Izdaja tajnih podatkov: Zanikala povezavo s Kavaškim klanom

Damijana ŽIŠT
25.03.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtožena Tanja Tolimir zanika očitke tožilstva, da je izdajala tajne podatke članom Kavaškega klana.
Robert BALEN

Enkrat sem v fotoalbumu fotografij videla osumljenega Mateja Torića in rekla Mateji, da je fejst fant, zato je škoda, da je kriminalec. Zdaj beži po Bosni in se skriva, a je to kakšen lajf? Za ene od njih smo že imeli realizacijo in smo jih dali v pripor, eni pa so zbežali. Oni so o aretacijah dobili informacije iz NPU, zato sta glavna iz tega klana zbežala. Sem Mateji (tožilki Mateji Gončin, op. p.) že rekla, da oni, kriminalci, imajo vedno nekoga, ki ga podkupijo na pomembnih položajih in jim ponudijo veliko denarja, tudi po sto tisoč evrov, da jim povedo, kdaj bodo aretacije in druge podatke iz policijske preiskave. Jaz si tega ne bi upala, vzeti tega denarja, ker bi potem od mene hoteli vedno več informacij. Bi bilo pa zelo mamljivo dobiti tako veliko denarja, še posebej z našimi plačami, ko dobimo 800 evrov mesečno. Zato se ob slabih plačah ne čudim, da prihaja do uhajanja informacij," je na tajno posnetem pogovoru v pisarni vpisnika na specializiranem državnem tožilstvu (SDT) povedala nekdanja vpisničarka Tanja Tolimir. Njen pogovor s sodelavko se je nanašal na domnevne člane Kavaškega klana, ki naj bi trgovali z drogo. Kriminalisti so ji zaradi suma izdajanja tajnih podatkov odvzeli prostost oktobra 2021 in je od takrat v priporu, sojenje pa se odvija pred ljubljanskim okrožnim sodnikom Martinom Jančarjem.

Ni bila povezana s Kavaškim klanom

Tožilec Luka Moljk obtoženi Tanji Tolimir v obtožnici očita izdajo tajnih podatkov nepooblaščenim osebam, ki so potem podatke posredovale naprej, tudi kriminalcem. Vse to naj bi bila počela iz koristoljubja, ker je vedno govorila, da ima preslabo plačo. S svojim dejanjem je, še trdi tožilec, ogrozila prenekatero preiskavo, tudi kriminaliste, nekaj osumljenih, domnevnih članov slovenske celice Kavaškega klana, pa je zbežalo iz države in so se tako izognili prijetju. Tožilec trdi, da je obtožena o tem, da policija izvaja tajne ukrepe zoper Semirja Hajdarpašića, obvestila njegovo sestro Amando Miladinović in da je v še treh primerih fotografirala tajne dokumente in jih nato poslala njej ali njenemu možu Draganu Miladinoviću.

Obtožena je včeraj na sodišču dejala: "Nihče od nas na SDT ni bil zadovoljen s plačo. Mateja Gončin mi je večkrat povedala, da informacije uhajajo h kriminalcem, tako na splošno sva se pogovarjali. Vendar to, da sem imela slabo plačo, še ne pomeni, da sem delala s Kavaškim klanom ali bila kakorkoli povezana z njim, ker nisem bila."

V NPU še niso našli "krta"

Sodišče je včeraj nadaljevalo gledanje videoposnetkov iz pisarne vpisnika, kjer je delala obtožena, saj je policija v okviru prikritih preiskovalnih ukrepov v pisarno namestila kamere. Na policiji so poleti 2021 začeli sumiti, da so uhajali zaupni podatki članom slovenske celice Kavaškega klana, ko ob aretacijah osumljencev 14. in 15. maja 2021 pomembnih članov tega klana ni bilo doma in so zbežali v tujino. Da naj bi uhajali podatki prav iz SDT, pa je policija ugotovila, ko je videla, da je bil prek komunikacije Sky, ki so jo uporabljali pomembni člani slovenske celice Kavaškega klana, poslan zaupen dokument iz SDT. Da naj bi zaupni podatki uhajali tudi iz NPU k domnevnim članom slovenske celice Kavaškega klana, ki jim zdaj sodijo v Ljubljani, pa sta povedala tudi skesanca v tej zadevi. A v NPU "krta" še niso našli. Tožilec Moljk je včeraj dejal, da se iz posnetkov vidi, "s kakšno lahkotnostjo je obtožena večkrat fotografirala zaslon službenega računalnika in potem to pošiljala v obliki sporočil prek aplikacije Viber ali Viker, pogosto tudi svojemu partnerju Gregorju Markoviću". Odvetnik obtožene Rok Križanec je na to pripomnil, da je obtožena res večkrat počela, kar ji očita tožilec, "vendar Markoviću nikoli ni pošiljala zaupnih podatkov".

Imela dostop do zaupnih podatkov

Na predlog tožilstva so včeraj pogledali še nekatere druge posnetke skritih kamer iz pisarne obtožene. Na njih se vidi, da obtožena fotografira zaslon računalnika in potem to nekomu pošilja prek aplikacije Viber ali Viker. Na posnetkih pa se ne vidi, kaj je na računalniku fotografirala. "Obtožena je res večkrat fotografirala zaslon računalnika, vendar je šlo za spletne strani za nakupe oblačil, to je pošiljala prijateljicam. Zaupni dokumenti so v SDT hranjeni drugače, ne na računalniku, zato jih ni mogla pošiljati," je dodal odvetnik.

Tožilec Moljk je nato pripomnil, da ne drži, da Tolimirjeva na računalniku ni imela dostopa do zaupnih dokumentov, "saj so to potrdile priče". Obtožena pa je dejala, da so ji policisti po aretaciji zasegli telefon in je na njem ostala vsa komunikacija, "izbrisane so le določene fotografije iz galerije, ker jih je bilo preveč". Na sojenju je bilo sicer že večkrat slišati, da je mogoče v aplikacijah Viker in Viber nastaviti uporabo tako, da sporočila izginejo po nekaj sekundah.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta