Sojenje zaradi ugrabitve: Kamere posnele napad za ankaransko lekarno

Na sojenju Klemnu Kadivcu in Bojanu Stojanoviću, obtoženima ugrabitve, ki se je končala z umorom, gledali tudi posnetke nadzornih kamer

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Klemen Kadivec je bil domnevno eden od vodij slovenskega dela Kavaškega klana. Specializirano tožilstvo v obtožbi, ki jo je vložilo pred kratkim, 24 obtoženim očita, da so v različnih vlogah delovali v razvejeni kriminalni združbi, ki je po Evropi tihotapila večje količine prepovedanih drog in orožja. Foto: FPA

FPA

Skoraj brez besed sta ta teden Klemen Kadivec in Bojan Stanojević gledala posnetke varnostne kamere na zadnji strani lekarne v Ankaranu, na katerih je videti, kako sta 15. novembra predlani pretepala Žarka Tešanovića. Na posnetkih je videti tudi Danijela Božića, za katerim so se nato izgubile vse sledi, na Gorenjskem so ga dva tedna kasneje našli umorjenega.

Tudi ta teden so pravosodni policisti 31-letnega Klemna Kadivca, doma iz Domžal, iz ljubljanskega pripora na sodišče v Kopru pripeljali v spremstvu policijskih specialcev, območje ob stranskem vhodu sodišča pa je bilo zavarovano s trakom pravosodne policije. Z zaslišanjem prič in pregledovanjem posnetkov varnostnih kamer se je nadaljevalo sojenje Kadivcu, 32-letnemu Črnogorcu Bojanu Stanojeviću in 36-letnemu Draganu Čikojeviću iz Naklega, ki pa se je opravičil.

Koprsko tožilstvo trojici očita, da so novembra predlani s sostorilci načrtovali ugrabitev Žarka Tešanovića in Danijela Božića. Prvega so policisti po klicih občanov o nenavadnem dogajanju na parkirišču med lekarno v Ankaranu in trgovino Mercator rešili, Božića pa so dva tedna kasneje našli umorjenega v gozdu pri Naklem. Podrobnosti o tem, kam je glede umora kriminaliste Nacionalnega preiskovalnega urada pripeljala preiskava, s policije še niso sporočili.

Napadla sta ga in tepla po glavi

Ta teden so na sodišču pogledali posnetke video nadzornih kamer, ki so jih koprski kriminalisti zasegli v ankaranski lekarni in bližnji Mercatorjevi trgovini. Na posnetkih z dveh kamer, ki sta na zadnji strani lekarne, je videti, kako se je tja s svojim meganom pripeljal Danijel Božić in vzvratno parkiral. Iz vozila sta poleg voznika izstopila sopotnika. Božić in za njim še Kadivec sta se nato oddaljila proti bližnjemu podhodu, skoraj povsem slepi Tešanović pa je ostal pri avtomobilu. Pokadil je nekaj cigaret in se prestopal. Po nekaj minutah pa sta k njemu pritekla moška, kot so potrdili policisti, sta bila to Kadivec in Stanojević, ki so ju prijeli v Ankaranu po klicih občanov.

Napadla sta Tešanovića in ga tolkla po glavi, eden tudi s kopitom pištole. Nato sta ga podrla na tla in ga še kar udarjala po glavi, roke sta mu zatem zvila na hrbet in mu jih zvezala s plastičnimi vezicami. Na posnetkih je videti, da sta iz lekarne prišla moški in ženska v belih haljah. Takrat je Kadivec vstal, se jima približal in jima z roko nakazal, naj se ustavita. Menda jima je rekel, da sta s policije. Nato sta s Stanojevićem Tešanovića dvignila in ga odvlekla.

Ni hotel v program zaščite prič

Zaslišali so tudi kriminalista in policista, ki sta se po napadu pogovarjala s Tešanovićem. Policistu je Tešanović, ki je krvav in s povito glavo stal ob reševalnem vozilu, odvrnil, da o tem, kar se je zgodilo, ne bo govoril.

Ko je kasneje sedel v reševalno vozilo, pa mu je rekel, da se lahko zgodi nekaj hudega, in prosil, naj zaščitijo njegovo ženo in otroka. Povedal mu je, kje je žena in da je en otrok v vrtcu. Še enkrat je ponovil, naj policija poskrbi za njegovo družino, saj da "se lahko zgodi katastrofa".

Informacije o tem, kar je izvedel, je policist sporočil v operativno- komunikacijski center in kriminalistu, ki je na kraju koordiniral prva preiskovalna dejanja. Kriminalist je povedal, da tistega dne v Ankaranu nobeden od trojice ni hotel povedati, kaj se je zgodilo. Glede na to, kar mu je povedal policist o Tešanovićevi prošnji za zaščito družine, je poskušal od njega izvedeti kaj več.

"Arogantno me je odslovil in rekel, da bo sam rešil ter da z nami ne bo govoril," je svojo izkušnjo z žrtvijo napadalcev opisal koprski kriminalist. "Hotel se me je rešiti, bil je aroganten," je še dodal. Prek OKC-ja je zato odpoklical policiste, ki bi v Ljubljani zavarovali Tešanovićeve družinske člane.

Ni pojasnil, zakaj so ju v Ankaranu napadli

Tešanović tudi na sodišču, ko so ga zaslišali kot pričo, ni bil preveč zgovoren. Zatrdil je, da ne ve, zakaj se je vse skupaj zgodilo. Potrdil je, da je bil po napadu v Ankaranu v šoku in da je hotel ženi sporočiti, kaj se je zgodilo. Kasneje ni sprejel ponudbe policije, da bi ga vključili v program zaščite prič.

Po obtožbi naj bi bili hoteli storilci z napadom sporočiti, naj se Tešanović in Božić ne vpletata v njihove posle s prepovedano drogo. Hoteli so priti do informacije o tem, kje sta droga ali denar, ki naj bi bila izginila iz hiše Čikojevićevih. Nekaj tednov pred ugrabitvijo naj bi bilo namreč več ljudi Čikojevića in njegove starše napadlo, iz hiše pa naj bi bili odnesli plen, vreden milijon evrov ali celo več.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta