drugi polovici osemdesetih let in v devetdesetih utiral pot novi generaciji rokenrol kuharjev: videti je bil kot rock zvezda, a v kuhinji je bil nepopustljivo zvest svojemu perfekcionizmu. Vračkova učna pot se je začela v vaški gostilni njegovih staršev, potem pa je v norem tempu oddeloval dolge izmene v vrhunskih restavracijah v Avstriji, Nemčiji, Angliji in v ZDA, kjer je delal - in se mu tu in tam tudi postavil po robu - pod chefovsko komando legendarnega Thomasa Kellerja. Prizna, da so zanj značilni: nepričakovano, divje kombinacije ter neverjetni okusi in teksture.

Gregor Vračko: "Zvest svojemu perfekcionizmu!"
Spar

Uroš Fakuč je eden od njih. Zagovarja minimalne posege v surovine, ki jih uporablja v restavraciji Dam v Kronberku pri Novi Gorici, a tudi dobro premišljene in natančno izvedene. Še bolj kot to velja, da ogromno časa in energije vloži v to, da so sestavine popolnoma sveže in sledljive. Vedeti hoče, kje so ribe gojene, kako ribiči ravnajo z ulovom, kako hitro in na kakšen način je stisnjeno olivno olje, po zelenjavo pa stopi kar na svoj vrt. Prvovrstne sestavine pogumno nadgrajuje z nenavadnimi kombinacijami, tudi eksotičnimi. Pravi, da se morajo drobni detajli na krožniku in v ustih sestaviti v popolno celoto.

Uroš Fakuč: "Rad imam vseže sestavine!"
Spar

Uroš Štefelin odkrito priznava, da je naklonjen vsemu, kar je lokalno. Zavezo lokalnemu razume zelo na široko – njegov razmislek se ne konča pri uporabi lokalnih sestavin in posodabljanju tradicionalnih jedi v svoji restavraciji Vila Podvin, ampak se nadaljuje pri umetniških mojstrih lokalne keramike in glasbenikih. Ker je njegova gorenjska duša oplemenitena s klasično kuharsko izobrazbo in je njegov kuharski zgled Alain Ducasse, skrbi predvsem za ravnovesje med pristnostjo tradicionalne in eleganco visoke kuhinje.

Uroš Štefelin: "Ni ga čez lokalno!"
Spar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta