Uganka za policijo: Kako je na plaže naplavilo na stotine kilogramov kokaina?

M.R.
11.11.2019 13:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plaža Pornic na severovzhodu Francije
Profimedia

Francoska policija preiskuje, zakaj je v zadnjih tednih na obalo Atlantskega oceana naplavilo večjo količino kokaina in drugih drog. Vsakodnevno pa se pojavljajo še novi paketi. 
Kokain je zelo čist in je zato po trditvah tožilstva nevaren. Tožilstvo ljudi opozarja, naj se paketov ne dotikajo, če jih najdejo, ampak takoj pokličejo policijo. 
Pakete so našli na številnih plažah od departmaja Loire-Atalantiquedo do Landesa. Gre za pas, dolg približno 500 kilometrov. V nedeljo so samo na plaži Pornic našli 14 kilogramov droge. 
Skupno so do zdaj našli kar 760 kilogramov paketov, katerih vrednost bi na črnem trgu po ocenah policije lahko dosegla 60 milijonov evrov, poroča britanski časopis The Guardian. 
Državni tožilec Philippe Astruc je dejal, da droga najverjetneje izvira iz Južne Amerike. "Gre za zelo čist produkt, ki ga ni primerno uživati v tej obliki, saj obstaja velika možnost predoziranja," opozarja. 
Sicer pa policija ugotavlja, ali so morda storilci med tihotapljenjem naleteli na nevihto ali pa na težave in so zato v morje odvrgli tovor. Časopis Sud Quest je poročal, da sta dva sprehajalca na plaži Arcachon, jugozahodno od Bordeauxa našla paket s tremi kilogrami kokaina. 
Nekateri paketi naj bi bili označeni z napisoma "diamant" ali "briljant", podobno kot paketi, ki jih je septembra naplavilo na obalo Floride med divjanjem orkana Dorian. Zato je francoska policija vzpostavila stik z ameriškimi kolegi in jih prosila za ugotovitve o njihovem primeru. Vir blizu preiskavi je sicer povedal, da je pakete začelo naplavljati že pred mesecem dni.
Mediji najditelje teh paketov opozarjajo tudi, naj se jih ne dotikajo, saj bi jih lahko doletela 10-letna zaporna kazen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta