Tragedija na maturantskem izletu: Zdravnica zanika odgovornost za smrt dijakinje

Damijana Žišt Damijana Žišt
30.01.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klara Cvenkel je bila v času tragedije študentka drugega letnika medicine.
Tomaž SKALE/Dnevnik

"Krivde ne priznam, " je na predobravnavnem naroku pred ljubljansko okrožno sodnico Urško Čebela povedala 28-letna zdravnica ljubljanskega kliničnega centra Klara Cvenkel, obtožena kaznivega dejanja povzročitev smrti iz malomarnosti. Kot 22-letna študentka drugega letnika medicine je bila avgusta 2017 v reševalni ekipi na maturantskem izletu Gimnazije Poljane v Ljubljani. Na tem izletu je 26. avgusta umrla komaj 18-letna Anja K. Tožilstvo v obtožnici zatrjuje, da je Klara Cvenkel napačno ocenila zdravstveno stanje dijakinje, saj bi morala kot študentka medicine in članica ekipe nujne prve pomoči ob pregledu maturantke ukrepati in angažirati zdravniško pomoč. Tožilstvo je prepričano, da če bi Anja pravočasno prispela v bolnišnico, bi ji zdravniki, ki so jo po prihodu v bolnišnico takoj operirali, lahko pomagali in bi bilo dekle danes živo. Žal pa so dekle v bolnišnico iz hotela pripeljali veliko prepozno in ji zdravniki niso mogli več pomagati.

Bila je podhlajena, izgubljala je zavest

Kot so povedale številne priče, zaslišane v sodni preiskavi - tedanji dijaki, Anjini sošolci in prijatelji -, so jim ob prihodu na Krf predstavniki potovalne agencije Collegium Mondial Travel sporočili, da se lahko v primeru kakršnikoli zdravstvenih težav za pomoč obrnejo na njihov tako imenovani medicinski tim. Za Anjo in njene sošolce, ki so bili nastanjeni v enem od tamkajšnjih hotelov, je bila določena Klara Cvenkel. Zdravstveno stanje se je Anji začelo slabšati v petek, 25. avgusta 2017.

Tistega večera je bila s sošolci na tradicionalni grški večerji, ko bi morala z njimi v nočni klub na zabavo, pa je imela tako hude bolečine v trebuhu, občutila je tudi močno slabost, da je prosila vodnike, ali lahko gre nazaj v hotel. Spremljala jo je najboljša prijateljica, kasneje pa se jima je pridružil še sošolec. Ker se je Anja slabo počutila, sta se odločila, da bosta najprej poiskala Klaro Cvenkel. Prepričana sta bila, da je že zdravnica in ne (le) študentka medicine, zato sta trkala po njenih vratih v hotelu, a se ni odzvala. Kasneje se je izkazalo, da je takrat sploh ni bilo v hotelu, saj se je pridružila drugim v nočnem klubu na zabavi. Dijaka sta jo našla šele okoli petih zjutraj. Takrat je Klara Cvenkel odšla do Anje - z njo je bilo že zelo slabo, bila je podhlajena, o čemer se je bodoča zdravnica prepričala z merjenjem telesne temperature. Anjini sošolci so ji prenesli podatke o neizmernih bolečinah v trebuhu in da je občasno izgubljala zavest in sošolcev ni več prepoznala, a se študentka medicine ni odločila, da bi poklicali reševalce, pač pa je Anji dala le neki prašek, rekoč, da naj se izbruha in ji bo bolje.

Prepozna zdravniška pomoč

Nekatere priče, zaslišane v sodni preiskavi, so povedale, da je Klara Cvenkel po površnem pregledu - Anje ni pretipala in ji ni izmerila utripa - menila, da z dekletom ni nič hujšega oziroma da je mogoče slabost in bolečine v trebuhu pripisati temu, da pričakuje menstruacijo, da se je zastrupila s hrano, da je spila preveč alkohola ali pa ji je nekdo kaj podtaknil v pijačo. Anjo naj bi bila tudi vprašala, ali želi v bolnišnico. Sprva ji je odgovorila, da ne, nato pa je dejala, da bi šla. A je Klara Cvenkel dejala, da bodo počakali do zjutraj, in če ji ne bo bolje, bodo poklicali zdravniško pomoč, nakar je odšla. Z Anjo je bilo čedalje huje, njeni prijatelji niso vedeli, kaj naj naredijo. Ponovno so odšli iskat Klaro Cvenkel, našli pa so jo šele okoli 9.30. Šele na pobudo vodiča se je Klara Cvenkel odločila, da bo šla skupaj z njim znova preverit, kako je Anja. Ko je prišla do nje, maturantka ni bila več pri zavesti. Končno so poklicali reševalce, ki so prispeli hitro, saj je sodobna bolnišnica v kraju Kontakali oddaljena slabe tri minute vožnje od hotela, a žal je bila pomoč za Anjo prepozna. Odpeljali so jo v bolnišnico, a je dijakinja ponoči izgubila preveč krvi in je njeno srce okoli 12.30 prenehalo biti. V bolnišnici so ugotovili, da je bil zastoj srca posledica rupturirane zunajmaternične nosečnosti, krvavela je v trebušno votlino. Da je noseča oziroma zunajmaternično noseča, pa maturantka ni vedela, zato te anamneze študentki medicine ni mogla dati.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?