Koroška

Brezdomec v Slovenj Gradcu se ni prilagodil pravilom zavetišča, a ulici ga niso prepustili. Kaj v takih primerih

Jasmina Detela Jasmina Detela
03.12.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zavetišče za brezdomce v Slovenj Gradcu 
Jasmina Detela

Številni Slovenjgradčani so v zadnjih dneh izražali zaskrbljenost glede brezdomnega človeka, ki naj bi ne le večino dneva, ampak tudi nekaj noči preživel pred enim od večjih trgovskih centrov. Hodil je slabo oblečen, zato so mu nekateri občani priskrbeli dodatna oblačila in odeje v bojazni, da brez ustreznega zavetja ne bi zmrznil med spanjem. Zakaj je bil v mrazu brez strehe nad glavo, smo preverili pri pristojnih institucijah in tudi, kako so ukrepali.

Ni upošteval domskih pravil

Omenjenega brezdomca pozna mnogo domačinov, saj se je pogosto zadrževal pred enim od trgovskih centrov. Številni so mu kupovali razne priboljške, dali denar ... Razlog, da naj bi bil proti koncu novembra nekaj noči tam tudi spal, je bil v tem, da ni upošteval pravil, ki veljajo v zavetišču, drugam pa ni želel.

"Brezdomec, po katerem povprašujete, je zavetišče za brezdomce moral zapustiti, ker vse od namestitve v letu 2017 ni spoštoval hišnega reda in pravil bivanja (za to je dobil več pisnih opominov), do sostanovalcev in delavcev v zavetišču pa se je vsa leta, v zadnjem obdobju še pogosteje, vedel zelo agresivno, o čemer je bila obveščena tudi policija," so povedali pri Mestni občini Slovenj Gradec. Kljub temu ga niso prepustili ulici, saj mu je bila še isti dan ponujena namestitev v velenjskem zavetišču. "Brezdomec namestitve v Velenju kljub številnim pozivom in prizadevanjem sodelavcev iz zavetišča ni sprejel. Zavračal je tudi ponovno namestitev v naše, seveda pod pogoji, ki v veljajo v zavetišču, kamor pa ga nasilno ne moremo privesti. Je pa tja še vedno redno prihajal po hrano, obleko in tudi odejo. Bivanje v zavetišču temelji na pripravljenosti in prosti volji vanj nameščenega posameznika. Na pristojnem centru za socialno delo v zvezi s tem primerom že dalj časa potekajo postopki, z njim pa smo seznanili tudi policijo," so še povedali pri občini.

Poklicali smo tudi na Center za socialno delo (CSD) Koroška, enota Slovenj Gradec, kjer primer že več let spremljajo. "Zadevo urejamo v skladu s svojimi pooblastili. Več informacij pa zaradi varovanja osebnih podatkov ne smemo posredovati," pojasnjuje Urška Krevh, pomočnica direktorja CSD Koroška, enota Slovenj Gradec. Ob tem še dodaja, da razume izražanje skrbi za druge ljudi, a pooblastila institucij so takšna, da ne omogočajo poseganja v lastno integriteto, če človek tega ne želi. Je pa njihova naloga, da zadevo preverijo, ponudijo pomoč in ukrepajo skladno s svojimi pooblastili. V konkretnem primeru v sodelovanju z drugimi pristojnimi institucijami to tudi počnemo, zatrjuje Krevhova. Po naših podatkih je omenjeni brezdomec trenutno v ustrezni oskrbi, njegovo bivanje pa še ni dolgoročno rešeno.

Ko jo vprašamo na splošno, kdaj in kako lahko institucije ukrepajo, pove, da je vsak primer unikaten. V zadevah, kjer imajo ljudje poslovno sposobnost, sami odločajo o svojem življenju in načinu življenja. Vse odvisnosti, tudi od alkohola, se zdravijo prostovoljno.

V zavetišču brez alkohola

Slovenjgraško zavetišče za brezdomce je odprto 24 ur, kar pomeni, da so lahko brezdomci v njem podnevi in ponoči. "Temu je prilagojeno dežurstvo zaposlenih, ki so vedno prisotni. Z njimi izvajajo razne aktivnosti, od kuhanja do izdelovanja venčkov in sprehodov. Vključujemo tudi zunanje prostovoljce z namenom druženja," pojasni Marija Lah, direktorica Spoturja (zavetišče je del socialnih programov tega javnega zavoda). V želji, da se postavijo na svoje noge in zaživijo samostojno, jim pomagajo na različne načine, med drugim omogočajo pogovore s strokovnjaki različnih strok. V zadnjem letu sta se dva odločila za zdravljenje alkoholizma in zdaj živita samostojno. "Je pa vse to na prostovoljni bazi, potrebnih je veliko pogovorov in prepričevanja, da se kdo izmed njih odloči sprejeti pomoč," pojasni Lahova.

Zavetišče za brezdomce v Slovenj Gradcu
Jasmina Detela

V zavetišču je prostora za enajst oseb, trenutno jih je nastanjenih devet. Zagotovljen imajo en topli obrok hrane dnevno, saj je v stavbi razdelilnica hrane, vzpodbujajo pa jih k temu, da si še sami kaj pripravijo oziroma skuhajo, kajti razpolagajo tudi s kuhinjo.

Bivanje v zavetišču je prostovoljno, treba pa je spoštovati hišni red. Kot pravi Lahova, je najbolj problematičen alkohol, ki se ga v prostorih zavetišča ne sme uživati niti se ga tja ne sme prinašati. Tu prihaja najpogosteje do kršitev. "Poleg tega so brezdomci po večini individualisti, v zavetišču pa morajo sobivati z drugimi in zaradi tega občasno prihaja do trenj, ki jih zaposleni poskušajo sproti reševati," še pove Lahova.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?