KRONIKA

Maturantka se ni vrnila z izleta, tožilstvo pa je odgovornost za njeno smrt pripisalo študentki medicine

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na maturantskem izletu na Krfu je pred petimi leti ugasnilo življenje komaj 18-letne dijakinje Anje K.
Profimedia

Maturantski izlet Gimnazije Poljane v Ljubljani se je avgusta pred petimi leti tragično končal. Na izletu je umrla komaj 18-letna Anja K. iz Ribnice, ki je skupaj s sošolkami in sošolci odpotovala na grški otok Krf. Njeno življenje je ugasnilo v bolnišnici 26. avgusta, kamor so jo veliko prepozno pripeljali iz hotela, zdravniki pa ji kljub operaciji niso mogli več rešiti življenja.

Odgovornost za smrt dekleta tožilstvo pripisuje tedaj 22-letni Klari Cvenkel, ki je bila študentka drugega letnika medicinske fakultete, danes pa je že zdravnica. Ker po prepričanju tožilstva ni pravilno ocenila slabega Anjinega zdravstvenega stanja in ker ni pravočasno poklicala zdravniške pomoči, je dekle umrlo. Tožilstvo jo tako bremeni povzočitve smrti iz malomarnosti, za kar zakon predpisuje zaporno kazen od šestih mesecev do pet let. Včeraj je bil na ljubljanskem okrožnem sodišču zoper obtoženo zdravnico razpisan predobravnavni narok, ki pa se ni opravil. Njena odvetnica Barbara Nastran je sodišču sporočila, da je obtožena zbolela, zato se bo narok opravil 23. januarja.

Bila je podhlajena, izgubljala je zavest

Kot so povedale številne priče, zaslišane v sodni preiskavi, tedanji dijaki, Anjini sošolci in prijatelji, so jim ob prihodu na Krf predstavniki potovalne agencije Collegium Mondial Travel, s katero so potovali na Krf, sporočili, da se lahko v primeru kakršnokoli zdravstvenih težav za pomoč obrnejo na njihov tako imenovani medicinski tim. Za Anjo in njene sošolce, ki so bili nastanjeni v enem od tamkajšnjih hotelov, je bila določena Klara Cvenkel.

Tožilka Jasmina Vesel včeraj še ni predstavila obtožnice, so pa znane nekatere podrobnosti iz nje. Zdravstveno stanje se je Anji začelo slabšati v petek, 25. avgusta 2017. Tistega večera je bila s sošolci na tradicionalni grški večerji, ko bi morala z njimi v nočni klub na zabavo, pa je imela tako hude bolečine v trebuhu, občutila je tudi močno slabost, da je prosila vodiče, če lahko gre nazaj v hotel. Spremljala jo je najboljša prijateljica, kasneje pa se jima je pridružil še en sošolec.

Ker se je Anja slabo počutila, sta se odločila, da bosta najprej poiskala Klaro Cvenkel. Prepričana sta bila, da je že zdravnica in ne (le) študentka medicine, zato sta trkala po njenih vratih v hotelu, a se ni odzvala. Kasneje se je izkazalo, da je takrat sploh ni bilo v hotelu, saj se je pridružila ostalim v nočnem klubu na zabavi. Dijaka sta jo našla šele okoli petih zjutraj. Takrat je Klara Cvenkel odšla do Anje - z njo je bilo že zelo slabo, bila je podhlajena, o čemer se je Klara Cvenkel prepričala z merjenjem telesne temperature. Anjini sošolci so ji prenesli podatke o neizmernih bolečinah v trebuhu in da je občasno izgubljala zavest in sošolcev ni več prepoznala, a se študentka medicine ni odločila, da bi poklicali reševalce, pač pa je Anji dala le nek prašek, rekoč, da naj se izbruha in ji bo bolje.

Prepozna zdravniška pomoč

Kot so povedale nekatere priče v sodni preiskavi, je Klara Cvenkel po površnem pregledu – Anje ni pretipala in ji ni izmerila utripa - menila, da z dekletom ni nič hujšega oziroma da je mogoče slabost in bolečine v trebuhu pripisati temu, da pričakuje menstruacijo, da se je zastrupila s hrano, da je spila preveč alkohola ali pa ji je nekdo kaj podtaknil v pijačo. Anjo naj bi bila tudi vprašala, če želi v bolnišnico. Sprva ji je odgovorila, da ne, nato pa je dejala, da bi šla. A je Klara Cvenkel dejala, da bodo počakali do zjutraj in če ji ne bo bolje, bodo poklicali zdravniško pomoč, nakar je odšla.

 

Z Anjo je bilo čedalje huje, njeni prijatelji niso vedeli, kaj naj naredijo. Ponovno so odšli iskat Klaro Cvenkel, našli pa so jo šele okoli 9.30 dopoldan. Šele na pobudo vodiča se je Klara Cvenkel odločila, da bo šla skupaj z njim znova preverit, kako je Anja. Ko je prišla do nje, maturantka ni bila več pri zavesti. Končno so poklicali reševalce, ki so prispeli hitro, saj je sodobna bolnišnica v kraju Kontakali oddaljena slabe tri minute vožnje od hotela, a žal je bila pomoč za Anjo prepozna. Odpeljali so jo v bolnišnico, a je dijakinja ponoči izgubila preveč krvi in je njeno srce okoli 12.30 prenehalo biti. V bolnišnici so ugotovili, da je bil zastoj srca posledica rupturirane zunajmaternične nosečnosti, krvavela je v trebušno votlino. Da je noseča oziroma zunajmaternično noseča, pa maturantka ni vedela, zato te anamneze študentki medicine ni mogla dati.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?