Pet ovadenih: NPU zaključil še en del obsežne preiskave, vpleten naj bi bil tudi Mariborčan Rok Snežič

M.R.
06.01.2023 17:52

Slovenski državljan je skupaj s tujima državljanoma dvema osumljencema iz gospodarske družbe z območja PU Maribor pomagal priti do protipravne premoženjske koristi na škodo slovenske gospodarske družbe v višini 600.000 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rok Šnežič
BOBO

To so v konec decembra končani preiskavi, ki je del obsežne kriminalistične preiskave, ugotovili preiskovalci nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Na specializirano državno tožilstvo so tako podali ovadbo zoper pet oseb, ki jih sumijo storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.  Med njimi naj bi bil po naših informacijah tudi Rok Snežič.

Preiskovalci so namreč konec decembra ugotovili, da sta osumljeni osebi iz gospodarske družbe, ta ima sedež na območju PU Maribor, v letih 2016 in 2017 sklenili pogodbe o sodelovanju z dvema tujima poslovnima subjektoma, nato pa so odredili plačilo več prejetih fiktivnih računov za storitve, ki niso bile nikoli opravljene. Pri tem so jima, kot zgoraj omenjeno, pomagali slovenski državljan in dva tuja državljana. Slednja sta vsa prejeta denarna sredstva takoj po nakazilu dvigovala z bančnih računov. Osumljenci so si tako pridobili protipravno premoženjsko korist v višini več kot 600 tisoč evrov, so zapisali v sporočilu za javnost Generalne policijske uprave.  

Snežič naj bi bil med ovadenimi že septembra

Spomnimo, da so preiskovalci NPU zelo podobno ovadbo, ki je bila del te obsežnejše preiskave, podali že septembra lani. Takrat so ugotovili, da sta bili na podoben način dve gospodarski družbi z območja PU Maribor oškodovani za približno 1,93 milijona evrov. Ovadenih je bilo pet oseb, od tega en slovenski državljan in štirje tuji. Tudi med njimi je bil po naših informacijah Snežič.

Hišne preiskave marca 2021

Več kot sto preiskovalcev NPU je ob pomoči kriminalistov iz mariborske, celjske in koprske policijske uprave ter Uprave kriminalistične službe je sicer že marca 2021 opravilo 28 hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih na območju mariborske in koprske policijske uprave. Ob pomoči tujih varnostnih organov so hkrati potekale hišne preiskave tudi na območju Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. O imenih policisti seveda tedaj niso želeli govoriti, neuradno pa smo izvedeli, da naj bi bil osrednji lik v preiskavah mariborski podjetnik, davčni svetovalec Rok Snežič.

Preiskovalci so bili marca 2021 tudi v podjetju Snežič davčni inženiring, d.o.o.
Tadej Regent

Preiskovalci so takrat obiskali tudi prostore podjetja Snežič davčni inženiring, d.o.o., zastopnica podjetja je (bila) sicer Snežičeva žena. Na Ptuju pa so preiskovali prostore podjetja Rohrtech - to so prostori nekdanjega imperija RM Vuk, zastopnica podjetja pa je (bila) Nada Vuk, svakinja nekdanjega završkega župana Mirana Vuka. Preiskave naj bi potekale tudi v Piranu. Med tistimi, pri katerih se je v Republiki Srbski takrat opravila hišna preiskava, pa je bila tudi Dijana Đuđić. Njeno ime se je pojavilo v slovenskih medijih, potem ko smo v Večeru razkrili, da je konec leta 2017 stranki SDS posodila 450.000 evrov. Đuđićeva je bila takrat stara 32 let, Janševa stranka pa je po razkritju prvi obrok posojila takoj vrnila Đuđićevi in prekinila posojilno pogodbo.

Kot smo že pisali v Večeru, so bili omenjeni posli tudi pod drobnogledom bosanskih preiskovalnih organov. V večmilijonske transakcije je bilo vključenih več družb s sedeži v Brčkem, Prijedoru, Banjaluki, Sloveniji, tudi Mariboru, Hočah in Slovenski Bistrici, na Slovaškem in Madžarskem, obrnilo pa naj bi bilo se več kot 22 milijonov evrov, od koder naj bi tudi izhajal denar za sporno posojilo stranki SDS. "Obstajajo indici, da gre za fiktiven promet s ciljem legalizacije denarja drugih podjetij, pridobljenega s kaznivimi dejanji," je tedaj opozarjalo bosansko tožilstvo, ki je v svojih dokumentih omenjalo tudi slovensko kriminalistično policijo, prečkanje slovenske meje s strani določenih državljanov BiH v družbi Snežiča, slovensko specializirano tožilstvo, neplačevanje dajatev oziroma davkov, prostitucijo, prisluhe, avstrijske organe preiskave ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta