Več let jemal pokojnino mrtve mame

Tamara Krivec, Dnevnik
23.11.2020 21:30
Že več let je bila mrtva starejša ženska, katere truplo so v njenem stanovanju v petek našli ljubljanski policisti. Nazadnje so jo videli leta 2011. Kako je umrla in kdaj, še preiskujejo. Znano pa je, da je njen 67-letni sin ves ta čas dvigal njeno pokojnino, ostalim sorodnikom prikril, da je umrla, ter jim z mamo onemogočal stike.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sosedi pravijo, da rolete že leta zastirajo pogled v stanovanje v prvem nadstropju enega od blokov v Majaronovi ulici v Ljubljani. 
Luka Cjuha/dnevnik

Z odprtimi usti in nejevero v očeh so stanovalci bloka v Majaronovi ulici v ljubljanskem Savskem naselju sprejeli novico o usodi svoje starejše sosede. V stanovanju v prvem nadstropju so policisti v petek namreč našli truplo 97-letnice, ki je umrla že pred več leti. Kako dolgo so bili njeni posmrtni ostanki v stanovanju, ni znano, je pa vodja skupine za krvne in seksualne delikte Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana Gregor Mlakar povedal, da so jo nazadnje videli živo leta 2011. Takega primera na policiji ne pomnijo, so nam potrdili na Generalni policijski upravi. Pred leti smo sicer poročali o fantu, ki je mamo ubil in jo shranil v hladilniku, a zgolj za krajši čas. Tokratni primer je nekaj povsem drugega.

Policija je v petek prijela 67-letnega moškega, po naših informacijah sina pokojne, ki naj bi bil v zadnjih letih "skrbel" zanjo, obenem pa bil pooblaščen za dvig njenih prihodkov, torej pokojnine. Po navedbah policije je moški sorodnikom lažno prikazoval, da je mama še živa, obenem pa jim onemogočal stike z njo. Ravno svojci so zaradi pogrešane 97-letnice poklicali policijo, ki je potem v petek zgodaj popoldan naletela na grozljiv prizor. Morda bo kakšen dodaten odgovor dala obdukcija, ki pa naj bi bila ravno zaradi stanja trupla izjemno zahtevna. Za zdaj namreč tudi ni znano, ali je ženska umrla naravne smrti.

V stanovanju "prava štala"

Okna stanovanja so na obeh straneh bloka zaprta, pogled vanj zastirajo rolete. Tako naj bi bilo že od nekdaj, razlagajo sosedi, ki niso niti posumili, kaj se skriva za zaklenjenimi vrati. Nekateri so pokojnico poznali, drugi so tu in tam na hodniku srečali le njenega sina, niso si edini niti, ali je sin zadnja leta živel v maminem stanovanju ali ne. "Pred kakimi osmimi leti je rekel, da je šla v dom, potem ga o tem nisem več spraševal," nam je po domofonu zaupal eden od sosedov. Čudnega vonja ni zaznal, sprašuje se, ali morda zato, ker bi bili ostanki spravljeni v kakšni zamrzovalni skrinji. A po naših informacijah truplo ni bilo na hladnem. "Nisem slutil, da bi lahko bilo kaj narobe v tej družini, sploh pa nisem pričakoval česa takega. Mislil sem, da je gospa v kakšnem domu," je razložil Emil Železnikar, najbližji sosed, a iz sosednjega vhoda v blok. Gospo je poznal, običajno je slonela na balkonu. A je sedaj ni videl že vrsto let, vsaj pet ali šest. O sinu pove, da sta se v redu razumela, da je odzdravil, je bil pa po njegovem čudak, ki se je držal zase. Po njegovem on ni živel tukaj, saj ga je videval, kako se je s kolesom okoli poldneva odpeljal.

"V tem stanovanju je mir vladal že ne vem koliko let. Noben glas ni prišel iz njega. Nič," začne pripovedovati sosed Železnikar, a se hitro spomni na noč kaka tri leta nazaj, ko ga je ravno ta sosed klical na pomoč zaradi počene cevi. "Vse je bilo razmetano, prava štala, nič reda. Nenavadnega nisem opazil nič, ker so bila vsa vrata zaprta, sam pa sem bil pri radiatorju v predsobi. Zaprl sem vodo, ker je bila res velika poplava," se spominja in odkima na vprašanje, ali ga je takrat ali kdaj drugič zmotil kakšen nenavaden vonj. Ravno Železnikar je v petek odklenil vrata stanovanja, saj je imel ključ od njih, osumljeni pa se na zvonjenje policije po njegovih besedah ni odzval. "Na vratih je bilo še varovalo, verižica. Potem sem odšel," je Železnikar zaključil svojo pripoved. V stanovanje so potem policistom pomagali vstopiti gasilci.

Sosedina zla slutnja

Prav nič presenečena nad njihovo strašljivo najdbo pa ni bila soseda, ki se je več let bala takega razpleta. "Vedeli smo, da je bolna. A je bila tako zelo zgovoren človek, da je bilo vseeno čudno, ko je kar naenkrat ni več bilo. Kar poniknila je. Ko je sin začel hoditi v stanovanje, smo mislili, da jo pač obiskuje," je opisala. Njej in drugemu sosedu se je to zdelo dokaj nenavadno, pred kakimi tremi leti je sogovornica prvič posumila, da bi starejša gospa lahko bila mrtva.

Zakaj? Ker je bilo stanovanje zelo zanemarjeno, že skoraj povsem propadlo, od nje pa ni bilo ne duha ne sluha. Vse bolj jo je skrbelo. Poleg tega je enkrat takrat osumljenemu počila cev v radiatorju in na pomoč je priskočil ravno sosedin zaupnik. »Vrata ene od sob so bila tako močno zaprta, kot bi bila zalepljena, zatesnjena,« se spominja, kaj ji je takrat povedal sosed.

Kaj veliko dlje od pogovora o tem dvojica ni upala iti, kaj šele poklicati policijo. Bilo ju je tudi strah, da bi ju obtožili vtikanja v tuje zadeve. "Nikogar nisem želela po krivem obtoževati česa tako groznega. Želela sem si, da to ne bi bilo res, a je bil moj instinkt pravilen," s sklonjeno glavo odkima sogovornica, ki želi ostati anonimna. "Kako dolgo je mislil, da mu bo to uspevalo? In kako sploh lahko živiš s čim takim?" se še vpraša.

67-letnika je policija pridržala zaradi suma skrunitve trupla, povzročitve smrti iz malomarnosti in goljufije. Prostost so osumljencu odvzeli zgolj za nujno potreben čas za zbiranje obvestil, potem pa so ga izpustili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta