Sodnica ni hotela pričati proti Snežiču, notarki pa ga nista obremenili

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
06.03.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rok Snežič in njegova odvetnica Anita Peček Stramšak sta bila prešerne volje ob prihodu na sodišče in odhodu z njega. "Slišali ste, kaj sta rekli notarki, nobene pogodba ni fiktivna," je bil obtoženi tokrat (izjemoma) kratek v izjavi za medije. 
Andrej Petelinšek

​Kazenski proces zoper razvpitega Roka Snežiča, ki mu v Mariboru sodijo zaradi oškodovanja upnikov, se je včeraj nadaljeval z zaslišanjem notark. Danes že pokojna babica obtoženega je pri eni od njiju podpisala posojilno pogodbo, iz katere izhaja, da je vnuku posodila astronomsko vsoto denarja, pri drugi pa oporoko in kasneje še konverzijo hipoteke v zemljiški dolg. 

Babica prehitela Furs

Specializirano državno tožilstvo Snežiču očita, da je v času, ko je bil v osebnem stečaju, oškodoval Finančno upravo Republike Slovenije za 150 tisoč evrov. Obtoženi ni nikoli skrival, da je osebni stečaj prijavil z namenom, da se znebi davčnega dolga, ki naj bi bil tedaj 400 tisoč evrov. Furs je odločbo o dolgu izdal leta 2010, a Snežič se z njo ni strinjal, trdil je, da tega denarja ni zaslužil, temveč mu ga je v hotelski sobi v gotovini posodila prijateljica Lidija Zrnić iz Bosne in Hercegovine.

Sodišče je postopek Snežičevega osebnega stečaja pričelo decembra 2013 in upnike pozvalo, naj do 5. marca 2014 prijavijo svoje terjatve, ločitvene in izločitvene pravice. Furs je prijavil terjatev, a ga je prehitela babica Roka Snežiča Marija Juvan. Na podlagi posojilne pogodbe iz leta 2008, iz katere je izhajalo, da je vnuku posodila 400 tisoč evrov, je vpisala hipoteke na tri stanovanja v Mariboru in Fiesi. 

Dobila je večino denarja, ki ga je stečajni upravitelj dobil s prodajo Snežičevega premoženja. Specializirano tožilstvo je prepričano, da za Snežičevim manevrom stoji fiktivna posojilna pogodba, zato je proti njemu vložilo obtožnico, v kateri mu očita, da je Furs izigral na način, da je z babico sestavil lažno posojilno pogodbo. Ker je babica že pokojna, je sodišče ne bo moglo zaslišati, je pa razpravljajoča sodnica Helena Melliwa včeraj k pričanju povabila notarko Ksenijo Košar Bratuša in danes že upokojeno notarko Dušico Kalinger.

Slednja je potrdila, da sta obtoženi in njegova babica posojilno pogodbo v njeni notarski pisarni podpisala 19. novembra 2008. Kdo je v pisarno poklical za termin, tožilcu Matiji Hostniku ni mogla odgovoriti, ji je pa ostalo v spominu, da je bila Marija Juvan na podpisu posojilne pogodbe dobro razpoložena, da se je šalila in da je vnuku ob podpisu pogodbe zabičala, da ji bo ta denar moral vrniti. "Ste vprašali Marijo Juvan, od kod ima ta denar?" je zanimalo tožilca. "Ni bila moja naloga, da bi to preverjala. Babica (obdolženega, op. p.) se mi je zdela dobro situirana, nisem imela razloga, da bi dvomila o tem, da tega denarja nima," je razložila Dušica Kalinger. Ko jo je tožilec vprašal, ali je kako preverjala, če Marija Juvan razume, kaj podpisuje, je priči vzelo sapo. Stopila je dva koraka nazaj in tožilcu zabrusila: "Veste kaj ... Povsem prisebna je bila. In zelo urejena." Tožilec je v upokojeno notarko vrtal tudi z vprašanjem, ali je podpisnika pogodbe vprašala o namenu, zakaj se posoja oziroma potrebuje denar. "Ne, nisem policist, da bi stranke zasliševala o tem," je bila jasna Dušica Kalinger.  

Po domače ji je pojasnila, kaj podpisuje

Nič obremenilnega zoper Snežiča včeraj ni rekla niti notarka Ksenija Košar Bratuša, pri kateri se je Marija Juvan 28. oktobra 2011 oglasila zaradi oporoke, slabi dve leti po podpisu oporoke pa ponovno zaradi konvertiranja premoženja v zemljiški dolg. "Gospa je bila takrat stara 85 let. Ste preverjali, ali razume, kaj je zemljiški dolg," je tožilec vprašal Ksenijo Košar Bratuša. "Verjamem, da sem ji po domače razložila vse, saj to naredim vselej, ko imam pred seboj prava neveščo osebo. Pojasnim, kaj je hipoteka, kako se unovči, kako se unovči zemljiškoknjižni dolg," mu je odgovorila notarka. Tudi ona je dobila vprašanje, v kakšni psihično-fizični kondiciji je bila Marija Juvan ob podpisu pogodb, a nje tega ni vprašal tožilec, pač pa Snežičeva zagovornica, odvetnica Anita Peček Stramšak. "Ne zahtevam zdravniškega spričevala, se pa s stavkom, dvema pogovorim s stranko in vidim, ali razume. Običajno pridejo k meni sestavit oporoko ljudje, ki so stari čez 80 let. Če človek normalno komunicira, ne vidim zadržkov, tudi priči prisostvujeta pri podpisu oporoke," je Ksenija Košar Bratuš opisala postopek s starejšimi strankami, kakršna je bila tudi obtoženčeva babica.

Sodnica Melliwa je na sojenju načrtovala tudi pričanje sodnice Nevenke Đebi, ki je razsojala v Snežičevem osebnem stečaju in drugih gospodarskih in pravnih postopkih na okrožnem in upravnem sodišču. Njeno zaslišanje sta predlagala tako tožilstvo kot obramba, kajti tožilstvo zatrjuje, da je obtoženi Snežič "z lažnimi izjavami" stečajno sodnico preslepil. Sodnica Đebi se je na vabilo k pričanju odzvala z dopisom, da ocenjuje, da v postopku zoper Snežiča ne more biti priča. "Obtoženega osebno ne poznam, vodila sem osebni stečaj in druge postopke. Razloge o svojih odločitvah sem navedla v sodbah in sklepih. Odločitve, ki se nanašajo na stečajni postopek, so javno dostopne, ne morem in ne smem pa jih komentirati, se o njih izjavljati," je sodišču sporočila Nevenka Đebi, se sklicevala na zakon o sodniški službi in ustavo ter ocenila, da so navedeni razlogi, zakaj ne more pričati proti Snežiču, opravičljivi. Ker sta tožilstvo in obramba vztrajala pri njenem pričanju, jo bo sodišče povabilo ponovno.

Sojenje se nadaljuje 19. marca. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta