(FOTO) Odličja občine Ravne: Nagrada Robiju Jamniku, ki jo namenja tudi kolektivu in prijateljem Jazza Ravne

Jasmina Detela Jasmina Detela
11.04.2024 19:00

Na predvečer praznika mesta Ravne na Koroškem podelili občinsko nagrado in druga priznanja, osnovnim šolam in vrtcu tudi izobraževalni certifikat Karavanke UNESCO Globalni Geopark - izobraževalni center. Kdo so prejemniki?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robi Jamnik, nagrajenec občine Ravne, župan Tomaž Rožen, v imenu komisije Urška Vezonik, svetnica 
Petra Lesjak Tušek

Občina Ravne je občinski praznik zabeležila z nocojšnjo slavnostno sejo v grajskem razstavišču Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, na kateri so podelili tudi občinska odličja. Nagrado občine je prejel Robi Jamnik za življenjsko delo na področju programa jazza ter ustvarjanje na kulturnem, izobraževalnem in glasbenem področju, ki predstavlja trajen prispevek k razvoju občine in je pomembno za delo in življenje v njej ter za njen ugled.

"Nagrada mi je v čast, a nalaga tudi dodatno obvezo. Vesel sem, da je občina Ravne jazz prepoznala kot del kulturnega ustvarjanja, kot nekaj, kar je pomembno za občino. Po drugi strani pa si želim, da bi bila ta nagrada namenjena kolektivu, torej vsem, ki že vsa leta sodelujejo pri tem projektu. Posebej izpostavljam Franca Kokala, ki soustvarja program dogodkov, skrbi pa tudi za dober zvok v dvorani, in Sama Kolarja, ki že 17 let izvaja izobraževanje mladine," je povedal Jamnik, uspešen poslovnež, kulturnik, vizionar. Tudi na slavnostni seji je poudaril, da posameznik ne more nič, vse je delo kolektiva, hkrati pa je ocenil, da vsi dobitniki priznanj ne delajo za nagrade, temveč želijo delati predvsem dobro. Izpostavil je tudi, da je vedno lahko tudi kritičen, da lahko tudi v govoru na slavnostni seji reče kako kritično, "ker v Mariboru pa tega niso smeli." Slavnostni govornik podžupan Andrej Erjavec je nanizal dosežke občine in izpostavil pomen skupnosti, sodelovanja, prizadevanj vseh, da skupaj gradijo Ravne. Občinska svetnica Mojca Erjavec je kot članica mreže Gradimo Evropo izpostavila, da so ljudje po lanskih poplavah stopili skupaj v evropskem duhu.

Robi Jamnik in Stanka Blatnik
Petra Lesjak Tušek

Pred 17 leti je vzklila ideja, da si na Ravnah zaslužimo kakovosten jazz, katere (so)pobudnik je bil tudi njegov sin Vid Jamnik, ki se je uspešno podal v jazz vode že z dvanajstimi leti, podpora viziji pa so bili tudi njegovi somišljeniki, ki so verjeli v idejo, da lahko Ravne na Koroškem gostijo glasbenike, ki sicer igrajo na odrih evropskih in svetovnih prestolnic. Kulturno društvo Drugi zvoki na Ravnah na Koroškem je z Robertom Jamnikom in Francem Kokalom na čelu formalna nadgradnja prvotne zamisli v letu 2010, od takrat dalje pa se je program Jazz Ravne tako po številu organiziranih dogodkov kot tudi po njihovi kakovosti strmo vzpenjal po lestvici pomembnosti in priljubljenosti jazzovskih prizorišč, ne le v Sloveniji, pač pa tudi širše. Kulturno društvo (KD) Drugi zvoki je z organizacijo koncertov jazza povezalo lokalno skupnost, druge kulturne organizacije, prostovoljce in vedno bolj zahtevno občinstvo, dobilo podporo slovenskega ministrstva za kulturo in postalo član Jazz Festivals Association in Europe Jazz Network. Leta 2012 je KD Drugi zvoki iz Ljubljane na Koroško preneslo Festival slovenskega jazza, ki vsako leto postreže z več dogodki tako na Ravnah, kot po drugih koroških občinah.  Nagrada Občine Ravne na Koroškem je v prvi vrsti nagrada Jamniku, Kokalu in vsem ostalim, ki so odločilno vplivali na uspeh in razvoj društva ter zvrsti glasbe v širšem pomenu, so še zapisali v obrazložitvi. 

Veliko plaketo občine Ravne je prejelo Čebelarsko društvo Ravne za 110 let delovanja društva, dolgoletni prispevek k razvoju čebelarstva na območju občine in širše ter za izjemen in trajen prispevek k ugledu in razvoju občine.

Čebelarsko društvo Ravne
Petra Lesjak Tušek

Veliko Prežihovo plaketo je župan Raven Tomaž Rožen izročil Ireni Oder za dolgoletno uspešno in ustvarjalno delo na področju kulture ter izjemen in trajen prispevek k prepoznavnosti in ugledu občine.

Irena Oder
Petra Lesjak Tušek

Plaketo občine Ravne je prejel Matej Pečovnik za prostovoljsko delo in udejstvovanje na področju preventivnih aktivnosti prepoznavanja in preprečevanja rakavih obolenj. Prežihovo plaketo je prejela zasedba Hedera Vento​ na čelu z Mojco Kamnik za izjemne dosežke na področju glasbenega udejstvovanja v preteklem letu in prispevek k večanju prepoznavnosti kulturne dejavnosti.

Matej Pečovnik
Petra Lesjak Tušek

Klančnikovo plaketo pa so podelili Juretu Dretniku za izjemne športne dosežke v namiznem tenisu v preteklem letu in prispevek k večanju prepoznavnosti športne dejavnosti. Na slovesni seji podelili tudi izobraževalne certifikate Karavanke UNESCO Globalni Geopark - izobraževalni center trem ravenskim osnovnim šolam in Vrtcu Ravne na Koroškem.

Jure Dretnik
Petra Lesjak Tušek
Podelitev certifikata Vrtcu Ravne
Petra Lesjak Tušek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta