(FOTO in VIDEO) Milan Kamnik je koroško in slovensko bogastvo, ki bi ga bilo treba zaščititi

Tomaž Ranc
13.10.2024 09:36

Izvirni kantavtor, ki poje v koroškem narečju, je s sinočnjim koncertom v Kotljah ob petih desetletjih glasbene poti s prijatelji spet dokazal, da je izjemen avtor, kitarist in pevec, kralj ljudskih src Korošcev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milan Kamnik zagreva Kotlje ob glasbenem abrahamu.
Tomaž Ranc

Koroški kantavtor Milan Kamnik je ob glasbenem abrahamu znova dal misliti vsem, ki razmišljajo o času in prostoru, v katerem živimo, in o naši identiteti, katerih zvesta spremljevalka, sol in poper, je tudi glasbeno ustvarjanje.

S koncertom ob 50 letnici glasbenega ustvarjanja v Kotljah s prenosom Radia Slovenija je s prijatelji ponudil to, kar daje ljubiteljem glasbe vsa leta - rock, blues in country glasbo s stihi, ki nostalgično opevajo Koroško, njene ljudi in zgodbe preprostih, čustva, veselje, naravo, njene lepote in tragedije...

Bogata kariera in odlični glasbeniki na Kamnikovem praznovanju.
Tomaž Ranc

Predstavil je tudi novo zgoščenko "Štuo je pa štk, štk je pa štuo", ki daje nove vsakdanje in druge zgodbe. 

Eden vrhuncev večera je bila zagotovo točka "genskega koda" Dua Kora - ko sta na odru skupaj s pesmijo Dolina smrti z okoljsko tematiko izkoriščane Mežiški doline nastopila glasbenikova hči z Mojca Kamnik in kitarist Tomaž Apohal, sin leta 2002 preminulega člana dua Kora Tonija Apohala, s katerim sta z abrahamovcem pred desetletji zakorakala na slovensko glasbeno sceno: "Zdaj sonce ji ponujajo, milijone zanjo dajejo, da spet življenje teklo bi po njej...".

Genski kod Dua Kora skupaj na odru: Mojca Kamnik in Tomaž Apohal, hči in sin članov Dua Kora - eden vrhuncev večera.
Tomaž Ranc

Duo Kora in tudi kasneje Kamnik so opevali stihe Prežiha, Blaža Mavrela, zmagala sta tudi na festivalih narečne popevke, nastopala na festivalih po Jugoslaviji (Beograd, Opatija...)...

Na tokratnem koncertu je sodelovalo preveč prijateljev, da bi jih naštevali, ob koncu pa je Koroško pesem z nastopajočimi zapela tudi publika v dvorani. Ob tej priložnosti je izšel tudi dvojna vinilna plošča s Kamnikovimi pesmimi, župan občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen pa je kantavtorju podelil tudi listino občine, ki je le eno od številnih priznanj iz bogate kariere. Lani je bil Kamnik tudi nominiran za Ježkovo nagrado. Koncert je s spremno besedo hudomušno pospremil igralec Gregor Podričnik, "mižičar" na začasnem delu v Ljubljani.

Nastopajoči so na koncu zapeli Koroško pesem skupaj s publiko.
Tomaž Ranc
Dolgoletni Kamnikov sopotnik na klaviatutah Gorazd Čepin in Vlado Poredoš iz zasavskih Orlekov, ki z vokalom gostuje na novi zgoščenki.
Tomaž Ranc
Tomaž Rožen kantavtorju podeljuje listino občine Ravne na Koroškem.
Tomaž Ranc

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta