Mamilarska združba po kokain v Dominikansko republiko

Damijana Žišt Damijana Žišt
27.03.2023 04:46
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtoženi so umazan denar, ki je izviral iz trgovine z drogo, iz Slovenije vozili v Srbijo in Nemčijo.
Profimedia

Zaradi trgovanja z drogo in pranja denarja se je v obtožnici krškega tožilca Jožeta Zevnika znašlo šestnajst obtoženih. Zadeva se je sprva vodila na Okrožnem sodišču v Krškem, kasneje pa se je prenesla na ljubljansko okrožno sodišče, kjer je že lani jeseni sodnica Vesna Podjed opravila predobravnavne naroke. Obtoženi krivde niso priznali, njihova obramba pa je zahtevala izločitev nezakonitih dokazov, ki jih je zoper obtožene zbrala policija. Med dokazi je tudi Sky komunikacija, ki so jo kriminalci uporabljali za varno komuniciranje o nelegalnih poslih, dokler jim belgijska, nizozemska in francoska policije ni vdrla v strežnike.

Slovenija je komunikacijo, ki se nanaša na obtožene, pridobila od francoskih sodnih organov. Podjedova je sledila predlogu obrambe po izločitvi določenih dokazov kot nezakonitih, vendar je višje sodišče njen sklep razveljavilo in bo o predlogu obrambe morala odločati znova.

Drogo hranili v ljubljanskih garažah

Ljubljančani Alen Čirkić, Željko Gavrić, Igor Njenjić, Zoran Musić, Sašo Bijelić, Gregor Vukovac, Slaviša Lečić in njegov brat Saša Lečić so v priporu, Slaviša Kojadinović, ki sicer živi v Nemčiji, Boris Mišković, Jaka Jerin, Sabina Adamlje in Danijela Sadilek, Armin Đutović iz Dola pri Ljubljani, Gregor Letnar iz Litije, Lara Gregorčič iz okolice Nove gorice pa se branijo s prostosti. Tožilstvo jim očita trgovanje z drogo v hudodelski združbi, nekaterim še pranje denarja. Slovenski del združbe, katere vodja naj bi bil Čirkić, njegova pomočnika pa Gavrić in Njenjić, je bil del mednarodne združbe, ki je trgovala s heroinom, kokainom, marihuano in amfetamini na območju Slovenije, Srbije, Italije in Nemčije. Tožilstvo še trdi, da je bila vloga Bijelića, da je v zvezi s trgovanjem z drogo prejemal navodila od Čirkića in jih posredoval nižje pozicioniranim članom združbe, Slaviša Lečić in Vukovac sta skrbela za hrambo droge v dveh garažah v Ljubljani, kjer so drogo tudi pripravljali za prodajo, Letnar za prevoz droge od ene do druge garaže, Saša Lečić je bil skupaj z bratom Slavišo zadolžen za prevoz droge iz stanovanja Letnarja in njeno hrambo do prodaje odvisnikom, Danijela Sadilek je vozila Vukovca od ene do druge garaže, kjer je pripravljal drogo za prodajo, vozila drogo in jo tudi skupaj z Vukovcem prodajala odvisnikom, Đutović pa je po navodilih Čirkića in Biijelića Letnarju dostavljal mamilo v garažo z namenom nadaljnje prodaje. Obtoženi Čirkić se je v tujini tudi dogovarjal za nakup droge. Tako naj bi bil skupaj z Gavrićem, ki je bil njegov telesni stražar, konec januarja ali v začetku februarja 2019 v Dominikanski republiki, kjer naj bi se bil dogovoril za nakup 25 kilogramov kokaina po ceni osem evrov za kilogram.

Pri Jerinu je policija doma našla okoli pet gramov kokaina, pri Miškoviću po nekaj gramov različne droge, Sabina Adamlje je doma hranila 83 rastlin konoplje in 320 gramov posušene rastline konoplje, Lara Gregorčič pa je dvakrat v istem dnevu od Letnarja kupila po nekaj manj kot deset gramov kokaina in okoli gram kokaina.

Sodnica znova o nezakonitih dokazih

Obramba je na predobravnavnih narokih iz sodnega spisa kot nezakonite izločila vrsto dokazov, med drugim tudi Sky komunikacijo, ki jo je Slovenija na podlagi evropskega preiskovalnega naloga ljubljanskega okrožnega sodišča pridobila od Generalne direkcije nacionalne policije Francije, Urada za boj proti trgovini z mamili. Odvetnik Marko Makuc, ki zastopa Ćirkića, je med drugim navajal, da so vsi dokazi v sodnem spisu zoper njegovega klienta in posledično tudi za ostale obtožene pridobljeni nezakonito. Slovenska policija je po njegovem nezakonito prišla do Čirkićeve mobilne številke, ki ni bila nikjer javno objavljena in mu tako začela nezakonito prisluškovati na mobilnem telefonu. Kriminalistično preiskavo zoper njega pa je začela na podlagi "nepomembnih informacij tujih varnostnih organov", torej ameriške Uprave za boj proti drogam (DEA), da je bil v Dominikanski republiki in da se na štirih fotografij nahaja Čirkić z neznanimi osebami.

Obramba je kot nezakonitega štela tudi Evropski preiskovalni nalog (EPN) ljubljanskega okrožnega sodišča, ki ga je poslala v Francijo, da bi dobila podatke iz Sky komunikacije, po kateri naj bi komuniciral Čirkić z vzdevkom Blackmamba. Obramba meni, da sodišče, ki je sicer od Europola prejelo podatek glede Čirkića, sploh ni imelo zakonske podlage za pridobitev podatkov iz Francije, saj sploh ni jasno, kako so francoski organi in Policijska uprava Novo mesto, ki je vodila zadevo, prišli do podatkov, da Čirkić uporablja Sky komunikacijo in prek nje vodi trgovino z drogo. Prav tako ni jasno, kako je preiskovalna skupina, v kateri so bili preiskovalci iz Belgije, Nizozemske in Francije, pridobili in zasegli podatke iz spletne platforme za kriptirano komunikacijo, je še navajala obramba.

Sodnica je sprejela sklep, da je pridobljena Sky komunikacija nezakonita. Odločila pa je, da so podatki, ki jih je slovenska policija dobila od DEA, zakoniti. Višji sodniki so oba njena sklepa razveljavili in sodnici naložili, da mora o predlogih obrambe, da gre za nezakonite dokaze, še enkrat odločati.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta