Po propadlem razpisu nova zaveza za nujno obnovo povsem uničene glavne ceste med Črno in Mežico

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
26.05.2023 05:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cestna povezava Črne s preostalo Koroško je resnično slaba, je tudi ključna prometnica za gospodarstvo zgornje Mežiške doline. 
Nejc Strojnik

Na Koroškem, bolje rečeno v Mežiški dolini, se po napovedani obnovi prometnice med Ravnami in Dravogradom obeta še ena obsežna cestna obnova. Ki, glede na stanje na terenu, prihaja v zadnjem trenutku. Predvidoma prihodnje leto bodo, tokrat upamo, da vendarle, odprli obsežno gradbišče med Črno in Mežico, kjer bodo poleg slabih šestih kilometrov prometnice gradili tudi kolesarsko povezavo. K projektu je sicer pristopila že prejšnja vlada in septembra 2021 z javnim naročilom iskala izvajalca. Prijavila ste se dva, ljubljanski Prohaus in celjski VOC, pri čemer sta oba imela v ozadju še vsaj enega partnerja. Javno naročilo so nato že oddali Prohausu za nekaj več kot 19 milijonov evrov. Ljubljansko podjetje je bilo (čeprav je bilo takrat veliko zgražanja nad ceno) ugodnejše, VOC je "padel" tudi pri zahtevanem referenčnem pogoju.

Cesta Mežica - Črna na Koroškem je ozka in uničena. 
Nejc Strojnik

Nato pa preobrat: Direkcija RS za infrastrukturo je kot naročnik septembra lani zavrnila obe ponudbi in postopek zaključila brez oddaje naročila. Po vloženi reviziji od podjetja VOC so namreč ugotovili, da je podjetje Prohaus spremenilo delitev del po vsebini, naročniku pa se je to zdelo nedopustno. Na direkciji so prav tako priznali, da vrednost ponudbe presega sredstva, ki jih je za omenjeno cesto zagotovila država. Decembra so nato sporočili, da bodo novo javno naročil izvedli le, če bo projekt imel zagotovljena sredstva, v njem pa bodo od ponudnikov zahtevali oddajo ponudb s cenami, ki niso fiksne ves čas trajanja pogodbe. S tem, navajajo na direkciji, bodo skušali doseči znižanje podanih cen, saj da bodo te navedene brez tveganja. S spremenjeno klavzulo, pa pravijo, bodo pritegnili dodatno konkurenco in s tem povečali verjetnost, da ne bi bilo vnovične ustavitve projekta.

Glavnina del v 2024 in 2025

Za rekonstrukcijo ceste se zavzemata župana, črnjanska Romana Lesjak in mežiški Mark Maze, poslansko vprašanje okoli prometnice pa je ministrici za infrastrukturo Alenki Bratušek nedavno zastavil tudi koroški poslanec SD Jani Prednik. Med drugim je dejal, da so težave s cestami na Koroškem še bolj izrazite kot drugje, in izpostavil, da je omenjena cesta edina povezava Črne s preostalo Koroško. Rekonstrukcija ceste bo predvidoma razdeljena na tri odseke: Mežica–Žerjav, cesta skozi Žerjav in Žerjav–Črna. Ministrica pravi, da se strinja, da je cestna povezava med občinama slaba in nujno potrebna obnove. Poudarja tudi, da je bil javni razpis objavljen že leta 2021 in da so takrat projekt ocenjevali na 15 milijonov evrov, v proračunu pa da jih je bilo zagotovljenih le sedem.

Cesta Mežica - Črna na Koroškem
Nejc Strojnik

Ministrica Alenka Bratušek je jasno povedala, da je tokrat denar v proračunu vendarle pripravljen, in obljubila, da bo novo javno naročilo objavljeno letos junija. "Denarja je toliko, kot ga mora biti. Glede na to, da imamo gospodarsko situacijo, kakršno imamo, se preverjajo še zadnje številke, ali je treba teh 15 milijonov evrov zaradi višjih cen materialov še korigirati." Ministrica je dodala, da gre za obsežno investicijo, in navrgla, da bi se glavnina del lahko izvedla v letih 2024 in 2025 ter mogoče leto kasneje še kakšne malenkosti. Seveda vse s predpostavko, da bo izbira izvajalca potekala gladko in brez revizij. "Ključno se mi zdi sporočilo, da ni res, kar se je govorilo, da te obnove ne bo. V preteklosti je bilo nekaj zapletov, v obdobju prejšnje vlade je bil izvajalec izbran, lahko bi se gradilo, pa se na žalost ni. Verjamem, da bo tokrat obnova šla po naših načrtih, naša zaveza je, da se ne ustavlja in gre projekt naprej," je bila nedvoumna. V projektu sodelujeta tudi črnjanska in mežiška občina, ki imata po besedah svoj delež, s katerim bosta projekt sofinancirali, že rezerviran."

Cesta Mežica - Črna na Koroškem
Nejc Strojnik

Nemogoče cene gradbincev

Večji del rekonstrukcije bo sicer potekal na ozemlju občine Črna, njihov finančni delež pa se bo odrazil v pločnikih, javni razsvetljavi, avtobusnih postajališčih ... "Ministrica je že pred lokalnimi volitvami izkazala naklonjenost projektu, dolgo smo vztrajali za sestanek, nato pa je poklicala in povedala, da gre v proračun. Sama verjamem, glede na to, da gre razpis junija ven, da bo tudi časovnica taka, kot jo predvidevajo. Mi je pa žal, da je prvi razpis propadel, upam, da tokrat cene ne bodo tako visoke, čeprav so cene gradbincev nemogoče," pravi županja. "Mi bomo svoj delež zagotovili, brez skrbi, samo delati naj se že enkrat začne." Zaveda se, da bo promet proti Črni precej upočasnjen, zato se ji zdi še toliko bolj pomembno, da se držijo rokov. Dodaten plus je tudi ta, da bo trasa kolesarske poti potekala zunaj cestišča in da dela na njej na promet ne bodo imela bistvenega vpliva. Županja je prepričana, da se vedno izplača vztrajati, dodala je, da bodo vztrajali tudi pri obnovi drugih cest v občni. "Cesta proti Koprivni je v totalnem razsulu, tam zdaj pripravljamo projektno dokumentacijo, proti Slemenu nam manjka približno kilometer ceste in en del pločnika …" je izpostavila dva odseka.

Stanje na cesti med Mežico in Črno je resnično slabo, glede na zamude, ki se dogajajo na prometnici skozi Prevalje, in ob predpostavki, da je odsek proti Črni skoraj štirikrat daljši, pa bo časovnica, ki jo je predstavila ministrica, na kar veliki preizkušnji. (Dobri) dve leti se zdita, sploh ob vlečenju vzporednic s Prevaljami, kar precej optimistična napoved. A pustimo se presenetiti.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta