Okus Štajerske Slovenije? Pullus Sauvignon!

19.08.2021 12:03
Pullus Sauvignon je eden najbolje prodajanih slovenskih sauvignonov doma in po svetu in si nedvomno zasluži svoje mesto na vinski karti vsake restavracije v Sloveniji, ki spoštuje najboljše iz lokalnega okolja, kakor tudi svoj prostor v hladilniiku vsakega pravega vinoljuba.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika
Arhiv Naročnika

Pullus Sauvignon 2020 je ponosen naslednik izjemnih sauvignonov iz Ptujske kleti, ki so v zadnjem desetletju postali močno prepoznavni  po vsem svetu, kitijo pa se z bogato paleto mednarodnih priznanj in nagrad na ocenjevanjih kot so Decanter, AWC Dunaj, Mundus vini Nemčija, Concours Mondial du Bruxelles, Concours Mondial du Sauvignon, Sommelier Selection. Če navedemo le nekatere presežke:

LETNIK VINA

 OCENJEVANJE

DRŽAVA, MESTO

LETO OCENJEVANJA

ODLIČJE/PRIZNANJE

2020

SALON SAUVIGNON

PTUJ, SLO

2021

šampion in prvak sorte  med suhimi vini

2019

SALON SAUVIGNON

PTUJ, SLO

2020

prvak sorte med suhimi vini

2019

SOMMELIER SELECTION

MARIBOR, SLO

2020

šampion

2019

VINO SLOVENIJA

GORNJA RADGONA, SLO

2020

zlata medalja

2016

GREAT AM.INT.WINE COMP.

USA. ROCHESTER,  NY

2017

zlata medalja

2016

CONCOURS MON.DU SAUV.

FRANCIJA

2017

zlata medalja

2013

DECANTER

V.BRITANIJA, LONDON

2014

regional trophy

2012

DECANTER

V.BRITANIJA, LONDON

2013

zlata medalja

2011

CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES

BELGIJA, BRUSELJ

2012

zlata medalja

2010

AWC VIENNA

AVSTRIJA, DUNAJ

2011

zlata medalja

2010

CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES

BELGIJA, BRUSELJ

2011

zlata medalja

Kako je nastal?

V jutranji zarji pobrano grozdje v septembru leta 2020 smo po načelih tako imenovane reduktivne tehnologije (kjer se prepreči dostop kisika v sok, da se prepreči oksidacija in zadrži čim več pristne sortne aromatike grozdja) brez maceracije čim bolj nežno predelali in pridobili grozdni sok. Fermentacija je potekala pri kontrolirani temperaturi v posodah iz nerjavnega jekla. Sledilo je zorenje na finih drožeh (»sur lie« metoda) 6 mesecev, nato tipizacija in stekleničenje. Grozdje po posameznih vinogradih trgamo v trenutku popolne fiziološke dozorelosti, saj tako iz grozdja iztisnemo najboljše, kar nam to leto trta in narava podarita.

Arhiv Naročnika
Pullus Sauvignon
Arhiv Naročnika

Kako ga predstavimo?

Pullus Sauvignon je že desetletja sodobni standard sauvignonov iz Štajerske z unikatnim in pristnim odtisom rastišča, ki ga odlikuje pestra geološka sestava tal, predvsem prod, glina, lapor, ponekod tudi kremen. Vinogradi se razprostirajo na najboljših vinogradniških legah po pobočjih gričev v okolici Ptuja v vinorodnih podokoliših (vinorodne dežele Podravje, okoliša Štajerska Slovenija), Haloze in Srednje Slovenske gorice. Pridelava grozdja je naravi prijazna tako imenovana integrirana pridelava pod budnim očesom svetovalne agronomske službe in enologije iz Ptujske kleti. Trta ima vzgojno obliko dvojni »guyot«.  Pullus sauvignon je vedno kombinacija grozdja iz več različnih izbranih vinogradov, kjer že desetletja uspevajo najboljši sauvignoni. Haloze mu podarijo toplino in telo, Srednje Slovenske gorice izredno sadnost in kleno svežino.

Kako ga pokušamo, opišemo?

Pullus Sauvignon je nežne limonaste bledorumene barve. Ko ga povonjamo, pravimo, da kar »skače iz kozarca«. Na vonju je izredno aromatičen, pester, izrazit in širok. V ospredju so kosmulja, šparglji, pušpan, vonj po senu in travi. Čez nekaj trenutkov se pridružijo še vonj po grenivki in tropskih sadežih. Okus je sočen, živahna kislina je zrela, prijetno osvežujoča. Vino sadnost izrazi tudi na okusu, ki je izredno vztrajna, kar se prevede v lep dolg pookus. Aromatika in lahkotnost sta glavna atributa tega »divjega« predstavnika vin, nakar namiguje že njegovo ime. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.