"In če bi jo zaužil otrok?" Skuhal hrenovke, od njih pa je "odstopila plastika". Kaj odgovarjajo na ZPS?

Asja Lednik
14.09.2021 11:56
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je na svoji spletni strani pod rubriko nasveti objavila zapis uporabnika, zaskrbljenega zaradi hrenovk. "V trgovini sem kupil hrenovke. Ko sem jih skuhal, je z njih odstopila plastika, ki verjetno ni čisto pravi PVC, dvomim pa, da je užitna. Kaj pa če bi jo zaužil otrok? Tak ovoj je verjetno tudi nevaren, ker se lahko zatakne v grlu."

Na ZPS odgovarjajo, da smo Slovenci navajeni, da so hrenovke (iz rdečega mesa ali perutninske) in njim podobne barjene (pasterizirane) klobase ovite v užiten ovoj, lahko so tudi brez njega. Ovoj pa je lahko tudi umeten in neužiten. "Proizvajalec mora na deklaraciji med drugimi obveznimi navedbami navesti tudi, da tak ovoj ni primeren za zaužitje in ga je treba pred kuhanjem ali takoj po njem odstraniti. Hrenovke ali druge barjene klobase v umetnem, neužitnem ovoju ne smemo peči v pečici ali v ponvi, ker se ovoj lahko začne topiti in izločati zdravju škodljive snovi."

Potrošnikom svetujejo, da pred nakupom prehranskega izdelka, ki ga ne poznajo, vedno preberejo deklaracijo živila in se tako seznanijo ne samo s sestavinami in hranilno vrednostjo, ampak tudi z vsemi opozorili o morebitnih nevarnostih, pa naj bodo to alergeni ali neužitne ovojnine hrenovk, so še med drugim zapisali na ZPS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta