Ženo in hčer je zastrupil s krofi, a "pametuje", da to ni bil poskus umora, ampak povzročitev splošne nevarnosti

Gordana Possnig
29.03.2021 18:09
Na celjskem sodišču je napočil čas za zagovor Luke Vaovića, obtoženega poskusa umora svoje žene in nekajletne hčerke ter groženj, ki jih je izrekel tastu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sojenje Luki Vlaoviću se z zaslišanjem prič nadaljuje prihodnji teden. Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Z obsežnim zagovorom se je na celjskem okrožnem sodišču začelo sojenje 32-letnemu Celjanu Luki Vlaoviću, ki ga obtožnica bremeni poskusa umora žene Nine S. (hčerke znanih celjskih odvetnikov) in nekajletne hčerke. Poleg poskusov umora ga obtožnica bremeni še kaznivega dejanja grožnje na škodo tastu, ki mu je grozil, da ga bo ubil. Ženo, s katero sta v postopku razveze, naj bi bil poskušal zastrupiti s pomirjevali, tabletami Lorsilan, ki jih je domnevno podtaknil v krofe. Dogodek se je zgodil 6. oktobra lani v njegovem stanovanju na Trnoveljski cesti v Celju. Tožilstvo je prepričano, da je ženo hotel omamiti z namenom, da bi se na poti od njega ponesrečila z avtom, v katerem je peljala tudi njuno hčer. Njegova namera je k sreči ostala pri poskusu, saj se je oškodovanki uspelo pripeljati do stanovanja staršev, ki jih je po telefonu obvestila o svojem slabem počutju. Tako njo kot hčerko, ki je ravno tako zaužila krofe, so še isti dan hospitalizirali v bolnišnici, Vlaovića pa so policisti aretirali dan kasneje. Zaradi ponovitvene nevarnosti je še vedno v priporu.

Predsednica senata je na začetku obravnave najavila, da bo sojenje v delu, ko se bo govorilo o družinskih odnosih vpletenih, zaprla za javnost, kar pa ji, vsaj med zaslišanjem Aleša M., ki je tast obtoženega, ni najbolj uspelo. Po njegovem zaslišanju je bila namreč javnost v sodni dvorani priča obtoževanju obtoženega o vzrokih za večletne spore med družinama.

Za spore z ženo krivi njene starše

​Vlaović se od vsega začetka zagovarja enako. In sicer, da žene in hčerke nikakor ni skušal umoriti in da je prišlo do pomote. Pomirjevala, in sicer kar 20 zdrobljenih tablet, so bila po njegovih besedah namenjena njemu, a jih je pomotoma stresel v krofe, trdi obdolženec. Jemal jih je zaradi tesnobe, kjer je bil v stresu zaradi urejanja stikov z nekajletno hčerko. "Če bi hotel ženi in hčerki kaj storiti, je ne bi poklical po telefonu, ko sta se peljali proti domu. Vedno sem si želel družino, ženi in hčerki ne bi želel nič hudega narediti. Do sporov med nama je prihajalo zaradi njene družine, ki je vseskozi pritiskala na Nino. Ob tem mi je njen oče grozil, da me bo spravil tja, kjer sem že bil. V zapor. Proti meni so na policijo podali vrsto kazenskih ovadb. Sicer pa sem se z Nino tudi po tem, ko se je v začetku leta 1919 odselila od mene, dogovoriti glede stikov. Sam sem hčer videl vsak torek in vsako nedeljo, Nina pa je vedno v skladu z dogovorom prihajala k meni po njo. Sicer pa je bil tik pred dogodkom na sodišče vložen nov predlog glede stikov, ki bi bili še redkejši, kar me je naredilo živčnega," je med drugim dejal v zagovoru obdolženec, ki je po izobrazbi pravnik. Spustil se je tudi v oceno tožilskega dela oziroma kvalifikacijo očitanih dejanj, ki je po njegovem absurdna. Napovedal je, da tožilstvo v dokaznem postopku očitanega ne bo dokazalo, češ da je s "svojo pomoto" zakrivil kvečjemu povzročitev splošne nevarnosti.

Uničil jim je življenje

Aleš M., ki mu je Vlaović domnevno grozil, je včeraj pričal, da je obtoženi njegovi družini v zadnjih letih uničil življenje. Vseskozi jim je grozil in jih prijavljal vsem mogočim državnim organom. "Pri nas (v odvetniški družbi, op. p.) se je zaposlil, ko je bil na prestajanju prve zaporne kazni. Ko je prišel iz zapora, je delal le občasno, vse je komandiral, meni je pravil delavec. Nino je fizično in psihično maltretiral. V začetku nam tega sama ni upala prijaviti, ker se ga je bala," je med drugim dejal oškodovanec.

​Na njegovo pričanje se je odzval obdolženec, ki je vse zanikal in vztrajal, da je srž večletnih problemov med njim in odvetniško družino slab odnos Aleša M. do hčere Nine. Aleš M. je Vlaovićeve navedbe zavrnil in dodal, da je obdolženi "svetovni manipulant", ki je vseskozi tri korake pred njimi.

Sojenje se z zaslišanji prič nadaljuje prihodnji teden.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta