zadnje objavljene

pogledi

več
Doc. dr. Maja Pakiž, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

mnenje

več

Kaj je na sojenju zaradi izdaje tajnih podatkov pokazal posnetek "skrite kamere" na tožilstvu

Damijana Žišt Damijana Žišt
13.01.2023 05:08
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtožena Tanja Tolimir zanika očitke iz obtožnice.
Robert BALEN

"Ko sem tole odprla, me je skoraj kap. Pa saj to gre za tajne ukrepe zoper Semirja Hajderpašića, brata moje prijateljice Amande. O, moj bog, saj tukaj v odredbi piše, da gre za Kavaški klan. Če oni vedo, da sem s Semirjem povezana, me bodo dali v zrezke. Naj Amandi povem, da policija preiskuje njenega brata, tukaj piše zaradi umora v gozdu v okolici Okroglega na Gorenjskem. Jaz bi ji že povedala, samo ona bi potem povedala možu Draganu, on pa naprej bog ve komu. Vse te ljudi poznam, družim se z njimi, kaj naj naredim in kaj bo, če tukaj na tožilstvu izvedo, da sva za Amando prijateljici, da je ona Semirjeva sestra, zaradi tega lahko izgubim službo. Ne vem, kaj naj naredim," je bilo slišati na videoposnetku, na katerem sta bili posneti nekdanji vpisničarki na specializiranem državnem tožilstvu (SDT) Tanja Tolimir in Danica Radivojac.

Posnetek, ki so ga dane predvajali na nadaljevanju sojenja Tolimirjevi, obtoženi štirih kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov, je nastal 28. septembra 2021. Policija je, ker so skupaj z vodilnimi na SDT sumili, da izdaja tajne podatke nepooblaščenim osebam, zoper Tolimirjevo izvajala prikrite tajne ukrepe. Zato je bilo v pisarni, ki jo je delila z Danico Radivojac, nameščenih več kamer. Tanja Tolimir, ki zanika očitke tožilstva, da je izdajala podatke in bila povezana s Kavaškim klanom, je od sredine oktobra 2021 v priporu, na sodišču, kjer sojenje vodi sodnik Martin Jančar, pa se zagovarja ob pomoči odvetnika Roka Križanca.

Posredovala fotografije zaupnih dokumentov

Na današnjem nadaljevanju sojenja so se na sodišču predvajali določeni videoposnetki. Najdaljši je bil posnetek, na katerem se vidi, da je obtožena prejela v obdelavo spis, ki se je nanašal na uvedbo tajnih ukrepov zoper Semirja Hajderpašića, brata njene zelo dobre prijateljice Amande Miladinović. Gre za posnetek, ki po trditvah tožilstva dokazuje, da je obtožena o tem, da policija izvaja tajne ukrepe zoper Hajderpašića, obvestila njegovo sestro Amando. Tožilec Luka Moljk trdi, da je obtožena še v treh primerih fotografirala tajne dokumente in jih nato poslala Amandi ali njenemu možu Draganu Miladinoviću. Decembra 2020 je Amandi poslala fotografijo dokumenta, iz katerega je bilo razvidno, zoper katere osumljence v zadevi Kavaški klan policija tajno deluje, od marca do maja 2021 pa ji je poslala sporočilo o tem, da se zoper člane Kavaškega klana v Sloveniji pripravljajo hišne preiskave in aretacije, ki so bile potem tudi izvedene.

Dve kaznivi dejanji, ki naj bi ju bila storila Tanja Tolimir od marca do julija 2021, se nanašata na primer Slavka Djakovića, ki je bil po trditvah tožilstva prek zakoncev Miladinović obveščen, da policija zoper njega tajno deluje. Tudi v drugem primeru je šlo za istega osumljenca, ko naj bi bila obtožena Amandi posredovala dokument, ki se je nanašal na zaprosilo francoskih preiskovalnih organov SDT za pridobitev komunikacijskih podatkov po komunikaciji Sky Djakovića. Slednjemu na celjskem okrožnem sodišču še s tremi obtoženimi sodijo zaradi nelegalnega trgovanja s cigaretami.

"Vidi se, da je bila obtožena v stiski"

 

Na posnetku, ki se nanaša na Hajderpašića, se vidi, da je v pisarno vpisnika vstopila tožilka Mateja Gončin, ki je bila skupaj s kolegom Ivanom Pridigarjem v tej zadevi tajna sodelavka policije. Obtoženi je rekla, da pričakujejo kriminalista NPU, ki bosta prinesla odredbo za tajno delovanje. Ko sta kriminalista odredbo prinesla in jo vpričo obtožene in sodelavke predala Mateji Gončin, jo je tožilka izročila obtoženi in ji naročila, naj jo odnese nekomu v podpis. Ko se je Tanja Tolimir čez nekaj minut vrnila nazaj v pisarno, je bila vidno razburjena. Danici Radivojac je povedala, da jo je skoraj kap, ko je iz odredbe videla, da gre za ukrep tajnega delovanja zoper Semirja Hajderpašića. Sodelavko je večkrat vprašala, kaj naj naredi, ali naj pove Amandi ali ne. Nato se je odločila, da se bo o tem posvetovala s svojim partnerjem Gregorjem Markovićem, kar je tudi storila preko sporočil na aplikaciji WhatsApp. On ji je svetoval, naj molči.

Odvetnik Križanec je po ogledu omenjenega videoposnetka dejal, da se zelo dobro vidi, kako je obtožena v stiski, ko ne ve, kaj bi naredila, ko je izvedela za tajno delovanje policije zoper Hajderpašića. "Njena reakcija je zelo pristna, človeška, saj se je znašla v stiski, ko je šlo za brata njene najboljše prijateljice. In potem naj mi kdo reče, da je, glede na njeno reakcijo v te zadevi, še posebej, ko je iz odredbe brala, da so ukrepi zoper Hajderpašića povezani s Kavaškim klanom v Sloveniji, kar jo je prestrašilo, nekaj mesecev prej Amandi izdala, kdaj naj bi bile hišne preiskave v zadevi Kavaški klan, kar trdi tožilstvo," je še dejal advokat. Tožilec Moljk je menil, da je obtožena igrala, dramatizirala, "da bi na sodelavko naredila velik vtis, sicer pa je ni skrbelo, da bi izdala tajne podatke prijateljici, ampak je bila bolj zaskrbljena za svojega moža".

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?