Primer Teš: Uroš Rotnik po enem mesecu spet na sodišču

Gordana Possnig Gordana Possnig
28.03.2023 05:29
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Rotnik in Mitja Jelenič Novak po dobrem mesecu dni spet skupaj na sojenju v zadevi TEŠ.
Gordana Possnig

Na celjskem sodišču se nadaljuje sojenje v zadevi domnevnih nepravilnosti pri gradnji šestega in obnovi petega bloka šoštanjske termoelektrarne pred dobrim desetletjem. Tokrat je bil po mesecu dni v sodni dvorani spet prisoten prvoobtoženi Uroš Rotnik, ob njem pa tudi njegov odvetnik Mitja Jelenič Novak, ki ga zdaj po odločitvi sodišča vendarle zastopa kot odvetnik po uradni dolžnosti. Pred tem ga je namreč zastopal kot odvetnik po pooblastilu. Ko pa je Rotniku "zmanjkalo denarja", da bi ga plačeval za številne obravnave v zadevi TEŠ, pa mu je preklical pooblastilo. Sodišče je Rotniku sprva po uradni dolžnosti dodelilo šentjursko odvetnico Petro Mavec, nato pa zaradi procesne ekonomičnosti zadeve spremenilo odločitev in nekdanjemu prvemu možu TEŠ Jelenič Novaka dodelilo po uradni dolžnosti. Odvetnica Petra Mavec je namreč sodišču sporočila, da bi potrebovala šest mesecev, da prouči obsežno zadevo. Rotnik je povedal, da bi rad za čas svoje odsotnosti z obravnav vprašanja postavljal le soobdolženemu Jožetu Lenartu, ostalim pričam pa ne. A mu to ne bo uspelo, kajti Lenart, nekdanji uslužbenec v TEŠ, je na obravnavi le prebral svoj zagovor, ni pa želel odgovarjati na vprašanja tožilstva, obrambe in soobdolžencev.

Zaslišali nekdanjega direktorja HSE

V nadaljevanju sojenja so kot pričo zaslišali nekdanjega generalnega direktorja Holdinga slovenskih elektrarn Viljema Pozeba, ki je pričal predvsem o dogajanju v zvezi z gradnjo bloka 6. Priča je povedala, da je bila zanj največja težava, kako zagotoviti financiranje bloka 6. V ta namen pa je obiskal nekaj slovenskih bank. Je pa vse banke obiskal, kot je povedal, že po tistem, ko je bila že podpisana pogodba o gradnji bloka 6. Priča Pozeb, ki je bil tudi član strokovne komisije za TEŠ, je v sodni dvorani povedal še, da mu je SID banka obljubila sofinanciranje gradnje bloka 6. Za TEŠ 6 pa je prvič slišal na strateški konferenci Holdinga slovenskih elektrarn v Zrečah leta 2007, ko je zadevo predstavil takratni direktor TEŠ-a Uroš Rotnik. Strokovna komisija za TEŠ 6 je ocenila, da šesti blok Slovenija potrebuje, na roko jim je takrat šla tudi cena električne energije, ki je kar naprej rasla. Po Pozebovih besedah je v letih 2007 in 2008 pristojnima gospodarskima ministroma Mateju Lahovniku in Andreju Vizjaku izrazil svoje pomisleke glede zagotavljanja finančnih sredstev za gradnjo bloka 6. Ob tem pa je še dodal, da se zaradi časovne oddaljenosti ne spomni več veliko zadev glede bloka 6.

Viljem Pozeb, nekdanji direktor Holdinga slovenskih elektrarn
Gordana Possnig

Krivdo do zdaj priznal le pravni naslednik Alstoma

Obtožnica Urošu Rotniku in soobtoženim sicer očita sporno nabavo merilne tehnike in opravljanje nepotrebnih meritev za peti blok. Poleg tega jim očita zlorabo položaja pri izbiri izvajalca za obnovo kotla petega bloka in gradnjo šestega bloka. Vsi obtoženi so do zdaj krivdo zanikali, priznal jo je le pravni naslednik Alstoma, ameriško podjetje General Electric, ki je s HSE ob tem sklenilo dogovor o poravnavi. Sodišče je nato na oktobrskem naroku ameriškemu velikanu naložilo plačilo 23 milijonov evrov denarne kazni, ki jo bo prejel državni proračun, in plačilo sodnih stroškov v višini 50.000 evrov.

Z zlorabo položaja je Alstom na račun šoštanjske termoelektrarne pridobil 261 milijonov evrov premoženjske koristi, ki pa jih bo zdaj vrnil njegov pravni naslednik General Electric. V skladu s podpisanim sporazumom o poravnavi je moral TEŠ-u leta 2021 izplačati 138,7 milijona evrov, poleg tega bo prispeval še 110 milijonov evrov za servisne storitve ter 12 milijonov evrov v povračilu drugih stroškov in prihrankov. Servisne storitve, ki jih bo plačeval General Electric, bodo potekale do leta 2029 oziroma 2030.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta