Trumpov tast Viktor Knavs toži Bojana Požarja

Je bila prva pika ali vprašaj? To ključno vprašanje se je razvilo na nadaljevanju današnjega sojenja Bojanu Požarju, obtoženemu žaljive obdolžitve Viktorja Knavsa, očeta ameriške prve dame Melanie Trump. Knavsova pooblaščenka je prepričana, da je Požar članek naknadno spreminjal, kdaj, kako in ali ga sploh je, pa bo morda raziskoval sodni izvedenec računalniške stroke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Požar obtožbe v celoti zavrača, bo pa sodnemu izvedencu omogočil dostop do portala.
Robert Balen

"Presenečenje vam je povsem uspelo. Potrebujem malo časa, da se znajdem," je sodnik Zvjezdan Radonjić nagovoril pooblaščenko Viktorja Knavsa Natašo Pirc Musar. Ta je namreč med današnjo obravnavo naknadno vložila dokazno gradivo, iz katerega je po njenem razvidno, da je Bojan Požar, obtožen žaljive obdolžitve Knavsa, članek Dokumenti, utaja davkov: Viktor Knavs, oče Melanie Trump, bil v zaporu, objavljen 19. oktobra 2016 na spletnem portalu Požareport, naknadno spreminjal. 
"Na dan, ko smo vložili kazensko zasebno tožbo, smo v sodni spis vložili članek, v katerem je obtoženi napisal, da je bil Viktor Knavs v zaporu, torej trditev s piko v naslovu. Kasneje pa je članek spremenil in sta v naslovu zdaj vprašaj in klicaj, v besedilu pa prejšnje trditve spremenjene v pogojni "naj bi". Obtoženi se namreč sklicuje na to, da je utemeljeno verjel v to, kar je napisal, ter zato lahko uporabil trdilno obliko. Izkazalo pa se je, da torej tudi sam ni utemeljeno verjel, zaradi česar je spreminjal besedilo," je zaplet na sodišču opisala Knavsova pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Tasta predsednika ZDA Donalda Trumpa sicer danes ni bilo na ljubljansko sodišče.

Bojan Požar zadeve ni želel komentirati, povedal je le, da ga je vse skupaj presenetilo, kakor tudi druge v dvorani. Njegov zagovornik Franci Matoz je bil zgovornejši: "Zasebni tožilec oziroma njegova pooblaščenka mora dokazati, kateri članek je avtentičen in kateri ne. Je pa bil obdolženi že v zagovoru jasen, da nikoli ni podal izrecne trditve o tem, da je bil Viktor Knavs v zaporu, temveč je pisal v pogojniku."
Sodnik Radonjić je po tehtnem razmisleku odločil, da bo morebitne pike, vprašaje, klicaje ter potencialno narejene spremembe v članku raziskoval sodni izvedenec računalniške stroke. "Dostopa do računalnika ne bom omogočil, bom pa omogočil dostop do portala in njegove zgodovine," je dejal Požar, zagovornik Matoz pa pristavil, da ni nikakršnega razloga, zakaj s stranko tega ne bi dovolila. "Od izkušenega sodnika bi pričakovala, da ve, kako se spreminjajo vsebine na portalih ter da mi na tiskani različici nismo mogli spreminjati datuma ali ure," je komentirala Pirc Musarjeva. Na voljo ima osem dni časa za odločitev, ali bo sodišču nakazala 1000 evrov predujma, saj gre za zasebno tožbo, kjer mora tožnik poravnati tovrstne stroške. "Tehtno bo treba premisliti. Sem pa prepričana, da imamo v sodnem spisu že brez tega dovolj dokazov, da gospod Knavs ni bil v zaporu."

Spomnimo. Oče ameriške prve dame je proti novinarju in uredniku portala Požareport vložil zasebno kazensko tožbo, ker naj bi bil ta v omenjenem članku leta 2016 zapisal, da je bil Knavs zaradi utaje davkov in nedovoljene trgovine v kazenskem postopku, v vprašalni obliki pa navedel zgolj stavek: "Koliko časa naj bi Viktor Knavs preživel v zaporu, pa je še uganka." Požar obtožbe v celoti zavrača, v svojem zagovoru pa je pred časom med drugim navedel, da sta mu trditve v članku potrdila dva neodvisna vira ter da je verjel, da ima verodostojni dokument iz Arhiva RS. Knavsova pooblaščenka vztraja, da to ne more biti res. "Ni mi jasno, kje je obtoženi dobil informacijo o tem, da je bil tožnik v zaporu. Še vedno trdimo, da si je Požar podatek izmislil oziroma ga je napačno interpretiral, kar je predmet naše tožbe," je zaključila Pirc Musarjeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta