Glasbena pripoved v domu starejših: Po treh desetletjih je zapel tudi 91-letni operni pevec

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
07.10.2024 14:50

Koroški dom starostnikov je v svojo matično enoto v Črnečah in v poslovni enoti Ravne na Koroškem ter Slovenj Gradec povabil izvajalce koncertnega formata "Klasika za vse". Stanovalci so bili navdušeni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Center starejših KO-RA
Center Starejših Ko-ra

Na vseh treh lokacijah so z glasbeno pripovedjo Deklica gre na pot gostovali sopranistka Mateja Potočnik, Tjaša Kastelic na violini in Damjan Brcar na klavirju. Izvajalci si prizadevajo klasično glasbo približati skupinam ljudi, ki zaradi različnih omejitev ne morejo uživati v koncertnih doživetjih. Cilj projekta je kakovostno klasično glasbo pripeljati v njihova domovanja po vsej Sloveniji, vključno s stanovalci v domovih za starejše, otroki in odraslimi s posebnimi potrebami, invalidi ter bolniki v hospicu. 

"Na kakovostno življenje starejših oseb pozitivno vplivajo kulturno-umetniške dejavnosti, bodisi da gre za poslušanje, ustvarjanje, petje, igranje instrumenta ali ples. Izražajo lahko svoja čustva in domišljijo, kar blagodejno vpliva na njihovo psihofizično počutje. Glasba dokazano omogoča vzdrževanje, obnavljanje ali izboljšanje motoričnih, kognitivnih, socialnih in čustvenih spretnosti starega človeka," pravi vodja ravenskega Centra starejših KO-RA Maja Pučelj. "Bogat kulturni program je pogosto starejšim nedostopen že zaradi različnih ovir, pa tudi iz finančnega vidika. Kot družba smo kar nekako zanemarili možnost dostopa do klasične glasbe in koncertiranja za ranljive skupine," še pove Pučljeva, ki je tudi zato še toliko bolj vesela, da so v petek na Ravnah lahko spremljali tako kakovosten dogodek. 

Za še posebej čustven trenutek je poskrbel Janko Lapuh, stanovalec Koroškega doma starostnikov iz Črneč, ki je po treh desetletjih znova stopil na odrske deske. 91-letnik, ki je bil vso svojo poklicno kariero operni pevec in član različnih opernih ansamblov, je v duetu z sopranistko Matejo Potočnik zapel pesem O, sole mio in dokazal, da nič ni nemogoče. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta