zadnje objavljene

pogledi

več
Tej Gonza, direktor Inštituta za ekonomsko demokracijo in mladi raziskovalec Univerze v Ljubljani

mnenje

več

Koroška

Novi svetniški obrazi v slovenjgraškem mestnem svetu

Jasmina Detela Jasmina Detela
21.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tilen Klugler ni imel izzivalca.  
Nejc Strojnik

V Slovenj Gradcu je zmagovalec lokalnih volitev aktualni župan Tilen Klugler, ki tokrat ni imel izzivalca, zato je odšel na volitve mirneje kot pred štirimi leti, ko je kot novinec v drugem krogu premagal takrat aktualnega župana Andreja Časa. Tudi tokrat je kandidiral kot nestrankarski kandidat s svojo listo, podporo Gibanja Svoboda in SD.

Kandidaturo za lokalne volitve je v mestu glasniku miru vložilo osem strank in neodvisnih list, kar je za skoraj polovico manj kot pred štirimi leti, ko se jih je za stolčke v 25-članskem mestnem svetu potegovalo 14. Bo pa v njem sedelo precej novih obrazov, našteli smo jih kar 16.

Nekoliko slabši izkupiček SD

Zanimivo je razmerje sil v mestnem svetu za obdobje 2022-2026. Največ mandatov, kar osem, je dobila prav Lista župana Tilna Kluglerja, prej je Povezujemo za SG! imela le dva mandata. Koordinator liste Franjo Murko ocenjuje, da tako kot je Gibanje Svoboda zmagalo na nivoju države, je njihova lista na lokalnem nivoju. "Na lokalnem nivoju ljudje raje volijo neodvisne liste in ne stranke. Prvič v dveh desetletjih se je zgodilo, da SD nima največ svetnikov v mestnem svetu. Glede na to, da je na naši listi precej novih obrazov, jim bomo mi izkušeni predali svoje znanje. Tudi v bodoče bomo delovali v dobro občine. Menim, da tudi v novem mandatu mestnega sveta ne bo opozicije in koalicije. Prepričan sem, da bodo vsi svetniki delali v dobrobit vseh naših občanov in občank."

Sestava mestnega sveta MO Slovenj Gradec Volitve Lokalne VOlitve mestni svet 

Na drugem mestu so Gibanje Svoboda in Socialni demokrati (SD), ki so prejeli po pet mandatov. "Že pri predstavitvi programa naših kandidatov in kandidatk smo povedali, da si želimo vsaj tri mandate, da pa bi bili zelo zadovoljni, če bi jih dobili pet, kar se je tudi uresničilo. To je lepa popotnica, da bomo naš program lahko realizirali. Je tudi dobra podlaga za uspešno sodelovanje pri opravljanju dela v mestnem svetu. Menimo, da bomo lahko izpolnili pričakovanja občank in občanov, ki so nam namenili svojo podporo," je povedal Boris Raj, vodja lokalnega odbora Gibanja Svoboda.

Tilen Klugler ni imel izzivalca.  
Nejc Strojnik

Stranka SD ne bo več svetniška skupina z največ mandati, čeprav je ohranila enako število svetnikov. "Zadovoljni smo, da smo na drugem mestu, saj imamo okoli 120 glasov več kot Gibanje Svoboda. Glede na stanje na državnem nivoju in glede na to, da je imel župan svojo listo in je bil tudi zelo aktiven pred volitvami, smo z rezultatom zadovoljni. Zelo pa smo zadovoljni tudi s tem, da smo zelo pomladili svetniško ekipo, kar daje optimizem za naprej. Smo edina stranka, ki ima na listi svoje člane in simpatizerje. 'Ptic selivk' oziroma kandidatov, ki pogosto menjajo liste ali stranke, pri nas ni, saj imamo dovolj svojega kadra. Trudimo pa se tudi ves čas pomlajevati tako članstvo kot listo za mestni svet. Prepričan sem, da bomo tudi v tem mandatu delali v korist vseh ljudi v občini ter dobro sodelovali z županom," je povedal koordinator volilnega štaba SD Peter Slemenik.

V ospredju prostorska politika

Doslej opozicijska Slovenjgraška lista za mesto in vas je dobila štiri mandate, kar je eden več, kot so jih imeli doslej. "Naša pričakovanja so bila malo višja, ampak glede na vse, kar se je dogajalo v času volilne kampanje, je to izjemen uspeh. Realno gledano smo mi edina resnično neodvisna lista v Slovenj Gradcu. Ne more se deklarirati za neodvisno županova lista, kjer je prvi na njej župan," meni vodja svetniške skupine Jani Potočnik. SDS je ohranila dve svetniški mesti, NSi pa en mandat. Levica in Piratska stranka nista dobili nobenega.

Gibanje Svoboda ob predstavitvi liste kandidatov za mestni svet
Jasmina Detela

Po doslej še neuradnih rezultatih je bila v Slovenj Gradcu skoraj 46-odstotna volilna udeležba. Za župana je bilo oddanih 6397 glasovnic, od tega jih je bilo 613 neveljavnih. Na prejšnjih volitvah pred štirimi leti je v prvem krogu Klugler dobil 47,72 odstotka glasov (4235 volivcev), takratni župan Andrej Čas pa 33,70 odstotka (2991 volivcev). V drugem krogu je Klugler zmagal s tesnim izidom 4207 proti 3894, torej za 313 glasov.

Listo kandidatov za mestni svet je predstavila tudi Slovenjgraška lista za mesto in vas.
Jasmina Detela

Kot je oktobra ob predstavitvi vnovične kandidature napovedal Klugler, je med najpomembnejšimi bodočimi projekti sprememba občinskega prostorskega načrta (OPN) z vizijo razvoja občine v naslednjih desetletjih. Spremenjen OPN naj bi med drugim omogočal nove možnosti za gradnjo stanovanjskih objektov, poslovnih investicij ter zaščito trajno varovanih kmetijskih zemljišč. Zastavljenih je veliko projektov, ki jih je treba uresničiti oziroma dokončati, snujejo pa tudi že nove. Med drugim želijo spremeniti prometni režim v mestnem jedru, zagotoviti nove parkirne površine v bližini, uresničiti naložbe v cestno infrastrukturo ... Velik izziv bo tudi zagotavljanje energetske samooskrbe.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?