Prvi šolski dan: Spraševala, če bo že danes domača naloga

01.09.2021 10:19
Za 193.116 učencev in 76.000 dijakov se je danes začelo novo šolsko leto, že tretje v znamenju epidemije covida-19.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Utrinek s podružnice Pameče-Troblje, ki spada pod Drugo osnovno šolo Slovenj Gradec.
Nejc Strojnik

Letošnje šolsko leto se bo sicer začelo približno tako, kot se je lansko šolsko leto končalo. V šolske klopi bodo sedli vsi učenci, a nekaterimi omejitvami. Ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo lahko v šolah izvajali vse dejavnosti in programe, vključno z dnevi dejavnosti, šolo v naravi in plavalnimi tečaji. Današnji 1. september ima še posebno težo za 21.198 otrok, ki bodo šolski prag prestopili prvič. Ena takih je tudi 6-letna Hana iz Slovenj Gradca, ki bo obiskovala tamkajšnjo Drugo osnovno šolo. Prehoda iz vrtca v šolo se je zelo veselila, da ji bo v šoli všeč pa je prepričana tudi njena mama Mija Gaber: "O šoli smo se veliko pogovarjali že ko je hodila še v vrtec. Tudi šolske potrebščine smo hitro kupili. Torbo je dobila že pred poletjem, kupili sta jo z babico." Da bo prehod potekal brez težav je Gabrova prepričana tudi zaradi dejstva, da je hčerka zadnje leto zelo rada hodila v vrtec, že med počitnicami pa je staršema večkrat dejala, da upa, da bodo že prvi dan dobili domačo nalogo. Poleg šolskih obveznosti bo še naprej obiskovala glasbeno šolo, verjetno tudi gimnastiko.

Ena večjih želj ob začetku novega šolskega leta je ta, da šolanje ne bi potekalo na daljavo. "Ne predstavljam si, da bi bila Hana dopoldne doma z babico, popoldne, ko bova midva prišla iz službe, nas bi pa čakalo še delo za šolo. Tudi precej bolj zdravo za otroke je. če so v razredu," je prepričana sogovornica, ki se ob prvem šolskem dnevu svoje hčerke rada spomni svojega prvega šolskega dne. "Prav je, da je ta dan nekaj posebnega. Kupila sva ji tudi darilo. Da bo imela za spomin. Grozno si namreč želi nalivno pero in ko je izvedela, da ga bodo uporabljali šele v tretjem razredu, je bila kar nekoliko razočarana. V papirnici si je že ogledala in ga izbrala, a se je takrat sprijaznila s kulijem. No, zdaj sva ji ga kupila in ji ga bova dala za darilo. Zagotovo bo zelo vesela. Verjetno bomo danes vsi skupaj šli v slaščičarno. Kakor si bo zaželela. Danes je njen dan. Tudi mene sta starša na prvi šolski dan peljala na tortico. Lepe spomine imam," je še povedala Gabrova. Oba s partnerjem sta si danes vzela tudi dodaten dan plačanega dopusta, ki jima pripada za spremstvo prvošolca.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je v poslanici ob začetku novega šolskega leta šolarje pozvala, naj ne pozabijo na vrline in pravila varnosti. Šolarjem je zaželela zanimivo, znanja polno in zdravo novo šolsko leto ter naj bodo odgovorni in spoštljivi do sebe in do drugih. Predsednik republike Borut Pahor pa je v poslanici pred začetkom šolskega leta izpostavil, da moramo vsi storiti vse, kar je mogoče, da bo pouk v šolah varno potekal celo šolsko leto. Po njegovih besedah je to cilj strateškega pomena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta