Napad psov: Raztrgali so jo do smrti, ko je prinesla hrano

Na zatožno klop novomeškega sodišča je sedel Miha Šum iz Bele krajine, obtožen treh kaznivih dejanj, med drugim smrti iz malomarnosti. Njegovi psi so leta 2017 do smrti pogrizli njegovo mamo, ko jim je prinesla hrano
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miha Šum trdi, da ni kriv tega, kar mu očita tožilstvo. Foto: Dragana STANKOVIĆ/DNEVNIK
Dragana Stanković/dnevnik

Pustite me pri miru," je pred stavbo novomeškega sodišča dejal 45-letni Miha Šum z Mavrlena pri Črnomlju. Na vprašanje, ali se vendarle čuti krivega za smrt svoje mame Tatjane, ki so jo 12. septembra 2017 do smrti pogrizli njegovi psi, pa je za trenutek postal in nato odvrnil: "Nisem kriv." Šum je obtožen smrti iz malomarnosti, mučenja živali in preprečitve uradnega dejanja uradni osebi, saj naj bi dve leti po dogodku veterinarski inšpektorici, ki je odredila odvzem psa, po telefonu grozil s smrtjo. Za prvo dejanje je zagroženih do pet let zapora, za drugo do treh let in za grožnje uradni osebi prav tako do pet let zapora.

Toda Šum se na sodišču v petek niti ni imel možnost izjasniti se o krivdi oziroma odgovoriti na morebitno ponudbo tožilstva, saj je njegov zagovornik Aleksander Sitar sodnici Mojci Hode povedal, da je za ponudbo tožilke v primeru priznanja krivde izvedel pred kratkim in se z obtoženim o tem še nista utegnila pogovoriti. "Poleg tega sem danes izvedel še za nekatere nove osebne okoliščine pri oškodovancu, ki bi lahko bile pomembne in jih bomo tožilstvu ob morebitnih pogajanjih tudi predstavili," je dejal Sitar. Sodnici tako ni preostalo drugega, kot da predobravnavni narok preloži.

Sosedje nad pse s koli

Bilo je okoli druge ure popoldne, ko so sosedje v vinogradniški vasici Mavrlen pri Črnomlju opazili, da se pri manjši brunarici dogaja nekaj čudnega. Ko so se približali, so naleteli na grozljiv prizor. Psi mešanci, podobni pitbulom, so po delno ograjenem dvorišču naokoli vlekli starejšo žensko, s katere so že potrgali oblačila in jo dodobra pogrizli po vsem telesu. Sosedje so zagrabili kole in pse nekako spravili v hišo, žensko, ki je bila še živa, pokrili z odejo ter poklicali policijo in reševalce.

Tistega dne je bilo v hiši osem odraslih psov in pet mladičev. Že zelo zgodaj, potem ko je nahranil pse, se je Miha Šum odpravil od doma. Ko je njegova mati trem psom, ki so bili zaprti v kleti, to so bili samec Baba Jaga ter psici Kristalnacht in White Sox, prinesla hrano, so skočili vanjo in jo podrli na tla. Baba Jaga naj bi bil še posebej agresiven. Pogrizli so jo po rokah, vratu, ji poškodovali žile, zaradi česar je močno krvavela, utrpela je tudi več zlomov vretenc. Poškodbe so bile tako hude, da je ženska dve uri po napadu umrla na operacijski mizi v novomeški bolnišnici. "Tako težkih poškodb, nastalih kot posledica ugrizov domače živali, v naši bolnišnici še nismo imeli," je takrat povedal predstojnik novomeškega urgentnega centra Bojan Kostić.

V brunarici živel z mamo in trinajstimi psi

Psi so živeli skupaj s Šumom in njegovo mamo v povsem neprimernih okoliščinah, večinoma zaprti v majhni brunarici z zastrtimi okni, v lastnih iztrebkih. Enega od psov naj bi obtoženi več kot dva meseca zapiral najprej v avto in nato v majhno kletko. Psi, zlasti mladiči, so bili shirani, polni zajedavcev.

Po napadu so pse odpeljali v zavetišče, trojico, ki je napadla nemočno žensko, pa usmrtili. Šumu so po napadu enega psa vrnili pod pogojem, da z njim opravi ustrezno šolanje. Ker tega v določenem roku ni opravil, je inšpektorica odredila odvzem, kar pa je Šuma tako razjezilo, da ji je po telefonu večkrat zagrozil s smrtjo, saj da mu je vzela edinega prijatelja, ki mu je še ostal.

Vaščani so po dogodku pripovedovali, da sta se Šumova v Belo krajino pred nekaj leti priselila iz Ljubljane, sicer pa naj bi bila doma iz Zasavja. Sin naj bi v prestolnici zapadel v "slabo družbo". Upokojena mati je zanj hotela le dobro, zato sta se preselila v Belo krajino. A sina očitno tudi tam ni mogla obvarovati, so govorili v vasi. "Držala sta se bolj zase, tu in tam pa je gospa malo poklepetala. Vedno je rekla, da so ti psi prijazni kot mucki," so še povedali sosedje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta