Po konfliktu Janša-Kordiš jo je skupil Zorčič

Žana Vertačnik
25.01.2021 19:35
Premier Janša je na očitke poslanca Levice Kordiša v zvezi s kriminalnimi združbami odvrnil, da se bo "pozanimal pri pristojnih institucijah, kako pomagati takim, ki trosijo takšne nebuloze". Kritike so se vsule nad šefa parlamenta Zorčiča, ki da poslanca ni zaščitil pred neposrednim napadom nanj
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša je v besednem dvoboju z Miho Kordišem požel aplavz poslancev SDS. 
Robert Balen

Redna januarska seja državnega zbora se je začela s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Janezu Janši, tokrat pa je odgovarjal tudi na nekaj vprašanj v vlogi ministra za zdravje. To funkcijo po odhodu Tomaža Gantarja namreč še vedno opravlja. Najbolj burno je bilo, ko je poslanec Levice Miha Kordiš premierju očital sodelovanje s kriminalnimi združbami, med drugim pri nakupu hitrih antigenskih testov, pa tudi povezave z davčnimi goljufi. "Včasih ste še nekako ravnali v rokavicah, zdaj svojega kriminala in povezav niti ne skrivate več. Vaš davčni svetovalec je razvpiti goljuf Rok Snežič, vaš arestantski cimer z Doba in eden največjih davčnih dolžnikov. O njem lahko beremo, da je v predkazenskih postopkih tako pri nas kot v Bosni in Hercegovini, bosanske oblasti so ga zaradi ogrožanja nacionalne varnosti pred novim letom celo izgnale v države," je nanizal Kordiš in Janšo vprašal, zakaj z njimi sodeluje, namesto da bi jih preganjal.

"Ne vem, ali naj to jemljem resno ali ne, ampak glede na to, da opravljam tudi funkcijo ministra za zdravje, se bom pozanimal pri pristojnih institucijah, kako pomagati takim, ki trosijo takšne nebuloze," mu je odvrnil Janša. Na poslančeva dodatna vprašanja pa: "K prejšnjemu odgovoru lahko dodam samo to, da gre očitno za urgentni primer in da bom preveril, če imam v svoji kliniki v Avstraliji še kaj prostora na oddelku."

Poslanci Levice so sejo zapustili, plaz kritik pa si je prislužil prvi med enakimi, predsednik državnega zbora Igor Zorčič, ki ni posredoval, pač pa zgolj opomnil, da poslanska vprašanja postajajo presplošna oziroma da niso kratka in jedrnata, kot da bi morala biti.

Poleg vodje poslancev Levice Mateja T. Vatovca, ki je prvega med poslanci pozval, naj zaščiti integriteto posamičnega poslanca, se je oglasil tudi nekdanji predsednik državnega zbora in poslanec SD Dejan Židan. "To, kar se je zgodilo, da bo vlada govorila o zdravstvenem stanju posameznih poslancev, s katerimi se ne strinja, je nesprejemljivo. To je neposreden napad na poslanca. Vi nas morate zaščititi," je povedal poslanec in dodal, da "nihče v vladi ne sme igrati zdravnika, pa bodisi je zdravnik, obramboslovec ali kdorkoli, na način, da bi žalil poslance". Židanu je Zorčič pritrdil, dodal pa, da tudi on pričakuje, da "si nobeden ne bo lastil vloge tožilca in sodnika. Tako da mi nimamo tu ne zdravnikov, ne tožilcev, ne sodnikov, mi smo samo poslanci". "Predlagam, da si vsi tu nalijemo čistega vina, vsi pometemo pred svojim pragom, pa bo naša razprava bistveno bolj strpna in ne bo nikakršnih očitkov z ene ali druge strani," je še povedal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta