(VIDEO) Evrovizijski kič bo preživel korono: 200 tovornjakov opreme, 1800 luči in 12 metrov visok zaslon

Denis Živčec
12.05.2021 06:00
Ko je v Ahoy areni zažarelo 1800 luči, so ustvarjalci letošnjega izbora dobili kurjo polt, tako goreče so čakali Pesem Evrovizije. Pred Ano Soklič nova vaja
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kiča tudi tokrat ne bo manjkalo. Norvežan Tix, ki ima Tourettov sindrom, vadi z angelskimi krili.
EBU/Thomas Hanses

Ni klasična Evrovizija in včasih se zdi, da bi v tiskovnem središču, običajno živahnem mravljišču, lahko slišal pasti buciko, a ustvarjalci z vsakim dihom uživajo v pričakovanju dogodka, na katerega so morali čakati skoraj dve leti. Ne dovolijo, da bi jim neštete koronske omejitve kvarile čas, ki je za Nizozemce skoraj prazničen. Ulice krasijo festivalski simboli in naslovi nekdanjih skladb, tujcev je neprimerno manj kot v predkoronskih letih, a zrak že diši po optimizmu. "Odprite se!" je slogan izbora in ne bi mogel biti bolj simbolno izbran.

Le 500 novinarjev od običajnih 2000 in po 3500 oboževalcev na vsak evrovizijski večer bo lahko v živo zavohalo, kako diši rotterdamska Ahoy arena, v kateri je vse pripravljeno na vroči teden. V zadnjih dneh so v dvorano pripeljali za 200 tovornjakov opreme, napeljali so na stotine kilometrov kablov in namestili okoli 1800 daljinsko vodenih luči.

Scena posnema nizozemsko ravnico

​Oder so si zamislili v povsem nizozemskem duhu. Je preprost, nenačičkan in s svojim izčiščenim minimalizmom posnema pokrajino najbolj ravninske evropske države. Posebnost je orjaški zaslon, ki bdi nad odrom in je širok kar 52, visok pa 12 metrov. "Za nami je več kot leto zatišja, tudi kar se dela tiče. A ko so se začele prve vaje, sem dobil kurjo polt! Mislim, da bo naslednja velika stvar, ko bom spet v živo zaslišal občinstvo. To bo za vse velik dogodek," vzhičen in poln čustev pravi Erwin Rintjema, vodja produkcijske ekipe.

In evrovizijsko srce bije vse glasneje. Vaje v areni se vrstijo in delegacije pilijo še zadnje podrobnosti svojih nastopov. Naša Ana Soklič je lahko mirna. S prvo vajo je opravila odlično in požela nešteto navdušenih spletnih komentarjev. Nekateri so celo prepričani, da bo prav Slovenija, ki ji muhaste stavnice napovedujejo uvrstitev bolj pri dnu, največje presenečenje. Pred Ano je znova razburljiv dan, saj jo čaka druga odrska vaja, na kateri bo spet zažarelo njeno ozadje, polno zvezd, sledila bo krajša tiskovna konferenca.

Čeprav so lahko delegacije zgolj v areni in hotelu, so organizatorji vendarle poskrbeli, da si bodo nastopajoči mesto vsaj malo ogledali. Znotraj covid varnega mehurčka seveda. V zabavnem intervjuju za nizozemsko javno televizijo je Ana razkrila, da je med prvo vajo skoraj padla z odra, nato pa izgubila čevlje.

Osemnajstletno Destiny, favoritinjo z Malte, bodo očitno pokopale neposrečene modne odločitve.
EBU/Thomas Hanses

​Bo slavil žlahten francoski šanson?

Čeprav smo lahko videli le nekaj sekund utrinkov prvih vaj, evrovizijski poznavalci in oboževalci že na vso moč analizirajo, kako se bo tekmovanje razpletlo. Hudič je očitno v detajlih. Do nedavnega je na vrhu stavnic kraljevala Malta, država, ki Evrovizijo obožuje in o prvi zmagi sanja že desetletja, a vse ne gre po načrtih. Njihova korpulentna pevka Destiny je velika ljubljenka oboževalcev, a čez noč je na stavnicah padla na drugo mesto, vzrok za padec priljubljenosti naj bi bila njena odrska oprava. Roko na srce, videli smo že kak bolj posrečen stajling.

Osemnajstletna Destiny je med vajo nosila provokativno rožnato kombinacijo, ki je domišljiji pustila le malo prostora. Tudi nasploh je njen nastop precej slab, saj Destiny med petjem ves čas gleda v tla in se v obleki očitno ne počuti prav dobro. Mnogi menijo, da oprava pevki resnično ne pristaja in da je zaradi tega nastop videti ceneno. Na prvem mestu zdaj kraljuje francoska pevka Barbara Pravi, ki na svojo prvo vajo še čaka. Francija namreč že ima zagotovljeno mesto v finalnem večeru, takrat pa nas bo s svojim glasom popeljala v zlata leta francoskega šansona.

Ana Soklič se je po prvi vaji na stavnicah z zadnjega mesta povzpela za sedem mest, medtem pa za eno padla. Pričakovati je, da se bo situacija na stavnicah v naslednjih dneh še zelo spreminjala. Pesem Evrovizije bo na sporedu 18., 20. in 22. maja. Naš je prvi polfinalni večer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta