Po požaru v Lenartu: Zaskrbljenost je, panike pa ni

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
15.04.2019 16:19

Občina Lenart pozvala okoljskega ministra na ogled pogorišča. Že v preteklosti so zahtevali ukrepanje za zmanjšanje količin odpadkov v obratu podjetja Salomon Eco, ki je nasledilo dejavnost Papir servisa v stečaju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Požar je gasilo 80 gasilcev iz osmih gasilskih društev, en gasilec se je v intervenciji poškodoval.
Pgd Benedikt

"Govoril sem z gasilcem, ki je posredoval v akciji, in vsekakor ne gre za majhen požar. Upam, da bodo strokovne službe ugotovile, koliko je bil vpliv tega požara na okolico škodljiv za zdravje ljudi. Predvsem pa, da bomo to izvedeli tudi občani. Ker je gorela plastika, lahko sklepamo, da ni tako nedolžen požar. Če gre za resnejše posledice, je treba poskrbeti tudi za zdravje občanov. Ljudje se o požaru veliko pogovarjajo - in dokler ne bo rezultatov, bo en kup ugibanja. Lahko bi rekel, da so ljudje sicer zaskrbljeni, panike pa ni," nam je danes dejal Lenartčan Andrej Kocbek.

 

Avgust Zavernik, ki je na lenarški občini zaposlen kot strokovni sodelavec za varstvo okolja, je opozoril, da je občina že vsaj pet let nasprotovala okoljevarstvenemu soglasju Agencije RS za okolje za obdelavo tako velike količine mešanih komunalnih odpadkov v industrijski coni: "Prepričani smo bili, da taka dejavnost ne spada v to območje, predvsem zaradi prevelike količine odpadkov. Vendar državna agencija in tudi ministrstvo za okolje do zdaj nista upoštevala naših zahtev, da bi bili vključeni v postopek izdaje dovoljenja kot stranka. Zdaj, ko je prišlo do tega požara, nas bodo, upam, bolj upoštevali."
Zavernik sicer ocenjuje, da razsežnosti požara niso primerljive s tistimi večjimi v državi. In doda: "Vendar pa moramo - ne glede na to - ukreniti vse, da tolikšnih količin tukaj ne bo več mogoče skladiščiti."
Na seji občinskega odbora za varstvo okolja bodo posledice požara obravnavali v sredo popoldan.
Podjetje Papir servis, ki je prvotno upravljal s predelovalnico odpadkov v Lenartu, je pred dvema letoma zdrknilo v stečaj, njegovo enoto pa je prevzelo ljubljansko podjetje Salomon Eco. Direktor Gregor Repič nam je pojasnil: "Po prvih podatkih je prišlo do samovžiga na delu našega lenarškega objekta za skladiščenje nenevarnih odpadkov kot sta ostanek po sortiranju embalaže in ostanek po mehanski obdelavi mešanih komunalnih odpadkov." Poslovanje poteka nemoteno naprej in vseh 150 zaposlenih normalno nadaljuje z delom. "Zahvaljujemo se vsem gasilcem, ki so nemudoma prihiteli na kraj dogodka in požar pogasili," je še dejel direktor podjetja Salamon Eco Gregor Repič. Na oceno škode v tem podjetju še čakajo.

 

Župan Janez Kramberger je danes okoljskega ministra Simona Zajca pozval, naj si pride v Lenart ogledat posledice. Z njim se bodo pogovorili tudi o odpravi posledic požara na okolje.
"Za nas položaj ni enostaven. Takšen objekt za ravnanje z odpadki v naši industrijski coni z enormnimi količinami po moji presoji ni primeren. Na to smo z občine opozarjali že pred leti in od podjetja zahtevali, da zmanjšajo količine, predvsem pa da odpadke, ki jih pripeljejo, sproti obdelajo in odpeljejo. Vse, kar nam je uspelo, je, da so uredili ograjo, saj je odpadke prej odnašalo daleč naokoli. Ne gre zanemariti, da je gorela tudi plastika, zato od pristojnih služb pričakujemo, da bomo čim prej dobili natančne podatke o vplivu na okolje oziroma na zdravje naših občanov," opozarja župan Kramberger.
Predvsem si bodo poslej prizadevali, da količine odpadkov v lenarški enoti podjetje Salomon zmanjša. Občina bo zahtevala večji vpliv na okoljevarstveno dovoljenje oziroma status stranke v postopku, ki so ji jo do zdaj odrekali.
"Le tako bi namreč lahko dobili večje možnosti za nadzor nad objekti in vpliv na početje podjetja," sklene župan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta