Kapetan košarkarske reprezentance Edo Murič: Zaradi Dončića potrebujemo dve uri, da pridemo do kosila

Uroš Gramc Uroš Gramc
25.07.2021 10:42
Slovenska košarkarska reprezentanca jutri debitira na olimpijskih igrah s tekmo proti Argentini, naš najboljši košarkar pa je eden največjih zvezdnikov v Tokiu ne le v svojem športu, ampak med vsemi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Slovenska košarkarska reprezentanca že nestrpno pričakuje premierni nastop na olimpijskem turnirju, saj je imela zelo dolg premor od zadnje tekme, ko se je v začetku meseca na Japonsko uvrstila z zmago na kvalifikacijskem turnirju v Litvi z zmago v finalu proti gostiteljem. Prvo tekmo v skupini s Španijo, Japonsko in Argentino bodo naši odigrali jutri zgodaj zjutraj ob 6.40 po slovenskem času, ko bo v Tokiu čas kosila. Nasprotnik bo Argentina, ki je na zadnjem svetovnem prvenstvu osvojila srebrno medaljo.

"Nasprotnik ni ravno po meri, lahko bi bilo boljše, ampak glede na to, da so to olimpijske igre, slabih ni. Vsaka tekma bo trda, izenačena do zadnje minute. Finalisti svetovnega prvenstva so prva priložnost, mi smo tekmovanje na Kitajskem preskočili. Moramo pokazati, da je bila napaka, da Slovenija spada na vsa velika tekmovanja. To bo še en dodaten motiv za vse nas. Igrajo odlično košarko, nimamo izgovora, da smo 'zmantrani'. Jutri bo tako mali finale za nas, če začneš olimpijske igre z zmago in imaš samo tri tekme, je to zelo dobra popotnica. Tega se zavedamo, dali bomo vse od sebe, da to uresničimo,“ je povedal kapetan reprezentance Edo Murić. Fantje so že malce neučakani, saj že dolgo niso slišali sodniške piščalke: "Glede na to, da smo imeli dolga potovanja in priprave, da si vsak tretji dan nekje drugje, da nihče noče priti v Slovenijo, mi pa tudi nismo šli nikamor, da nismo imeli prijateljskih tekem, ki so bile nujno potrebne, je to normalno. Več ali manj smo vsi na istem, ampak komaj čakamo na tekmo, ker to, da igramo eden proti drugemu med sabo, nam je že prišlo čez glavo. Evo, jutri je priložnost, mislim, da smo pripravljeni."

Reuters

Podobno meni tudi ostrostrelec iz Slovenske Bistrice. Meni, da med Slovenci in Argentinci ni velikih neznank. "Vsi med sabo se poznamo, individualne kvalitete so znane na obeh straneh, sigurno pa smo se pripravili na nekatere taktične različice, ki pa vam jih ne bom razkril," je malce skrivnosten ostal Klemen Prepelič. V Španiji, kjer igra na klubskem nivoju, je srečal marsikaterega Južnoameričana. "Deset od njihovih dvanajstih igralcev zelo dobro poznam, dva sta igrala tudi z z mano v ekipi. Imajo hitro igro, ki jo gojimo tudi mi. Tekma bo zanimiva, lepa za gledalce, ampak mi nismo zato tu, da delamo igro zanimivo, ampak da zmagamo. Treba bo čim bolj limitirati njihovo bekovsko linijo s kreacijo in Scolaja utruditi, da v odločilne trenutke pride s čim manj moči, mi pa čim bolj sveži. Mislim, da tekma ne bo odločena v prvih 35, 37 minutah, ampak bo šlo na nož do konca. Treba bo biti skoncentriran vseh 40 minut," opozarja Prepelič.

Argentina ima sijajno košarkarsko zgodovino z zlato olimpijsko medaljo iz Aten pred 17 leti ter bronom iz Pekinga štiri leta kasneje. Obakrat je bil zraven danes 41-letni Luis Scola, ki je še vedno zelo pomemben v četi Sergia Hernandeza. Poleg tega imajo tri košarkarje iz lige NBA, ki so bili na Iberskem polotoku soigralci Prepelića, Luke Dončića, Zorana Dragića. Na kom je osnovana slovenska igra, je seveda znano. "Naša formula je znana, tu ni kaj dodati. Luka je naš lider, mi pa smo okoli, da mu pomagamo, oziroma izkoristimo prednosti, ki jih on naredi. Sigurno imamo tudi ostali individualno kvaliteto, s katero lahko kaj doprinesemo, sploh v tistih minutah Lukinega odmora, ki ga bo krvavo potreboval, glede na to, da je turnir zelo dolg. Imamo ogromno posebnosti, štab je naredil izjemno delo, Sašo (selektor Aleksander Sekulić, op.p.) je z nami že zelo dolgo, pozna nas praktično v dušo in točno ve, kaj lahko od koga dobi. Kot nas je vodil v Litvi, verjamem, da nas bo tudi tukaj v prvih treh tekmah skupinskega dela in potem naprej," je prepričan Prepelič.

EPA

In kako Dončića sprejemajo drugi športniki v olimpijski vasi? Nenazadnje je eden zvezdnikov ne le košarkarskega turnirja, ampak celotnih olimpijskih iger. "Težko nam je poleg njega, ker kakorkoli grem, se moram ustavljati na pet metrov. Ker ga ustavljajo vsi športniki in on se dere, počakaj me." se je nasmejal Murić. Zato so morali prilagoditi sprehode po olimpijski vasi. "Dve uri potrebujemo do kosila, nekako poskušamo iti po klimatiziranih prostorih, ker drugače se prešvicaš, kamorkoli greš. Čuti se, da je ena največjih zvezd, če ne največja. Smo se ravno pogovarjali, on Novak Đoković in Kevin Durant, so verjetno največji, ampak je Done še tako poseben, ker se ne skriva, kot se ostali. Gre mirno ven, kot da je navaden človek in za to mu vsa čast." A slovenski kapetan se niti malo ne pritožuje: "Hvala bogu, da je naš."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta