Abramov obtožen še umora

Gordana Possnig
22.12.2020 18:48
Celjsko tožilstvo je v ponedeljek vložilo težko pričakovano obtožnico zoper Sebastiena Abramova. Na sodišču zjutraj le obelodanili vsebino obtožnice
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sebastien Abramov in njegov odvetnik Mitja Pavčič Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Obtožnica celjskega tožilstva zoper razvpitega Ljubljančana Sebastiena Abramova v primeru tragične smrti tedaj še ne 25-letne Sare Veber, je končno vložena. Dekle je bilo ustreljeno 15. marca 2015 v dnevni sobi stanovanjske hiše v Pernovem pri Žalcu. Katerega kaznivega dejanja je Abramov obtožen, je bila včeraj uradno še skrivnost. Celjsko sodišče nam je namreč sprva potrdilo le, da je bila obtožnica vložena v ponedeljek, vsebine pa ne morejo razkriti, ker sodišče še ne razpolaga s povratnico, ki bi dokazovala, da je bil obtožni akt že vročen tudi Abramovu. Neuradno smo izvedeli, da je Abramov obtožen umora. Da je Abramov obtožen umora so nam potrdili uradno danes zjutraj tudi s celjskega sodišča, kjer so zapisali, da je obtožen umora na zahrbten način.

Dekle umrlo pod streli puške

Sara Veber, ki bi bila 3. oktobra letos dopolnila 30 let, je tedaj umrla pod strelom iz polavtomatske puške, ki jo je čistil prav Abramov. Sredi oktobra so s celjskega sodišča na tožilstvo poslali rezultate dopolnjene preiskave, ker je tožilstvo zahtevalo soočenje med izvedencema medicinske in balistične stroke. Nato so morali v spis vložiti še prepis zvočne izjave ene od prič. Zadeva je bila skoraj mesec na tožilstvu, ki je zdaj sprejelo težko pričakovano odločitev. Skoraj leto in pol je trajala na celjskem sodišču preiskava v omenjenem primeru. Glavno vprašanje, ki je je vseskozi viselo v zraku, je bilo povezano s tem, česa bo Abramov obtožen: umora, uboja, povzročitve splošne nevarnosti, ki se je končala s smrtjo, ali povzročitve smrti iz malomarnosti.

Kriminalisti so Abramova maja lani kazensko ovadili zaradi umora na zahrbten način. Abramov krivdo vseskozi zanika. V preiskavi na celjskem sodišču je prebral napisan zagovor, v njem pa vztraja, da se je zgodila nesreča in da se mu je dolgocevna puška sprožila med čiščenjem.

Dogodek sprva obravnavali kot tragično nesrečo

Kriminalisti so dogodek najprej obravnavali kot tragično nesrečo. A je kasnejše zbiranje podatkov in obvestil nakazalo, da bi lahko šlo za umor iz nizkotnih nagibov in na zahrbten način. Kmalu po razkritju afere Odrezana roka so maja lani celjski kriminalisti Abramova zaradi umora tudi ovadili, junija lani je tožilstvo na sodišče vložilo zahtevo za preiskavo. Se je pa na sodišču med preiskavo zgodil preobrat. Zagovornik Abramova Mitja Pavčič je uspel z zahtevo po izločitvi pomembnih dokazov iz spisa. Višji sodniki so namreč sprejeli odločitev, da se iz sodnega spisa izločijo zvočni posnetki pogovorov med Vebrovo in Abramovom, ki naj bi bili dokazovali, da se je osumljenec ukvarjal s kriminalom in da je Vebrova želela, da s tem preneha. Postavila naj bi mu bila ultimat, da ga bo zapustila in prijavila policiji. Posnetke pogovorov naj bi bila hranila zaradi svoje varnosti, saj ji je Abramov domnevno grozil, da se ji bo zgodilo nekaj hudega, če ga bo res prijavila. Te posnete pogovore je policija našla na računalniku pokojne.

Sebastien Abramov ima na sodišču odprti še dve zadevi, obe sodbi za sojenje na prvi stopnji sta že napisani. Na ljubljanskem sodišču je v zadevi Odrezana roka zaradi poskusa nadaljevanega kaznivega dejanja zavarovalniške goljufije obsojen na tri leta. Na žalskem okrajnem sodišču pa je bil Abramov obsojen na leto in štiri mesece zapora zaradi goljufije na račun mame Sare Veber. V obeh primerih se je zagovornik Mitja Pavčič pritožil na sodbo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta