(FOTO) V Mislinji odprli težko pričakovano, skoraj milijon evrov vredno šolsko kuhinjo

Jasmina Detela Jasmina Detela
06.03.2023 16:25

V mislinjski osnovni šoli pridobili prenovljeno kuhinjo z jedilnico, obe sta vsaj dvakrat večji kot prej. Naložbo je financirala občina. Danes so jo odprli, prve obroke za otroke bodo pripravili jutri. Poudarek tudi na lokalni hrani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi zaposleni so veseli nove naložbe. Na posnetku vodja kuhinje Andrej Maher in kuharica Erika Jeseničnik. 
Jasmina Detela

Občina Mislinja je v tem šolskem letu uresničila več let trajajoča prizadevanja po prenovi šolske kuhinje z jedilnico. Naložba je bila vredna okoli 900 tisoč evrov in jo je v celoti financirala občina. Dela so se začela avgusta lani in sklenila konec letošnjega februarja. V tem času so kosila za šolarje pripravljali na podružničnih šolah v Završah (ki je sicer zaprta in so jo usposobili le za to prehodno obdobje) in Doliču, kar je predstavljalo precejšen tehnični in logistični zalogaj.

"Dva kuharja sta kuhala v Završah, ena kuharica v Doliču, potem je hišnik s službenim vozilom obroke pripeljal v matično šolo, kjer so jih kuharji razdelili otrokom. Učenci nižjih stopnje so jedli v razredih, učenci višje stopnje pa v delu jedilnice, ki se ni obnavljala. Obroki so bili prilagojeni situaciji, a kljub temu kakovostni, energijski in hranljivi," je pojasnila ravnateljica Natalija Aber Jordan.

Na šoli bodo tudi v bodoče skrbeli, pravi ravnateljica, da bo hrana raznovrstna in zdrava, kar v veliki meri vpliva na zdravje in dobro počutje vseh, tako učencev kot zaposlenih. "Zdaj smo tehnološko tako dobro opremljeni, da bodo jedilniki lahko pestri. Okoli dvajset odstotkov hrane je lokalne in ekološke. Kupujemo jo pri okoliških kmetih, od jogurtov, mesa, sadja in zelenjave," pojasnjuje ravnateljica. Že v preteklosti so omogočali možnost naročila kosil za zunanje odjemalce, zdaj ponovno vabijo krajane, da pri njih naročijo obrok.

Jasmina Detela

Po odprtju prenovljene kuhinje sta se zaprli kuhinji v obeh podružničnih šolah. V novi šolski kuhinji omogočajo tudi obroke za vrtec Dolič. Ko bo občina uresničila naložbo v novi vrtec, stal bo v neposredni bližini šole, bodo kuhali še za otroke iz vrtca, saj bodo v njem uredili le razdelilno kuhinjo.

Prenova šolske kuhinje je poleg Centra za zdravje in šport druga največja naložba v občini v zadnjih nekaj letih. "Bila je nujno potrebna, saj so že imeli težave z inšpektorji. Prav tako je bilo premalo prostora. Obnašali smo se zelo racionalno, saj milijon evrov je precej denarja. Zato smo načrtovali, da bodo v šolski kuhinji pripravljali tudi obroke za najmlajše," je povedal mislinjski župan Bojan Borovnik in napovedal, da bo novi vrtec zgrajen v prihodnjih štirih letih.

Jasmina Detela

Nove pridobitve so veseli tudi zaposleni v kuhinji. "Veliko večja je in bolj sodobna. V njem bomo obroke prvič kuhali jutri. Zagotovo bo lažje, kot je bilo zadnjih nekaj mesecev, ko smo kuhali na dveh lokacijah," je povedal vodja kuhinje Andrej Maher. V kuhinji bodo vsak dan med tednom pripravili okoli 330 kosil in preko 400 malic.

Mislinjsko osnovno šolo s podružnično Dolič v tem šolskem letu obiskuje 419 učencev. Med dolgoročnimi načrti je še obnova podstrešja, kjer bi uredili knjižnico in multimedijsko učilnico.

Jasmina Detela
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta