O (ne)zakonitosti srbskih dokazov v aferi Balkanski bojevnik še ni odločeno

Damijana Žišt Damijana Žišt
30.12.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dragan Tošić in njegov zagovornik odvetnik Janez Koščak vsa leta v sodnem procesu vztrajata, da so srbski dokazi, ki naj bi bili Tošića povezovali z združbo Darka Šarića, nezakoniti.
Jaka GASAR/Dnevnik

Pred senatom ljubljanskega okrožnega sodišča se je nadaljevalo sojenje v zadevi Balkanski bojevnik, kjer obtoženim očitajo trgovanje z drogo. Gre že za tretje sojenje, saj je vrhovno sodišče novembra lani razveljavilo pravnomočno sodbo v tej zadevi, zaradi česar so morali obtožene, ki so bili na prestajanju kazni, izpustiti iz zapora.

Na zatožni klopi sedijo domnevni člani dela kriminalne združbe Darka Šarića, ki se ga je pred leti oprijel vzdevek balkanski narkokralj. Sodišče sodi Draganu Tošiću, Draganu Beljkašu, Jakobo Remškarju in njegovi ženi Suzani Remškar, bratoma Mirzetu in Miralemu Luceviću, Petru Khermayerju, Boštjanu Kopčiču, Robertu Šabiću, Marku Bubliću, Đemajli Mandjuki in Anesu Selmani.

Sodnica Marjeta Dvornik je uvodoma pojasnila, da je sodišče iz Srbije prejelo pravnomočno sodbo v zadevi Darka Šarića, iz katere izhaja, da so srbski dokazi, ki so bili pridobljeni s prikritimi ukrepi zoper Željka Vujanovića, obveljali kot nezakoniti. Prav ti dokazi so tudi v slovenskem spisu, nakazujejo pa na povezanost slovenskega dela združbe s srbskim (v te prisluhe naj bi se bil ujel Tošić). Obramba obtoženih, še posebej Tošića in Bjelkaša, ki ju branita odvetnika Janez Koščak in Saš Ravnik, ves čas vztraja, da so srbski dokazi pridobljeni nezakonito in da jih je treba izločiti. Sodnica Dvornik je po krajšem odmoru povedala, da bo senat o tem predlogu odločil do 5. januarja, ko se sojenje nadaljuje.

Po sedemih letih pripora smel v hišni pripor

Obramba je že na prvem sojenju predlagala izločitev srbskih dokazov, saj je menila, da prisluškovanje Vujanoviću ni bilo zakonito, ker je prisluškovala srbska varnostna agencija BIA (Bezbednosno-informativna agencija), ta pa naj ne bi bila pooblaščena za prisluhe. Poleg tega so Vujanoviću prisluškovali dlje časa od zakonitega roka. Iz srbske sodbe Šariću je razvidno, da je srbska policija Vujanoviću od 3. junija do 3. septembra 2009 prisluškovala nezakonito in so potemtakem nezakoniti vsi dokazi, ki jih je policija zbirala v obdobju treh mesecev spornega prisluškovanja.

Darka Šarića, ki je bil po odmevnih aretacijah v Srbiji 2009. nekaj let na begu, marca 2014 pa se je predal srbskim varnostnim organom, so predlani pravnomočno obsodili na 15 let zapora. Njegova združba je v letih 2008 in 2009 v Evropo pretihotapila 5,7 tone kokaina. Srbsko vrhovno sodišče je 24. maja lani to sodbo razveljavilo in Šarić je po skoraj sedmih letih pripora odšel v hišni pripor. Ob začetku ponovljenega sojenja na specialnem sodišču v Beogradu pa je Šarićeva obramba izločila najbolj obremenilne prisluhe iz spisa. Da gredo omenjeni dokazi iz spisa, je v pravnomočni sodbi zoper Šarića, kjer je bil znova obsojen na petnajstletno zaporno kazen, odločilo tudi srbsko višje sodišče. Na prvem sojenju na ljubljanskem okrožnem sodišču, na katerem je bila večina obtoženih, s Tošićem na čelu, oproščena, so srbski dokazi romali iz sodnega spisa. Na vnovičnem sojenju so ponovno pristali v sodnem spisu in vsi obtoženi so bili obsojeni na zaporne kazni.

Droga iz Južne Amerike v Evropo

Na tretjem sojenju tožilki Blanka Žgajnar in Mateja Gončin še naprej vztrajata, da ima sodišče pred sabo slovenski del mednarodne kriminalne združbe, ki naj bi ga bil vodil Tošić. Ta naj bi se skupaj s šefi iz Srbije in Črne gore Darkom Šarićem, Željkom Vujanovićem, Goranom Sokovićem, Boškom Nedićem in Nikolo Pavlovićem dogovarjal o nabavi kokaina, zagotavljanju finančnih sredstev in zapletenem transportu droge iz Južne Amerike prek Južnoafriške republike v Evropo. Povezani naj bi bili s sto kilogrami kokaina, ki ga je oktobra 2008 policija našla v kombiju na avtocesti blizu Milana. Vozil ga je slovenski državljan Milan Puljarević. Prav tako s 76 kilogrami kokaina, ki so ga novembra 2008 zasegli v avtu, parkiranem v garaži v Milanu, in 214 kilogrami kokaina, ki so ga januarja 2009, tudi v Italiji, zasegli Stanislavu Udrihu. Vse pošiljke pa vendarle niso dosegle Evrope. Oktobra 2009 so v Urugvaju zaplenili 2171 kilogramov kokaina.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?