Tour: Tadej Pogačar je obnovil prijateljstvo s - kozo

Veliko dela in učenje na napakah sta se obrestovala, lanski zmagovalec Toura se je z zmago v kronometru povzpel nad konkurente v odličen položaj za novo slavje na Elizejskih poljanah
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Le popravil je položaj na kolesu in 22-letnik je ponovno neustavljiv. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Kaj je s Tadejem Pogačarjem, da tako izjemno opravi z uro resnice na največjem kolesarskem spektaklu na svetu? Po odličnem lanskem, ki ga je tik pred Elizejskimi poljanami odel v rumeno, je še enkrat deklasiral tekmece, da je že po petih dneh v daleč najboljšem položaju med vsemi, ki se borijo za njegovo nasledstvo. Mathieu van der Poel je le še tehnično v najboljšem položaju. Ko bo karavana ob koncu tedna zavila v Alpe, Nizozemca ne bo več v prvih bojnih vrstah.

Zmaga, ki kotira visoko

"Kar precej visoko lahko postavim to vožnjo na čas med vsemi svojimi v karieri," je bil v Lavalu zadovoljen 22-letnik s Klanca pri Komendi, ki je še pred manj kot dvema tednoma v Kopru premleval boleč poraz, saj je bil v tej disciplini na državnem prvenstvu šele tretji. In to ne, ker bi hranil moči ali podcenjeval konkurenco, prav mučil se je na tem posebnem kolesu, ki mu pravijo - koza. "Je kar čustveno, z veliko navijači in po težkem mesecu kronometra na treningih, ko nikakor nisem našel ritma. Potem sem pa spremenil položaj na tistega pred Baskijo, kot sem ga imel na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Spet sem našel dobre občutke in sem vesel, kako lahko pritisnem," se Gorenjec že veseli nove posamične vožnje na čas, ki bo dan pred zaključkom 108. francoske pentlje.

Do takrat bo veliko gorskih preizkušenj v Alpah in Pirenejih ter vse druge pasti vmes. Za to, da se je ura resnice odvila po njegovih notah, je zaslužno veliko opravljenega dela pozimi. "Bil sem v vetrovniku in se veliko naučil. Tudi na napakah. Bil sem bolj aerodinamičen, toda preveč skrčen in nisem mogel z vso močjo pritiskati na pedale. Zdaj sem našel ravnotežje, opravili smo dobro delo," je v Franciji ob četrti etapni zmagi in 26. profesionalni v karieri bolj podrobno razložil o lekciji, ki jo je dobil doma na Obali.

Ni rumena majica, a nič kaj slabše

Zdaj z zadovoljstvom pogleda na razpredelnico in proti najnevarnejšim tekmecem: Aleksej Lucenko ima zaostanek 1:13, Rigoberto Uran 1:21, Richard Carapaz kot veliki poraženec kronometra 1:36, Primož Roglič 1:40, Geraint Thomas 1:46 ... "Nisem pričakoval takšne razlike že po petih dneh, saj sem se na kronometrskem kolesu začel dobro počutiti šele teden pred Tourom, ko sem spremenil položaj. Vedel pa sem, da lahko imam dober dan, ker imam dobre noge. Na koncu sem lahko pritiskal, kot sem moral pritiskati in kot sem načrtoval." In kako bo zdaj spremenil način dirkanja, ko se je razkrilo, da je tudi letos favorit številka ena? "Napadi bodo najbrž sledili vsak dan. Težko bo zadržati položaj, ampak tako pač je, enkrat napadaš, drugič se braniš. Vzel bom dan za dnem, pred prvimi gorskimi etapami je še nekaj pasti. Naslednja etapa je lažja, ampak nikoli ne veš, kaj se zgodi. Sem kar motiviran, ko vidim, kako se dirka odvija," je povedal Pogačar.

Pred kronometrom je dejal, da še ni čas za rumeno majico, a ji je prišel morda celo bližje, kot je pričakoval. "Lepo bi jo bilo vzeti, to so sanje, ampak sem zadovoljen, kako se je končalo. Saj kaj dosti boljše ne bi moglo biti." Lani je bil po petih dneh Toura na tretjem mestu, a takrat so bili okrog njega Adam Yates, Primož Roglič in Egan Bernal, pa čeprav so bile takrat že v startu okrog Nice zelo zahtevne trase. Na lažjih terenih je zdaj prišel do precej višjega naskoka. "Nismo še imeli velikih vzponov, zato težko kaj povem, ampak po tem, kar smo doživeli, lahko rečem, da sem v odlični formi. Noge so dobre, sicer pa je vse bolj ali manj enako, kot je bilo lani," je zaključil pogovor z novinarji Tadej Pogačar.

Rezultati 5. etape, Change-Laval, 27,2 km, posamični kronometer: 1. Tadej Pogačar (Slovenija/UAE Emirates) 32:00, 2. Stefan Küng (Švica/Groupama FDJ) +0:19, 3. Jonas Vingegaard (Danska) 0:27, 4. Wout van Aert (Belgija/oba Jumbo Visma) 0:30, 5. Mathieu van der Poel (Nizozemska/Alpecin Fenix) 0:31 ... 7. Primož Roglič (Slovenija/Jumbo) 0:44, 10. Aleksej Lucenko (Kazahstan/Astana) 1:00, 14. Julian Alaphilippe (Francija/Deceuninck) 1:11, 16. Geraint Thomas (Velika Britanija) 1:18, 23. Richard Carapaz (Ekvador/oba Ineos) 1:44, 36. Matej Mohorič (Bahrain) 2:01, 163. Luka Mezgec/BikeExchange) 5:28; vrstni red: 1. van der Poel 16.51:41, 2. Pogačar +0:08, 3. van Aert 0:30, 4. Alaphilippe 0:48, 5. Lucenko 1:21, 8. Vingegaard 1:43, 9. Carapaz 1:44, 10. Roglič 1:48, 12. Thomas 1:54, 34. Mohorič 4:59, 73. Mezgec 12:28.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta