zadnje objavljene

pogledi

več
Doc. dr. Maja Pakiž, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

mnenje

več

Nadaljevanje odpuščanj: V slovenjgraškem podjetju Dani AFC bo brez dela ostalo 75 delavcev

Jasmina Detela Jasmina Detela
16.03.2023 04:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
AFC Dani Slovenj Gradec
Petra Lesjak Tušek

Slovenjgraška družba Dani AFC v italijanski lasti, kjer je primarna dejavnost krojenje in obdelava odkrojkov usnjenih sedežnih prevlek za avtomobile višjega cenovnega ranga, znova odpušča. Po naših podatkih je delo izgubilo 75 ljudi, odpuščanja pa so posledica poslovnih in ekonomskih razlogov, saj se je iztekel posel z Audijem oziroma ga je prevzel drugi dobavitelj.

Naročila upadajo

Za pojasnila smo poklicali tudi v podjetje, kjer nam je direktor Jože Horvat povedal, da so zaostrene razmere na energetskih trgih, ki se z nadaljevanjem vojne v Ukrajini zaostrujejo in vplivajo na poslabšanje gospodarskih obetov, vplivale in še vplivajo na spremenjene razmere za poslovanje v avtomobilski industriji. S tem posledično tudi v njihovem podjetju, saj se nadaljuje trend zmanjševanja naročil s strani kupcev, ki se po napovedih poslovnih partnerjev in glede na razmere na trgu daljše obdobje ne bodo dvignile na predhodni nivo. Vse to je povezano tudi z upadom prihodkov, drugačne zahteve in pričakovanja poslovnih partnerjev in strank družbe pa terjajo učinkovito prilagajanje trgu in razmeram v dejavnosti, s katero se družba ukvarja.

"Zaradi omenjenih razlogov smo v podjetju morali sprejeti določene ukrepe. Že od lanskega novembra delamo v zmanjšanem obsegu - tri ali štiri dni na teden in v manjših izmenah, zaposleni koristijo sorazmerni del letnega dopusta oziroma smo jih že napotili na čakanje na delo od doma, delavcem, ki so imeli sklenjene pogodbe za določen čas, le-teh nismo podaljšali. Zaradi prevzema projekta Audi Q8 s strani drugega dobavitelja decembra lani že od letošnjega januarja delamo zgolj v eni izmeni. V januarju so bile nekaterim zaposlenim že tudi vročene odpovedi pogodb o zaposlitvi," pojasnjuje Horvat. In še, da žal vsi ti ukrepi niso bili dovolj, zato so na zahtevo lastnika 17. februarja začeli z aktivnostmi za stroškovno in kadrovsko prilagoditev dela in poslovanja družbe. "Začeli smo s postopki, v okviru katerih bo sprejet program razreševanja presežnih delavcev in določeni kriteriji za določitev delavcev, katerim bo odpovedana pogodba o zaposlitvi. Do junija bo zaradi poslovnih in ekonomskih razlogov prenehala potreba po večjem številu delavcev. Okvirno govorimo o skupno 75 zaposlenih," pojasnjuje Horvat.

AFC Dani Slovenj Gradec, proizvodnja

Sindikati obveščeni

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZZZS) je bila o načrtovanem odpuščanju v tej družbi že obveščena. "Roki za odpuščanje že tečejo. Nekateri delavci so že prejeli obvestila o prekinitvi pogodbe o zaposlitvi, drugi so v odpovednem roku. Kot sindikalista me najbolj moti to, da da odpuščajo tudi ranljivejše skupine, med drugim invalide. Upam, da se ponovi zgodba izpred nekaj let, ko so odpustili več deset delavcev in jih čez nekaj mesecev ob pridobitvi novega posla znova zaposlili," pa je dogajanje v tej družbi pospremil sekretar v območni enoti ZSSS Podravje in Koroška Jaka Šilak.

Mnogi delavci so zaradi izgube službe v stiski. Med njimi je tudi precej žensk z otroki. "Vsem svojim članom zagotavljamo pravno pomoč. Glede na to, da je na trgu dela trenutno veliko povpraševanje po delavcih upam, da jih bo večina kmalu našla novo službo," je še povedal Šilak.

Dani AFC trenutno podjetje zaposluje 200 ljudi. Po naših podatkih naj bi posel z Audijem lastniki selili na trge s cenejšo delovno silo, v Romunijo.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?