Primer Teš: Farsa z odvetnikom se nadaljuje

Gordana Possnig
21.03.2023 04:35
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Rotnik bo na sodišče spet prihajal z odvetnikom Mitjo Jeleničem Novakom.
Gordana Possnig

Na celjskem okrožnem sodišču sojenje, povezano z domnevnimi nepravilnostmi v Termoelektrarni Šoštanj, že en mesec poteka brez prvoobtoženega Uroša Rotnika, v obravnavanem obdobju direktorja termoelektrarne. Slednji je sredi februarja, kot smo že poročali, preklical pooblastilo svojemu odvetniku Mitju Jeleniču Novaku. Kot razlog preklica je navedel, da mu je zaradi prepogostosti obravnav zmanjkalo denarja za odvetnika. Sodišče je Rotniku po uradni dolžnosti dodelilo novo odvetnico Petro Mavec, Rotnika pa začasno izločilo iz sojenja. Odvetnica je ob tem sodišču sporočila, da potrebuje vsaj šest mesecev, da preuči obsežen spis.

Zato je Uroš Rotnik podal sodišču predlog, da mu za odvetnika po uradni dolžnosti dodeli prav odvetnika Jelenič Novaka, saj slednji zadevo pozna, ker jo vodi že od vsega začetka. Sodišče je njegovemu predlogu sledilo in mu ga dodelilo. A hkrati ni razrešilo odvetnice Petre Mavec. Na takšno odločitev sodišča pa je odreagiral odvetnik Mitja Jelenič Novak in zato tudi ni prišel na zadnji narok. Odvetnik namreč meni, da ne more imeti obtoženec hkrati dva odvetnika po uradni dolžnosti. Prav tako na naroku ni bilo ne Uroša Rotnika ne Petre Mavec. V zadnjem mesecu, odkar je sodišče Rotnika začasno izločilo iz sojenja, so svoj zagovor opravili še trije soobdolženci v zadevi, ob tem pa so že začeli tudi zasliševati priče.

Sojenje za korupcijo v Teš: Nadaljevanje brez prvoobtoženega Uroša Rotnika, ker nima več denarja za odvetnika

Sodišče smo zato vprašali, kaj se uradno dogaja z Rotnikovim odvetnikom in kdaj se bo Rotnik spet priključil drugim soobdolžencem. V odgovoru so nam zapisali: "Sodišče je iz razlogov procesne ekonomije sledilo predlogu obtoženega Rotnika in mu postavilo odvetnika Mitjo Jeleniča Novaka za zagovornika po uradni dolžnosti. Odvetnica Mavec bi namreč potrebovala najmanj šest mesecev za študij spisa. O razrešitvi odvetnice Mavec odloča predsednica senata, prav tako tudi o razdružitvah in združitvah zadev in o ostalih procesnih odločitvah."

Nadaljnje odločitve sodišča so torej v rokah predsednice senata Mojce Turinek. Njena odločitev bo uradno znana prihodnji torek, ko je razpisan naslednji narok v zadevi TEŠ. Glede na zgoraj zapisano je pričakovati, da bo sodnica razrešila odvetnico Mavec, ob tem pa na naslednji narok povabila spet tudi Rotnika in njegovega (starega novega) zagovornika. Ker pa so ob njuni odsotnosti zagovor opravili tudi nekateri soobdolženi, zaslišali pa so tudi že prve priče, bo imel Rotnik možnost, da zahteva, da se vsi ponovno zaslišijo. Ali bo to storil, bo znano že na naroku prihdonji teden.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta