(VAŠ GLAS) Dejan Zavec je poslanec. Ne pozabi nas, Trdobojec

Borut Planinšič ml.
26.04.2022 07:30

Pozabite reševanje vseslovenskih težav po nogometno. Čas je za boks.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dejan Zavec: politik, ki zna zategniti pas
Marko Vanovšek

Pozabite reševanje vseslovenskih težav po nogometno. Čas je za boks. Nogometu, judu, rokometu, hokeju priložnost spet damo kdaj drugič. Dejan Zavec je zdaj predstavnik naših športnih asov med poslanci. Iz parlamenta je odletel bivši nogometaš Gregor Židan, kandidatura ni uspela olimpijski judo prvakinji Urški Žolnir pa nekdanjim reprezentantom, rokometašu Romanu Pungartniku, nogometašici Valeriji Trost, risu Mihi Rebolju ... Pustimo ob strani, da je Zdravko Počivalšek menda ena od košarkarskih legend Podčetrtka. In da Zavec ni edina zares športna duša nove poslanske sestave. Tu je še Rastislav Vrečko, nekdaj košarkar Branika, generacija Slavca Kotnika.

Dolgo zgodovino strankarskih naprezanj, da bi volivce premamili z znanimi športnimi imeni, imamo. S športniki skoraj ne moreš zgrešiti. Z njimi smo jokali od sreče in žalosti, zato so za vedno z nami. Večinoma so poštenjaki in garači. Kdo, če ne oni, znajo iz nič, kolikor smo včasih dali športu, zdaj mu damo malo več od nič, uprizoriti čudež in se kosati s celim svetom. Če se vam zdijo prenaivni, ko v zakonske akte zrejo in lobiste sprejemajo, pomislite, koliko fint poznajo, odkar vsakega uspešnega Slovenca obletavajo menedžerji, ki bi procent tu in odstotek tam.

Še najmanj je bilo mogoče zgrešiti z Zavcem. Trdobojec ima vse nastavke. Znal je zategniti pas že v mladih letih in nič manj kot profi, ko je pred dvoboji špartansko hujšal v tistih 66,68 kilograma velterske kategorije. Ko so ga grdo gledali in mu grozili, da gre na pod, se je milo smehljal in lepo govoril. Kdo ve, ali so to prave odlike za vstop v slovensko politiko, ki bolj spominja na Zavčevo osnovno dejavnost - boksarske obračune. Resda so le besedni, a so težka kategorija. Ja, Haložan se podaja na nov teren, v drugačen ring. Iz boksa je navajen, da so udarci pod pasom kaznovani. V politiki niso. Zato bo življenjski preskok Mr. Sympathikusa, kot so mu pravili v svetovnih arenah, v g. Politikusa dvanajst rund hude bitke. Ne bo nokavt, kdor je bil v Miamiju na pogajanjih v pisarni tipa, kakršen je razvpiti menedžer Don King, že prepozna bleferja. Odlika, ki v parlamentu prav pride.

Boksarji v politiki, to ni le slovenski fenomen. Kako se obnesejo? Vitalij Kličko, težkaš, župan, ta hip brani svoj Kijev. Nikolaj Valujev, prav tako nekdanji svetovni prvak težke kategorije, je bil leta 2011 izvoljen v rusko dumo in je še danes tam. Okej, 2,13 metra visoka Zver z Vzhoda ni najboljši primer boksarja-politika, ko je Mednarodni olimpijski komite Rusiji zaradi dopinga naložil, da ne sme tekmovati pod svojo zastavo, je vpil, naj gredo Rusi na olimpijske igre, da raztrgajo vse, "naj boli pesjane, ki hočejo ubiti naš šport". Manny Pacquiao, edini boksar, ki je bil svetovni prvak v osmih različnih kategorijah, je zadnjih šest let filipinski senator. Zdaj naskakuje titulo predsednika države.

Prvak ljudstva mu pravijo doma. Nekaj takega kot Zavcu pravimo tu. Leta 2018 je Pacquiao vložil predloge za 31 zakonov, ja, takega Zavca potrebujemo. Leto pozneje so izmerili, da se med vsemi filipinskimi senatorji najmanjkrat pojavi na delovnem mestu, ne, takega Zavca nočemo. V predsedniški kandidaturi Pacquiao obljublja, da bo v arest spravil vse podkupljive uradnike in politike. Moč našega poslanca, četudi je športni as, je omejena na zgolj eno devetdesetino, ampak - o ja, takšnega Zavca zahtevamo. Ne pozabi nas, Trdobojec, ko bo šlo zares.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta