Policijska akcija: Je Rok Snežič vedel za hišne preiskave?

Elizabeta Planinšič
04.03.2021 17:50
Nenavadno potovanje mariborskega davčnega svetovalca v BiH, pa tudi dogajanje na hišnih preiskavah vzbujajo sum o napovedanosti policijske akcije. Poznanstva v policiji in politiki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petra Grah Lazar zatrjuje, da o podrobnosti preiskave ni bila seznanjena, s tem, kaj je povedala medijem, se je seznanila v včeraj med trajanjem preiskav. Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Mariborčan, davčni svetovalec Rok Snežič včeraj, ko je dobra stotnija preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in drugih policistov opravila skoraj 30 hišnih preiskav širom Slovenije, pa tudi na Hrvaškem ter v BiH, policistom ni bil dosegljiv. Ni ga bilo na nobenem naslovu, kjer je potekala hišna preiskava. Se je pa po naših podatkih danes sam oglasil na policijski postaji. Kaj je povedal, nismo izvedeli, saj je številka njegovega mobilnega telefona tako kot dan poprej nedosegljiva.

So pa z Generalne policijske uprave danes sporočili, da je bilo med hišnimi preiskavami zaseženo veliko poslovne dokumentacije, kakor tudi elektronskih naprav, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo. "Med zaseženimi predmeti lahko izpostavimo še zaseg okoli 300 tisoč evrov gotovine, ki bo predmet nadaljnjega operativnega preverjanja in zbiranja obvestil. Kriminalistična preiskava se nadaljuje s pregledom in analizo zaseženih predmetov in dokumentacije ter z izvedbo ostalih operativnih ukrepov ob stalni izmenjavi podatkov v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja ter ob usmerjanju specializiranega državnega tožilstva," pojasnjujejo.

Prijatelj z Janšo in šefico NPU

V javnosti pa se pojavlja vse več ugibanj, ali ni bil Snežič s tem, da se bodo opravile vse te preiskave seznanjen. Precej nenavadno je bilo njegovo potovanje v BiH minulo nedeljo, kamor zato, ker so ga označili za grožnjo nacionalni in ekonomski varnosti države, nima več vstopa. V državo je v nedeljo vstopil ilegalno, dan kasneje pa so ga ustavili na meji, a ga po krajšem postopku izpustili. Po včerajšnjih hišnih preiskavah v podjetju Snežič davčni inženiring, kjer je zastopnica njegova žena, pa so iz vrst preiskovalcev prišle informacije, da so bili v tem podjetju na preiskave "pripravljeni". Ne šokirani, temveč naj bi bili imeli zelo pri roku dokumente, ki so jih preiskovalci terjali.

"Snežič vnaprej obveščen o policijski preiskavi. No, ne bi me čudilo, če bi jo pod okriljem obglavljenega NPU, tudi sam organiziral in izvedel," je na tviterju zapisal Pavel Gantar, nekdanji politik, poslanec in minister. Zaradi poznanstev, ki jih Snežič ima, v to verjame precej ljudi. Snežič je bil v preteklosti že obsojen zaradi davčnih utaj, na Dobu pa je bil nekaj časa zaprt skupaj z aktualnim premierjem Janezom Janšo, ki je bil, spomnimo, obsojen zaradi afere Patria, a je bila pravnomočna sodba kasneje razveljavljena, nato pa je zadeva zastarala.

​Kasneje pa je v imenu policije, točneje NPU, pred medije stopila vedejevka na čelu urada, Petra Grah Lazar, ki je prijateljica Roka Snežiča. Sama je sicer opisala, da sta "stara znanca iz Maribora". Preiskava v Sloveniji se je v zadevi, kjer se 19 osumljenim očita zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in goljufije, saj naj bi v nekaj podjetjih izdajali fiktivne račune za opravljene storitve, s tem pa prišli do sedmih milijonov evrov, se je sicer začela leta 2018, torej preden je Grah Lazarjeva prišla na čelo NPU. Tja jo je preferirala prav SDS. In predkazenski postopek je že usmerjalo specializirano državno tožilstvo, torej se preiskav, če bi se želelo, ne bi moglo ustaviti. Da pa ne gre zgolj za naključje, pa politični analitiki opozarjajo na dejstvo, da je časnik Delo pred dnevi objavil članek, da se Janša in njegova stranka od Snežiča distancirata. Snežič je namreč tedaj, ko je Janša lani prišel na oblast, zatrjeval, da premierju svetuje in da je premierjev prijatelj. Janša je sicer Snežičeve besede zanikal. Je bilo distanciranje potrebno zaradi vedenja o prihajajočih preiskavah?

"Ne komuniciram in se ne sestajam s Snežičem"

"Petra Grah Lazar pojasnjuje, da z Rokom Snežičem ni v stiku, z njim ne komunicira in se z njim ne sestaja. Sta zgolj znanca iz mladosti, saj sta približno enake starosti in oba prihajata iz Maribora," odgovarjajo na naša vprašanja na Generalni policijski upravi in dodajajo, da se je zaradi medijskih očitkov glede poznanstva s Snežičem sama predhodno izločila prav iz razlogov, da ji nihče ne bo mogel očitati vpliva na predkazenski postopek, uhajanja informacij ali drugih neutemeljenih očitkov, ki se pojavljajo v javnosti. O izločitvi je bilo tudi seznanjeno specializirano državno tožilstvo. Da se je z delom vsebine, ki jo je predstavila v včerajšnji izjavi, šefica NPU seznanila tekom tega dne. "S podrobnostmi preiskave pa ni bila seznanjena in nikoli ni želela biti. Svoje delo opravlja profesionalno, popolnoma strokovno in zakonito, ne glede na to, katere osebe so osumljene v preiskavah NPU," še pojasnjuje v imenu vrha policije Drago Menegalija.

"Osumljenci po do sedaj znanih podatkih nikakor niso bili vnaprej seznanjeni o hišnih preiskavah, saj so preiskovalci na hišnih preiskavah, predvsem pri glavnih osumljencih, našli in zasegli pomembne dokaze, uspešno so bile opravljene tudi vse odrejene hišne preiskave v Sloveniji in tujini. Z vsemi osumljenci je bil vzpostavljen kontakt ob pričetku hišnih preiskav, ki so bile izvedene v skladu z načrtom, tako da ne razpolagamo z nikakršnimi konkretnimi dokazi, da bi bili osumljenci vnaprej obveščeni, čeprav so lahko pričakovali izvedbo policijskih postopkov glede na javno znane informacije o trajajoči preiskavi," še odgovarja policija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.