Črna na Koroškem bo znova vas snežnih gradov za kralja Matjaža

Jasmina Detela Jasmina Detela
24.01.2024 06:00

Ta konec tedna, ko se bo odvila tradicionalna zimska prireditev Gradovi kralja Matjaža, pričakujejo čim več graditeljev. Vsak od njih prejme brezplačno enodnevno karto za smučišče v Črni, prijavnina pa je simbolična.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eden od gradov ekipe Mala Nedelja, ki je v preteklih letih nastal v Črni
Jasmina Detela

V Črni na Koroškem bodo graditelji iz vse Slovenije ta konec tedna znova gradili snežne skulpture v čast kralju Matjažu. Prireditev Gradovi kralja Matjaža, že 32. zapored, bo potekala na Matavževih travnikih pod nogometnim stadionom v centru Črne. Od prve prireditve v letu 1993 na ravnici Mitnek pod Peco, kjer je potekala dobri dve desetletji, so zgradili že preko 1430 snežnih gradov in skulptur. 

"Veliko je stalnih ekip, prihajajo pa tudi nove," so pojasnili v turistično-informacijskem centru Črna. Do torka se je prijavilo 26 ekip od vsepovsod, letos pride tudi ekipa iz pobratene občine Šolta, napovedanih je tudi Županovih enajst (svetnikov) iz Svete Trojice, prav tako prijateljske občine, gradile bodo predvidoma tudi županje. Prijave so sicer odprte vse do 27. januarja in so možne tudi na dan prireditve. Organizatorji, to je občina Črna, pričakujejo, da se je bo udeležilo čim več ekip. Prijavnina znaša pet evrov na člana ekipe. Vsak graditelj prejme tudi brezplačno enodnevno smučarsko vozovnico za smučišče v Črni, ki jo lahko izkoristi kadarkoli. Zmagovalcem ponujajo lepe nagrade. Zmagovalna ekipa bo prejela 500 evrov, druga 300 in tretja 200 evrov.

Jasmina Detela

Tudi županja Romana Lesjak vabi čim več graditeljev, ki predstavljajo jedro prireditve: "Imamo sneg, pričakujemo še naravni sneg. Odprli smo tudi smučišče. Tisti, ki pridejo pogledat gradove, vabljeni tudi na smučanje." V Črni bi si želeli, da se prireditev vpiše v register nesnovne kulturne dediščine, saj se jim zdi pomembno oživljanje lika kralja Matjaža. "V spomladanskih mesecih bomo pripravili nekaj na to temo, da vidimo, koliko ljudi ve, kaj legenda o kralju Matjažu prinaša. To je zelo pozitiven lik, na katerega smo ponosni. Mislim, da bi moral biti že zbujen, a ko vidi to našo politično sliko, vedno pade nazaj v trden spanec. Imamo prečudovito državo, tega bi se morali vsi Slovenci zavedati in biti složni," je dejala Lesjakova, ki bo tudi letos skupaj še z nekaterimi drugimi županjami med graditelji.

Jasmina Detela

Prireditev bo potekala med petkom in nedeljo (od 26. do 28. januarja). Dogajanje se začne v petek zvečer, ko bo na smučišču v Črni na Koroškem potekal nočni slalom med baklami za pokal kralja Matjaža. Osrednji dogodek prireditve je sobotno tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov in snežnih skulptur, tematsko sorodnih legendi kralja Matjaža. Celodnevno gradnjo vsako leto spremlja pester zabavno-kulturni program, ki vključuje predstavitev ekip, izbor Alenčice, prižiganje bakel in sveč, ognjeno predstavo, svečani prihod kralja Matjaža, podelitev nagrad najboljšim ekipam in glasbene nastope na pravi koroški gavdi. Celodnevno pravljično dogajanje vrhunec doživi zvečer, ko snežni gradovi dodatno zažarijo ob soju plamenic.

Nedelja je tradicionalno namenjena otrokom. Zanje pripravijo zanimive otroške animacije, lutkovne predstave, iskanje skritega zaklada, možnost jahanja in druge zabavne aktivnosti. V nedeljo bodo tudi podelili nagrade za najboljša likovna in literarna dela na temo kralja Matjaža, ki so jih ustvarjali učenci slovenskih osnovnih šol.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta