Sodba: Domnevni šef Kavaškega klana ni želel poslušati sodnice o višini prisojene zaporne kazni

Damijana Žišt Damijana Žišt
27.01.2023 06:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klemna Kadivca so še pred izrekom sodbe odpeljali nazaj v zapor.
Tomaž PRIMOŽIČ/FPA

Z izrekom obsodilne sodbe se je danes pred koprsko okrožno sodnico Natašo Tonejc zaključilo sojenje domnevnemu vodji slovenske celice Kavaški klan, Klemnu Kadivcu, ki je bil skupaj z Bojanom Stanojevićem in Draganom Čikojevićem obtožen ugrabitve, izvršene v hudodelski združbi. Trojica je po prepričanju tožilstva sodelovala pri ugrabitvi Danijela Božića in poskusu ugrabitve Žarka Tešanovića 15. novembra 2019 v Ankaranu. Sodišče, ki ni našlo dovolj dokazov, da je trojica sodelovala v hudodelski združbi, je Čikojevića oprostilo, Kadivca in Stanojevića pa obsodilo. Vendar ne za kaznivo dejanje ugrabitev, kot jima je očitalo tožilstvo, temveč za milejše kaznivo dejanje - protipravni odvzem prostosti tako Božića kot Tešanovića.

Kadivcu in Stanojeviću je sodnica izrekla vsakemu po štiri leta in devet mesecev zapora, Kadivcu pa je ob preklicu pogojne kazni, izrečene februarja 2019 na ljubljanskem okrajnem sodišču zaradi nasilništva, izrekla enotno kazen šest let in pet mesecev zapora. Kadivec sodbe ni poslušal, saj so ga na njegovo željo še pred izrekom policijski specialci in pravosodni policisti odpeljali nazaj v ljubljanski pripor.

Na koprskem sodišču so sicer danes veljali zelo poostreni varnostni ukrepi zaradi sojenja Kadivcu in zato, ker je bila prejšnji teden na sodišču, ko je prav tako potekalo sojenje proti Kadivcu in soobtoženim, zaradi najavljene podtaknjene bombe potekala evakuacija. Pri vratih in ob rentgenu, skozi katerega so morali vsi, ki so šli na sodišče, so bili poleg varnostnikov tudi policijski specialci, vhod pred sodiščem so varovali pripadniki posebne policijske enote.

Tožilstvo napovedalo pritožbo na višje sodišče

Na sodišče tudi tokrat znova ni bilo ne Čikojevića, ki je bil službeno odsoten, kot tudi ne Stanojevića, ki naj bi bil bolan, je pa že dalj časa v Črni gori. Sodnica je ocenila, da so izpolnjeni pogoji za sojenje obtoženima v nenavzočnosti, saj sta že podala svoja zagovore, v sodni dvorani pa sta bila navzoča njuna zagovornika, odvetnika Klementina Ficinger in Branko Gvozdič. Kadivec se zagovarja ob pomoči odvetnika Dejana Markoviča.

Tožilka Tamara Pahor je po izreku sodbe povedala, da s sodbo ni zadovoljna in "se bom pritožila na višje sodišče". Tožilka je namreč za Kadivca zaradi sodelovanja v hudodelski združbi pri ugrabitvi Božića in zaradi poskusa ugrabitve Tešanovića predlagala enotno kazen deset let zapora, za Stanojevića kazen devet let in sedem mesecev zapora, za Čikojevića pa dve leti in deset mesecev zapora. Sodnica je v izreku sodbe sicer poudarila, da je izrečena kazen obtoženima Kadivcu in Stanojeviću primerna, "ker imata nekritičen odnos do tega, kar sta storila, ker sta specialna povratnika, ki sta že v preteklosti izvrševala kazniva dejanja z elementi nasilja, Stanojević v domači Črni gori, in ker je bilo dejanje na škodo Božića storjeno na grozovit način".

Prostost so mu odvzeli na grozovit način

"Tožilstvo je v obtožnici trdilo, da je bil namen ugrabitve Božića in Tešanovića, da opustita trgovino z drogo, da se ne mešata v Kadivčeve posle z drogo ter da povesta, kje je ukradena droga. Sodišče ni našlo dokazov za vse te trditve tožilstva, lahko da je res šlo za maščevanje, ker naj bi v noči na 26. oktober 2019 iz hiše družine Čikojević na Okroglem izginila večja količina droge. Dragan Čikojević in njegova starša so res bili žrtev roparjev, ni pa dokazov, da so odnesli drogo," je odločitev v obrazložitvi sodbe razlagala sodnica. "Policistom so po dejanju nekateri prijatelji Dragana Čikojevića res povedali, da jim je Dragan po ropu povedal, da so bili s starši napadeni in da je iz hiše izginila droga. Vendar tega na sodišču niso povedali, večina se pogovora o tem, da je izginila droga, kar naj bi jim povedal Čikojević, ni več spomnila. Ker torej namen ugrabitve ni bil dokazan, je sodišče obtožena spoznalo za kriva protipravnega odvzema prostosti. Sodišče pa je ugotovilo, da sta Kadivec in Stanojević na grozovit način odvzela prostost Božiću v Ankaranu, ko sta ga s prevezo zvabila iz avtomobila, ga zvezala, vrgla na tla in ga odvlekla do drugega avtomobila, kjer so bile neznane osebe, ki so ga nato odpeljale v hišo družine Čikojević. Od tam so ga odpeljale v gozd, kjer so mu povzročile več ran, vanj so tudi streljale. Rane so bile tako hude, da je na kraju umrl. Vendar v tem procesu obtoženim za to dejanje ne sodimo," je še dejala sodnica.

Podobna usoda kot Božića bi verjetno čakala tudi Tešanovića, saj sta ga Kadivec in Stanojević prav tako zvezala in ga skušala odvleči do avtomobila, kjer so ju čakali njuni pajdaši, da bi ga odpeljali v hišo Čikojevićevih. Dejanje pa jima ni uspelo, saj je Tešanovića rešila policija, ki je prišla na kraj dogodka po klicih občanov, Kadivcu in Stanojeviću pa je bila odvzeta prostost. Na tem sojenju je obramba veliko govorila tudi o tem, da so nekateri dokazi zbrani nezakonito, kar po mnenju sodnice ni res, "saj so bili vsi dokazi zbrani zakonito".

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?