Zločin v Mostju: Fotografije je poslal, tik preden je bil ustreljen

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
07.10.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sojenje Kristijanu Slodnjaku (ob njem odvetnik Andrej Kac) se nadaljuje v sredo.
Vesna Lovrec

Na nadaljevanju sojenja 40-letnemu Kristijanu Slodnjaku, obtoženemu pomoči pri umoru dve leti starejšega Kidričana Andreja Kirbiša, ki ga je neznani storilec 17. februarja 2022 ustrelil na makadamski cesti v kraju Mostje v občini Juršinci, je sodišče v petek zaslišalo policista Denisa Bratuška, s katerim se je obtoženi srečal jutro po umoru. Njuno srečanje je bilo službeno, a ne zaradi policijskega postopka, pač pa zaradi zavarovalniškega posla. Slodnjak, lastnik podjetja za zavarovalno zastopanje Slofin v stečaju, je namreč Bratušku urejal vsa zavarovanja, 18. februarja 2022 pa sta se dobila zaradi Bratuškove poškodbe pri delu, saj je bil v službenem času udeležen v prometni nesreči. Med tednom sta se dogovorila, da Bratušek pride k Slodnjaku dogovorjenega dne okoli poldneva, jutro po umoru pa je Slodnjak poklical Bratuška in preveril, ali ima čas priti k njemu v podjetje že prej. Policist mu je potrdil, da lahko pride k njemu takoj in tako sta se dobila že ob osmi uri.

Preiskovalci morilca, ki je ustrelil Andreja Kirbiša, še niso našli.
Vesna Lovrec

Policijskih luči ni mogel videti

Za sojenje zoper Slodnjaka je policist Bratušek zanimiv zato, ker ga je obtoženi na sestanku spraševal, ali ve, kaj se je prejšnjo noč zgodilo v Mostju. Takšno vprašanje samo po sebi ne bi bilo nenavadno, če ne bi bil Slodnjak ob osmih zjutraj, ko v medijih še ni nič pisalo o umoru, policistu rekel, da se je prejšnji večer okoli 22.30 peljal mimo Mostja ter tam videl "vse razsvetljeno in polno policije". Tako je Bratušek izpovedal v policijski preiskavi, Slodnjak pa je v kasnejši sodni preiskavi to zanikal. Ko je strokovna sodelavka sodišča v preiskavi o vsebini pogovora vprašala tudi Bratuška, ta pol leta po umoru ni bil več prepričan, ali mu je osumljeni res rekel, da se je tistega večera peljal skozi Mostje. Kaj točno mu je rekel Slodnjak, se Bratušek ni spomnil niti na lanski glavni obravnavi, ki jo je vodila sodnica Bernarda Galun. Ko ga je opomnila, da so njegovi kolegi policijski uradni zaznamek o njegovem zaslišanju sestavili tri tedne po umoru, in ga vprašala, ali dopušča možnost, da je policistom res to izjavil, je takoj odvrnil, da se na policijskem zaslišanju sigurno ni zlagal. Tudi minuli petek, ko je moral Bratušek zaradi spremenjenega sodnega senata pod vodstvom sodnice Nike Brumen ponovno pričati, se je vse vrtelo okrog vprašanja, kaj mu je Slodnjak rekel v jutru po umoru. "Ne spomnim se, kaj točno je rekel. Zagotovo sva govorila o Mostju, saj sem ga vprašal, kje je to," je Bratušek odgovoril višji tožilki Janji Bernard Korpar. "Se spomnite, da bi vam bil rekel, da se je prejšnji večer peljal mimo in videl polno policije," je pri priči preverila tožilka. "Ne, ne spomnim se, a če so policisti tako napisali v uradni zaznamek, sem najbrž tako povedal, saj policisti niso lagali," je razložil Bratušek, a poudaril, da te svoje trditve danes ne more več ponoviti, saj se zaradi prevelike oddaljenosti dogodka ne spominja več vseh besed, ki sta jih tistega jutra izmenjala s Slodnjakom. "Res ne vem, ali mi je rekel, da se je peljal mimo. Imam pa v glavi podatek, da je rekel, da je videl polno policije," je policistu ostalo v spominu.

In zakaj je ta podrobnost tako pomembna? Slodnjak, ki mu tožilstvo očita, da je umor Kidričana naročil zato, da bi se znebil dolga do njega, ki ga ni bil zmožen vračati, je bil v času umora v Benediktu, kjer je z eno od svojih strank sklepal zavarovanje. Kriminalisti so ugotovili, da se je 17. februarja 2022 v Benedikt k stranki peljal mimo Mostja, ko se je odpravil domov in je bil Kirbiš že mrtev, pa je za vožnjo domov v Brezovce v občini Dornava ubral drugo pot, na kateri policijskih luči ni mogel opaziti. 

Na prostor za priče je v petek stopil tudi kriminalist Gordan Landeker, ki je bil v preiskavi zadolžen za vrednotenje podatkov na zaseženih elektronskih napravah obtoženega Slodnjaka in oškodovanca Kirbiša. O svojih ugotovitvah je napisal več uradnih zaznamkov, med drugim o fotografijah in zabeležkah pokojnega, na katerih zdaj temelji obtožba. Tožilstvo Slodnjaka bremeni, da je Kidričana na osamljen kraj na makadamski cesti zvabil z zvijačo, da mu bo tam vrnil del denarja. Obtoženi očitke zanika, tožilka pa zatrjevano dokazuje z beležnico na telefonu pokojnega in SMS-sporočili, ki jih je pošiljal Slodnjaku. "Ob 21. uri bodi v Pacinjah, reka Pesnica, 300 metrov naprej, na levi strani makadamska cesta, tam te bo čakal Kristijan," si je Kirbiš zapisal v telefon. Ko se je vozil proti dogovorjenemu mestu, je Slodnjaka obveščal z MMS-sporočili. Ob 21.01 mu je poslal fotografijo, na kateri je tabla za smer Polenšak, ob 21.02 je poslal fotografijo s tablo za reko Pesnico, ob 21.03 pa fotografijo s krajevno tablo Pacinje, ki stoji v neposredni bližini kraja umora. Kirbiš je Slodnjaka tisti večer tudi klical, slednji pa je sled o teh klicih izbrisal, na prejeta MMS-sporočila pa mu ni odgovoril ali ga vprašal, kaj neki pomenijo, niti takrat ne, ko se je vračal od stranke.

Na koga se nanaša 95 odstotkov komunikacije

Zagovornik obtoženega Andrej Kac je kriminalistu Landekerju odkrito očital, da se je v preiskavi osredotočal samo na njegovega klienta, na druge Kirbiševe dolžnike pa nič. "Petindevetdeset odstotkov zavarovane komunikacije (v oškodovančevem telefonu, op.p.) se nanaša na Slodnjaka. Če je bil Kirbišu še kdo dolžan, smo sigurno opravili razgovor z njim," je odvetniku odgovoril kriminalist. "Zmotil me je zaključek v kazenski ovadbi, ki pravi, da je te tri fotografije poslal obtoženemu in da fotografij sicer ni pošiljal," je Kac odprl razpravo s kriminalistom, češ da je bilo v telefonu pokojnega najdenih 140 fotografij raznoraznih krajev, ki jih je pošiljal drugim. "Spodnja Hajdina, Oplotnica, Idrija, avtocesta, Špilje," je našteval Kac. Landeker je zmajeval z glavo, globoko vdihnil in odvetniku počasi in razločno poskušal dopovedati, zakaj fotografije z izjemo treh, ki so bile 17. februarja 2022 iz Kirbiševega telefona poslane obtoženemu, niso pomembne. "Fotografije, ki jih je poslal Slodnjaku, so bile poslane, tik preden je bil ubit," je Landeker poskušal obrambi dopovedati, zakaj je za preiskovalce ta dokaz toliko bolj relevanten od fotografij, ki jih je Kirbiš v preteklosti nekomu poslal, na primer z avtoceste v Avstriji. 

Sojenje Slodnjaku se nadaljuje v sredo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta