Dijaki končno v šole, a na mehek način. Kako se bodo vračali v koroške srednje šole

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
06.03.2021 06:15
Za koga se odpirajo vrata v ponedeljek in kakšni bodo režimi za mnoge novega "prvega šolskega dne" na Gimnaziji Ravne, Srednji šoli Ravne ter na Gimnaziji Slovenj Gradec? "Veselje je veliko," pravijo ravnatelji v en glas. Vsi začenjajo s prvimi letniki in tudi kakšnim višjim, po tednu dni zamenjava.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi Gimnazija Ravne končno v postopno odpiranje. 
Petra Lesjak Tušek

V Gimnazijo Ravne se vrača po pet prvih, drugih in tretjih letnikov. "Četudi malo pozno, je prav, da se dijakinje in dijaki vračajo v šole. Tega smo zelo veseli, še posebej dijaki, ki glede na predolgo obdobje dela na daljavo že obupujejo oziroma so v zmeraj težji situaciji. Že nekaj časa se pripravljamo, da jih bomo lepo sprejeli in naredili mehak uvod v normalno poučevanje," je povedal ravnatelj največje koroške gimnazije, Gimnazije Ravne, Dragomir Benko.

In kakšen bo šolski režim? "V ponedeljek se vrnejo dijakinje in dijaki prvih letnikov pa še dva športna oddelka – drugi in tretji "š". Čez teden dni pa se bomo zamenjali, takrat pridejo drugi in tretji letniki, maturanti ostanejo, prvi letniki pa gredo na delo na daljavo. In potem v tedenskem ritmu naprej," je dodal Benko. Razredi bodo imeli svoje matične učilnice, pri čemer samih oddelkov ne bodo delili na skupine. Želijo, da se dijaki čim manj mešajo, zato so razrede razporedili po nadstropjih. Maske v razredu bodo obvezne, vse dijake pa so tudi pisno obvestili o navodilih za varnost in ukrepe, ki ji morajo upoštevati v šoli, pri malici, na avtobusih in drugje.

Dragomir Benko: "Pomemben je tudi mehek prehod, dijakov ne bomo jih takoj "napadli". 
Tomaž Ranc

Med odmorom lahko v park, a odgovorno!

"Malice prvi teden še ne bodo klasične, ampak bodo "lunch paketi", na primer danes je bila pleskavica v žemlji, čokolada in sok. Dva dijaka bosta dobila košaro in hrano razdelila v učilnici. Glede na to, da je pred šolo velik park, bomo učence v glavnem odmoru spustili na zrak, ampak se bodo morali zavezati, da se bodo držali v skupini svojega razreda, ker če se karkoli potem zgodi, bognedaj, da pride do okužbe, gre potem ta razred žal v karanteno in ima spet pouk na daljavo. Pri maturantih ni bilo nobenih problemov. Bodo pa maske priporočeno tudi zunaj," pravi ravnatelj.

V razredih bo zračenje obvezno tudi med kratkimi odmori, zato bo ura tudi skrajšana za zadnjih pet minut, med glavnim odmorom pa se bo zračilo ves čas.

"Glede na velikost šole in razredov prostorskih težav nimamo. V razredih imamo že dolgo "enosedi" režim, s katerim smo učence razmaknili, da pišejo iste teste, s čimer smo dosegli enakovrednost dijakov in poenostavitev dela učiteljev, to nam sedaj pride prav iz varnostnih razlogov, " spomni ravnatelj. Četrti letnik je razporejen v zgornje nadstropje, prvi pa v prvo, izbirni predmeti se lahko izvajajo v posebnih razredih. Cilj je, da razredi ne mešajo, zato imajo tudi svoje sanitarije.

"Veseli smo, da se vidimo, da se kaj še pogovorimo na drug način, tudi starši do doma kdaj sitni, pravijo otroci, in obratno, vedno je tako, ko so skupine dolgo skupaj, se kdaj tudi naveličajo drug drugega. Pomemben pa je tudi mehek prehod, ne bomo jih takoj "napadli", je sklenil Benko.

Srednja šola Ravne: Velik korak naprej. Kaj bo s cepljenjem?

Na večje odpiranje se pripravlja tudi Srednja šola Ravne, center tehniškega znanja Koroške. "Težko sem čakala to vrnitev, enako dijaki, izjemno smo veseli, pa čeprav gre za prisotnost pri pouku izmenjaje, je to veliko bolje kot na daljavo. To je velik korak naprej. Prihaja nas 240 dijakov v enem in 210 v drugem tednu, medtem ko so zaključni letniki in nižja poklicna šola že tu. Dijaki bodo imeli pouk v mehurčku, v matičnih učilnicah, malico si bodo nosili v razred, da ne bodo hodili v jedilnico ali se mešali med sabo. Nameščeni so razkužilniki, zračili bomo prostore in ves čas pri pouku bomo v maskah, brez le na prostem pri telovadbi," je povedala ravnateljica Ivanka Stopar. Brez mask se bodo lahko učili veščin tudi pri praktičnem pouku, ker so delovna mesta oddaljena več kot dva metra na stroj. V ponedeljek bodo k pouku poklicali prve letnike, ki so šolo dejansko spoznali najmanj, pa tudi nekaj tretjih, ker se šoli to izide po zahtevanih kriterijih.

Ivanka Stopar, ravnateljica Srednje šole Ravne: "Štirje učitelji so rekli, da imajo ustavno pravico, da se odločijo sami za cepljenje, jaz to seveda vem, moram pa tudi oddati seznam." 
Jasmina Detela

Šola pa se pripravlja tudi na cepljenje učiteljev. "Cepljenja se veselimo, sama nimam nobenih predsodkov, cepim se proti gripi, klopnemu meningoencefalitisu in vsemu, kar je treba, pri nekaterih učiteljih pa obstaja tudi nekaj strahu, kar me malo skrbi. Ne vem, kako bomo potem to urejali, ali bo država dovolila, da so na neplačanem dopustu in bo dovolila zaposlitev nadomestnim učiteljem? Potem ne bo težav, ker mi pa moramo izpeljati program, brez učiteljev ne bom mogla," pravi ravnateljica.

Sicer so hip v karanteni en učitelj in dva dijaka. "Štirje učitelji so rekli, da imajo ustavno pravico, da se odločijo sami za cepljenje, jaz to seveda vem, moram pa tudi oddati seznam. Močno upam, da se bo večina odločila za cepljenje," je sklenila Stoparjeva.

Gimnazija Slovenj Gradec: Maturanti so izjemno disciplinirani

"Ti dijaki, ki se bodo v ponedeljek vrnili, so bili v enem letu v šoli komaj mesec in pol, septembra in polovico oktobra. Veselje je veliko, tako na strani dijakov kot na naši strani. Odločili smo se, da se vrne polovica oddelkov, poleg 50 maturantov, ki so že v šoli, bodo to dijaki prvega letnika, v šolo pa bomo poklicali še en razred iz drugega ali tretjega letnika, ker je država ponudila to možnost. Zadreg ne pričakujemo, logiko delovanja smo že razvili. Dijaki bodo v matičnih učilnicah, kjer bo urejena tudi malica, ki jo ponudnik prinaša v šolo," je povedal ravnatelj Gimnazije Stane Berzelak.

V Gimnaziji Slovenj Gradec bi lahko imeli pri pouku celotno populacijo, ampak to žal upoštevajoč navodila ministrstva, ne gre. Je pa veselje nad odpiranjem veliko. 
Janko Rath

O tem, kateri razred iz drugega ali tretjega letnika bodo povabili že v ponedeljek, se bodo odločili na konferenci. "Ne bom se odločil sam, mislim, da je to strokovno vprašanje, ki ga moramo rešiti skupaj z učitelji," je dejal ravnatelj.

Na šoli bo tako od ponedeljeka okoli stodeset dijakov, ker skupaj jih je nekaj čez dvesto. "Pri nas so razmere celo take, da bi lahko imeli pri pouku celotno populacijo, ampak to žal upoštevajoč navodila ministrstva, ne gre. Dobro pa je, da se ne gre čisto na polovico, kar je bil klasični model C, ampak da jih je vendarle lahko na šoli dobrih 60 odstotkov, to so maturanti in polovica ostalih," pravi ravnatelj.

Stane Berzelak, ravnatelj Gimnazije Slovenj Gradec: "Upam, da se bo zadeva obdržala. Med maturanti ni bilo nobene kršitve pravil. Jezen pa sem bil, da so kaznovali dijake, ki so rekli "hočemo v šolo".
Janko Rath

Šolskih ur ne bodo krajšali, maske bodo obvezne, dovolili pa bodo tudi skupinski odhod v park pred šolo. "Glavni odmor je skrajšan na 20 minut in bo namenjen malici in zračenju, ker pomlad prinaša tudi višje temperature, bo zračenje tudi lažje. Upam pa, da se bo zadeva obdržala. Med maturanti ni bilo nobene kršitve pravil. Jezen pa sem bil, da so kaznovali dijake, ki so rekli "hočemo v šolo", to je bil signal, kjer bi morali reči klobuk dol, stremijo k šoli,", še dodaja ravnatelj, ki pri cepljenju v kolektivu ne pričakuje težav. "Zavedamo se izpostavljenosti pedagoškega kadra, delamo med mladimi, ki smo jim odrezali socialne stike. Učitelji bi morali biti cepljeni čimprej. V kolektivu se je za izjasnila velika večina, le en učitelj se ne bo cepil, " je dejal Berzelak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta