(VIDEO) Aleluja! Slišali smo komad, s katerim nas bo Ana Soklič zastopala v Rotterdamu. Občutki so nenavadni ...

Denis Živčec Denis Živčec
27.02.2021 21:00
Ana Soklič bo Rotterdam 2021 poskušala osvojiti s skladbo Amen, ki je molitev, hvalnica, himna. Zelo drzen poskus.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Adrijan Pregelj

Slovenija, lahko si mirna. Ni razloga, da bi v Evrovizijsko sezono 2021 gledala zelo zaskrbljeno. Kljub pleksi steklu med voditeljema. Še vedno je z nami ena naših najboljših, najbolj karizmatičnih in originalnih pevk. Na najbolj čudni Emi od vseh ni bilo glasovanja, ne kopice komadov, ne škandalov. Vsa pozornost je bila namenjena le novi evrovizijski skladbi Ane Soklič in 60-im letom prvega slovenskega sodelovanja na Evroviziji. Pričakovanja so ob letu časa za priprave bila velika.

Naslov nove skladbe je Amen. Kaj reči o njej? Mogočno, globoko, z veliko gospelske mističnosti in veliko odrskega potenciala. Jasno je, da je ekipa izkoristila možnost posnetih vokalov, za Ano zveni celo zbor, kar gre globoko pod kožo in v dušo. To ni klasičen pop komad. To je komad, ki mu moraš dovoliti, da se naseli vate. Komad, ki ni površinski, instanten in na prvo žogo. Je molitev, hvalnica, himna. Komad, ki raste, vsakič, ko ga slišiš. Zelo zelo Ana. 

Zanimivost: tudi skladba, s katero bo Vincent Bueno letos zastopal Avstrijo, se imenuje Amen. 

"Navdih za skladbo je običajno življenje samo. Veliko je stvari, ki me navdihujejo v življenju, in nekako črpam iz sladko-grenkega. Da je pesem nastala v tako elitni zasedbi, mi pomeni vse. To je bila moja dolgoletna želja, ki se mi je uresničila," je o skladbi povedala Ana Soklič. Ob tem pa dodala, da so za njo vznemirljivi dnevi priprav na Emo 2021. "Bilo je zelo malo spanja, kar je normalno. Ob takih dogodkih in takih stvareh je nemogoče, da bi bil umirjen, ker ti adrenalin tako divja po telesu, da se ne da opisati. Ampak razpoloženje je super in res sem hvaležna celotni ekipi, ki se tako trudi."

Poleg Ane so največje zvezdniško ime letošnje skladbe nedvomno člani spremljevalne pevske skupine. Producent Žiga Pirnat je zbor namreč oblikoval okoli Doriana Holleyja, spremljevalnega vokalista Michaela Jacksona, s katerim je Dorian nastopal na prav vseh turnejah. V skladbi ob Ani Soklič tako prepevajo tudi eni najbolj iskanih pevcev v Hollywoodu ta hip, ki jih med drugim lahko slišimo na posnetkih in nastopih Stevieja Wonderja, Alicie Keys, Christine Aguilere in Johna Legenda.

Spremljevalni zbor vokalistov je bil posnet v legendarnem Studiu 1 kompleksa EastWest Studios v Hollywoodu, v katerem je Frank Sinatra posnel uspešnice, kot sta My Way ter Strangers in the night, Madonna pa svojo prelomno Like a Prayer. V zadnjem času v njem med drugim ustvarjajo Justin Timberlake, Coldplay, Harry Styles in Meghan Trainor.

Avtorji skladbe so Žiga Pirnat, Charlie Mason in Bojan Simončič.

Z Ano bo na Evroviziji kot spremljevalna vokalistka prepevala tudi Karin Zemljič

Skozi nenavadno Emo sta nas popeljala Nejc Šmit in ena naših najbolj opaznih evrovizijk, Lea Sirk, ki je s svojo Hvala, ne, Sloveniji v Lizboni pripela 22. mesto v finalu.

V oddajo se je oglasila tudi legendarna Ditka Haberl, ki je dejala, da se ji je refren večne skladbe Dan ljubezni zmeraj zdel zelo pocukran in je še danes ne more slišati. Dodala je tudi, da ji evrovizijska skladba Lee Sirk ni bila blizu.

Oglasila se je tudi še vedno zelo atraktivna in mladostna Emilija Kokić, ki je s skupino Riva pred 30-imi leti Jugoslaviji pripela edino evrovizijsko zmago. Pravi, da se ji spomini na tiste čase zdijo kot neko drugo življenje. Odpela je delček Dneva ljubezni. 

Z nami je bila tudi nepozabna jugoslovanska zvezdnica Tajči, ki se je oglasila iz ZDA. Spomnila se je velikega pritiska, ki ga je čutila na Evroviziji 1990, ko so vsi od nje pričakovali zmago. Prepričana je, da naši Ani Evrovijzija ne bo delala prevelikih težav. 

Cole Moretti, slovenski evrovizijski pionir, je Ani sporočil, da zaupamo vanjo in da ji lahko uspe. Zalagasper ji želita, da bi doživela vse evrovizijske trenutke in se jih lepo spominjala. Tudi Tomaž Mihelič iz Sester stiska pesti zanjo in ji sporoča, naj v Rotterdam s seboj vzame steklenico žegnane vode. "Če kdo, boš ti res s srcem zastopala slovensko državo in glasbo," Ani sporoča Alenka Gotar. Darja Švajger, ki je bila leta 1995 prva na evrovizijskih stavnicah, je o izbiranju Anine skladbe dejala, da je to bila zelo zanimiva izkušnja in da biti v žirijah ni nikoli enostavno. "Zaupaj si Ana in uživaj," sporoča naši predstavnici. Omar Naber pa: "Bodi, kar si in naredi to, kar znaš." Tinkara Kovač je dodala : "Na eurosongovski oder nesi čisto srce."  Rebeka Dremelj pa: "Želim ti, da maksimalno uživaš, to je trenutek, o katerem boš razlagala svojim vnukom." Nuša Derenda Ani sporoča, da je komunikacija z oboževalci in novinarji pomembna in da se energija čuti v glasu. Maja Keuc za popotnico v Rotterdam ob desetletnici svoje Evrovizije dodaja: "Draga moja, uživaj. Stvari  bodo šle prav, stvari bodo šle narobe, nad nekaterimi boš imela nadzor, nad drugimi ne, poskušaj si narediti najboljšo izkušnjo."  Anže Dežan: "Želim ti, da v tednih, ki sledijo, ohraniš svojost." Eva Boto: "Zavidam ti, da greš na Evrovizijo, ti pa jo tudi iz srca privoščim in ti želim vse najlepše na tem evrovizijskem potovanju." 

Pod Anino novo skladbe se sopodpisuje Charlie Mason, ki je leta 2010 za Miley Cyrus soustvaril uspešnico Kiss It Goodbye, leta 2014 pa je bil eden od avtorjev skladbe Rise Like A Phoenix, s katero je Conchita Wurst slavila v Köbenhavnu. Američan je tudi soavtor Maraayine Here For You.

Anina skladba je v angleščini in ni balada. Interno so jo izbrali Darja Švajger, vodja službe ZKP RTV Slovenija Mojca Menart ter glasbenik, avtor glasbe, besedil in pevec Matevž Šalehar - Hamo. Na razpis, s katerim je RTV Slovenija iskala novo skladbo, je prispelo kar 191 novih skladb slovenskih in tujih avtorjev.

Anina skladba je bila izbrana izmed 191 prispelimi na javno vabilo in na vabilo avtorjem od naše predstavnice. Vse prispele skladbe sta ocenjevali dve strokovni komisiji. V prvem krogu so bili člani komisije dvakratna udeleženka Pesmi Evrovizije, izredna profesorica Univerze v Ljubljani Darja Švajger, avtor zmagovalke Pesmi Evrovizije 2007 Molitva Vladimir Graić in Ana Soklič, ki so o odločali do izteka roka, predpisanega v javnem vabilu. V drugem krogu pa je komisija v sestavi Darja Švajger, vodja službe ZKP RTV Slovenija Mojca Menart ter glasbenik, avtor glasbe, besedil in pevec Matevž Šalehar - Hamo odločala med tremi skladbami, ki jih je nato zapela Ana. 

Pesem Evrovizije bo v Rotterdamu potekala 18., 20. in 22. maja. Ana Soklič bo svojo skladbo odpela v prvi polovici prvega polfinalnega večera. Če pobrskamo po zgodovini Evrovizije, je v prvem polfinalnem večeru kar nekaj naših zaveznikov, od katerih smo skozi leta dobili kar nekaj točk, med njimi Hrvati, Švedi, Izraelci in Severni Makedonci. Kakšna bo rotterdamska Evrovizija, je v tem trenutku nemogoče napovedati. Organizatorji so še naznanili, da bodo fleksibilni do zadnjega trenutka in se prilagajali aktualni epidemiološki sliki. Plan A je že davno splaval po vodi. 

Načrt B, ki je trenutno aktualen, je eden od štirih možnih scenarijev. Izvajalci bodo lahko še vedno nastopili v dvorani Ahoy v Rotterdamu, vendar pred manj številnim občinstvom. Prav tako bodo zmanjšane druge dejavnosti, kot so uradno odprtje in novinarsko središče. Vsi izvajalci bodo morali strogo slediti vsem protikoronskim ukrepom, zahtevani bodo varnostna razdalja, nošenje mask, pogosto testiranje članov vseh delegacij ter gibanje zgolj v hotelskih namestitvah ali v dvorani. Po tem vzoru so tudi na RTV Slovenija število prisotnih na Emi zmanjšali na najmanjšo možno mero.

Znano je že, da se bosta izboru v Rotterdamu po pavzi pridružili Bolgarija in Ukrajina, še vedno pa ne bo Madžarske, ki se boji mavričnih zastav, in Črne Gore, kjer se nacionalna televizija bojda spopada s finančnimi težavami. 

Voditeljsko trojico, ki vas bo maja popeljala skozi Pesem Evrovizije, že poznate, saj ste jo videli med nadomestno oddajo Evropa, prižgimo luči v Hilversumu. To so Chantal Janzen, Jan Smit in Edsilia Rombley. Zaživele so tudi že evrovizijske stavnice, sicer brez konkretnejše podlaga. Tako trenutno evrovizijski entuziasti največ možnosti za zmago pripisujejo Islandiji, ki bo svojo skladbo predstavila šele 13. marca in Litvi, ki s skupino The Roop in skladbo Discotheque stavi na elektro pop ritme v duhu 80-ih. Še preden je Ana Soklič prestavila svojo skladbo, so jo stavci uvrščali v zadnjo tretjino. Zanimivo bo opazovati, kar se bo na stavnih lestvicah dogajalo naslednje tedne. Če bi šlo vse po planu, bi nas Ana lani v Rotterdamu zastopala s skladbo Voda. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta