Bavčar ni poslušal oprostilne sodbe

Sijan Pretnar
15.03.2023 07:02
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igorja Bavčarja  na izrek sodbe ni bilo.
Tomaž Primožic/fpa

Štiri leta po prvi sodbi Igorju Bavčarju, nekdanjemu prvemu možu Istrabenza, in Miroslavu Golubiću, nekdanjemu predsedniku uprave družbe Maksima Holding, je novo sojenje prineslo preobrat. Sodnica Meri Mikac, ki je vodila senat, je danes razglasila oprostilno sodbo. Poleg številnih novinarjev sta jo poslušali le odvetnica Anka Kozamernik, ki zagovarja Golubića, in državna tožilka Mateja Jadrič Zajec. Bavčarja in Golubića namreč ni bilo na sodišče.

Tožilka je minuli konec tedna za oba predlagala enako kazen kot po prvem sojenju - za Bavčarja dve leti in pol zapora, za Golubića pa dve leti. Po prvem sojenju je senat aprila leta 2019 Bavčarja obsodil na dve leti zapora, Golubića pa na leto in osem mesecev zaporne kazni. Višji sodniki so sodbo razveljavili in zadevo vrnili novemu senatu. Obramba je znova poudarila, da kaznivega dejanja sploh ni bilo.

Po obtožbi Istrabenz v enem dnevu oškodoval za 3,7 milijona evrov

Istrabenz je, spomnimo, sveženj delnic Intereurope (skupno 287.993 delnic) julija 2007 prodal Banki Celje za 13,8 milijona evrov, Banka Celje pa je isti dan za te delnice sklenila pogodbo z Maksimo Holding za 14,12 milijona evrov. Kupnino bi morala nakazati decembra 2007, a je takrat v posel spet vstopil Istrabenz. Borzna vrednost delnice Intereurope je takrat padla (z 49 na 38 evrov), Istrabenz pa je za paket delnic odštel 14,1 milijona evrov.

 

Po obtožbi je Maksima Holding izstopila iz škodljivega posla, Istrabenz pa je istega dne delnice spet prodal Banki Celje, in sicer za 10,36 milijona evrov. Bavčar naj bi po prepričanju tožilstva vedel, da bo Istrabenz delnice močno preplačal, v enem samem dnevu naj bi pridelal 3,7 milijona evrov izgube. Maksimi holding pa naj bi pridobil za 3,1 milijona evrov nezakonitega zaslužka.

Motiv za škodljiv posel je po prepričanju tožilstva iskati v povezanosti Maksime Holding in Igorja Bavčarja, ki je prek nje poskušal postati večinski lastnik Istrabenza. Bavčar pa naj bi Maksimo Holding lastniško obvladoval prek družbe FB Investicije.

Senat: šlo je kreditiranje Istrabenza

Senat je po zaslišanju prič in izvedenke ugotovil, da je šlo pri sklepanju pogodb z delnicami Intereurope za repo pogodbe in da se je Istrabenz obvezal, da bo sveženj delnic odkupil nazaj. Maksima Holding je bila garant, da bo nekdo te delnice odkupil nazaj, je pojasnila sodnica, pri čemer pa je bila njihova cena odvisna od gibanja na borznem trgu. Kot je trdila obramba, naj bi šlo za kreditiranje Istrabenza, ki si je na tak način pri Banki Celje zagotovil denar, s katerim so v letu 2007 nameravali kupiti delnice Petrola. V bilanci pa so imeli že preveč kreditov. Sodnica je še spomnila, da je Istrabenz junija leta 2008 te delnice spet odkupil.

Posel z delnicami Intereurope: Bavčarju kazen ali odrešitev?

"Ne moremo reči, da je nekdo namenoma, z direktnim naklepom, želel oškodovati Istrabenz," je razloge za oprostilno sodbo po izvedenih dokazih utemeljila sodnica Meri Mikac. "Teorija, da je hotel Igor Bavčar namerno oškodovati Istrabenz in pridobiti korist Maksimi Holding, zvodeni," je še dodala.

Sume naznanili davkarji in nova uprava

Postopek se je sicer začel, ko je davčna uprava v Istrabenzu leta 2012 preverjala nekatere posle (ne pa vseh) - in tega z delnicami Intereurope ni priznala. Istrabenzu je odmerila približno 800.000 evrov davka od dobička pravnih oseb, Nacionalnemu preiskovalnemu uradu pa naznanila sum kaznivega dejanja. Nova uprava Istrabenza pa je sum naznanila tožilstvi.

 

Senat pa je ocenil, da nihče ni upošteval dogajanja v letu 2008, kar pa ustvari celotno sliko. To so storili šele na ponovljenem sojenju.

S to zadevo se bodo, kot kaže, znova ukvarjali tudi višji sodniki. Državna tožilka Mateja Jadrič Zajec je že napovedala pritožbo, pričakovala je, da bo tudi ponovljeno sojenje prineslo obsodilno sodbo. Prepričana je, da je narava pogodb drugačna, kot je ugotovilo sodišče. Meni, da gre za običajne kupoprodajne pogodbe. "V pogodbi ni bilo nobenih pogodbenih določil, da bi moral delnice odkupiti Istrabenz," je poudarila po razglasitvi in dodala, da so zadevo prikrili nadzornim organom Istrabenza. Ta je brez pogodbenih obveznosti prevzel breme od Maksime Holding. Dodala je še, da je bilo v letnem poročilu Istrabenza navedeno, da je v letu 2007 delnice Intereurope prodal. Z razpletom pa je bila zadovoljna odvetnica Anka Kozamernik. Poudarila je, da so isto tezo zagovarjali že od vsega začetka in da bi se zato lahko zadeva že prej tako končala.

Bavčar razsodbe ne želi komentirati, nam je odgovoril v SMS-sporočilu.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?