Osem let za smrt treh beguncev

Višje sodišče je zvišalo kazen Izudinu Muminoviću, ki je povzročil prometno nesrečo, v kateri so umrli trije begunci. Enotno kazen pet let in pol zapora, kolikor so mu je izrekli na okrožnem sodišču, so zvišali na osem let
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policija je v telefonu Izudina Muminovića našla fotografijo nekih drugih prebežnikov, kar dokazuje, da se je s tem poslom ukvarjal že prej. Foto: Tomaž SKALE/DNEVNIK
Tomaž Skale

Izudin Muminović, ki je novembra predlani povzročil prometno nesrečo, za posledicami katere so umrli trije sirski prebežniki, bo za zapahi precej dlje, kot je sprva kazalo. Potem ko so ga konec preteklega leta na okrožnem sodišču obsodili na pet let in pol zapora, so mu zdaj višji sodniki kazen zvišali na osem let. Strožjo sankcijo je terjalo tožilstvo, in sicer celo osem let in enajst mesecev. Toda obramba ne namerava odnehati. "Na vrhovno sodišče bomo vložili zahtevo za varstvo zakonitosti," nam je povedal odvetnik Nejc Ukmar.

Prezebli in lačni so se mu smilili

Počilo je 28. novembra 2019 ob pol dveh ponoči. Muminović je po mokri in spolzki cesti vozil begunce od hrvaško-slovenske meje proti italijanski. V avtu je imel tudi 13-letnega pastorka. Na avtocesti blizu Dragomerja je prehitel tovornjak, in ko se je vračal na vozni pas, ga je začelo zanašati. Trčil je v betonski robnik ob cesti in nato v varnostno ograjo. Ko ga je nato še vrtelo po cesti, so iz prtljažnika popadali trije od osmih beguncev v avtu. Eden je bil star 19 let, dva 20. Preostalih pet je preživelo, stiskali so se na zadnjem sedežu. Štirje so sedeli, peti je ležal čez njihove noge, vsi so bili skriti pod odejo.

Sodišče ni podvomilo, da je bil Muminović eden od članov mednarodne hudodelske združbe, ki se za plačilo ukvarja s prevozi prebežnikov. Obtoženemu ni verjelo, da bi po tujce morala priti dva avta in da naj bi bil imel obtoženčev BMW X5 zgolj vlogo spremljevalnega vozila. Zagovarjal se je, da je na dogovorjenem mestu ustavil in da so nato Sirci planili v njegov avto. Bil je zmeden, bal se je, da bodo kaj naredili naredili njemu ali otroku, če jih bo napodil ven. Po drugi strani pa mu jih je bilo tudi žal, ker so bili prezebli in lačni. Toda preživeli so pričali, da jim je sam odprl vrata. Policija pa je v njegovem telefonu našla fotografijo nekih drugih prebežnikov, torej se je s tem poslom že prej ukvarjal. Enako kot njegova partnerica, ki je bila zaradi tega že obsojena.

Brez olajševalnih okoliščin

Sodni izvedenec je ugotovil, da je Muminović ​v času nesreče vozil 158 kilometrov na uro. Vožnja pa bi bila v takratnih razmerah varna pri približno 100 kilometrih na uro. Sodišče je sklenilo, da ob počasnejši hitrosti posledice ne bi bile tako hude. "Vzročni zvezi med hitrostjo in tremi smrtnimi žrtvami oporekamo, to je naša osnova za pritožbo na vrhovno sodišče," pojasnjuje odvetnik Ukmar, ki je v pritožbi na višje sodišče za povzročitev prometne nesreče predlagal oprostilno sodbo. Zagovornik opozarja, da izvedenec kot vzroka za nesrečo ni navajal hitrosti, ampak ga je videl v dogajanju v kabini BMW. Obtoženi je namreč povedal (in pastorek potrdil), da ga je tik pred nesrečo eden od potnikov od zadaj udaril po rami in ga povlekel. Prvo- in drugostopenjsko sodišče sta sicer zavzeli enako stališče, da četudi je prišlo do nekega dogajanja v kabini, je še vedno hitrost vplivala na posledice nesreče.

So pa na višjem sodišču menili, da so na okrožnem pri odmeri kazni premalo upoštevali težo kaznivega dejanja, da so umrli trije ljudje, da je bila hitrost vozila izjemno previsoka. Posebnih olajševalnih okoliščin, ki bi jih lahko šteli v Muminovićev prid, niso našli.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta