(PRVE ODPOVEDI OI): Igre v Tokiu neizvedljive in nezaželene, Bach pa vztraja pri urniku

ZOM, MK, ŠR, STA
23.03.2020 09:05

Kanada je napovedala, da športnikov poleti v Tokio ne bo poslala, Japonci že priznavajo, da tekmovanje ne bo izvedeno po prvotnem načrtu, predsednik Mok pa še verjame, da je igre mogoče pripraviti v predvidenem terminu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Nikoli ne smemo odnehati, tudi če se zdijo naše možnosti za uspeh zelo majhne," pravi Thomas Bach.
EPA

Da je prestavitev poletnih olimpijskih iger v Tokiu zaradi pandemije koronavirusa nujna, potrjuje vse več odločitev na mednarodni ravni. Kanada je danes že napovedala, da svojih športnikov ne bo poslala na olimpijske in paraolimpijske igre v Tokiu, poročajo agencije. V Avstraliji se pripravljajo na prestavitev. Pozivi k drugemu terminu prihajajo tudi iz Slovenije, predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) pa še vedno vztraja, da je prezgodaj za odločitev.

"To ni bojkot"

V kanadskem olimpijskem komiteju so športnike na svoji spletni strani obvestili, da bo kanadska odprava šla na igre le v primeru prestavitve. "To ni bojkot iger," pa vodjo komunikacij tamkajšnjega olimpijskega komiteja Photija Sotiropoulusa povzema nemška tiskovna agencija. Ta dodaja, da bodo kanadski športniki z veseljem sodelovali v kasnejšem terminu, ko ne bo več tveganja za zdravje športnikov, če bo do prestavitve iger prišlo.
Kanadski olimpijski in paraolimpijski komite sta o odločitvi obvestila tudi Mednarodni olimpijski komite ter mu izrekla vso podporo pri prestavitvi iger, tudi v zvezi s spreminjanjem zelo kompleksnega mednarodnega koledarja športa. V Kanadi poudarjajo, da prav nič ni pomembnejše od zdravja ljudi in športnikov. Njihovo potezo je med drugimi pozdravil avstrijski minister za šport in podkancler Werner Kogler"Zavzemam se za prestavitev letošnjih poletnih olimpijskih iger v luči zdravja vseh udeležencev, nadzornikov in gledalcev v Tokiu," je zapisal v izjavi za javnost.

Kanadski športniki poleti ne bodo odpotovali v Tokio
EPA
Reuters

Neizvedljivo in nezaželeno

Za preložitev iger se je v pismu, ki ga je poslal predsedniku Mok Thomasu Bachu, zavzel tudi predsednik mednarodne atletske zveze IAAF Sebastian Coe. Zapisal je, da bi bile letošnje igre zaradi pandemije koronavirusa naravnost "neizvedljive in nezaželene". Dvakratni olimpijski prvak na 1500 metrov je v pismu, ki ga je v izvlečkih objavil britanski BBC, navedel tri glavne razloge za preložitev olimpijskih iger. Poudaril je, da zavoljo širjenja koronavirusa vsi tekmovalci in tekmovalke nimajo poštenih in enakih razmer za vadbo, da pri vseh športnikih in športnicah obstaja povečano tveganje za poškodbe, hkrati pa sta zavoljo nastalih razmer opazna velika negotovost in strah med športniki in športnicami.

Nesterović: OI 2020 niso logične

Pozivom k prestavitvi iger se pridružujejo tudi v Sloveniji. Že v petek je predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec dejal, da igre v začrtanem terminu ne bi bile poštene, saj športnikom ne bi omogočili enakovrednih pogojev za pripravo. "Olimpijske igre 2020 niso logične in jih je po mojem mnenju že zdaj nemogoče izpeljati," pa je prepričan generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije Rašo Nesterović"Za vse nas je to povsem nova situacija, a glede na stanje v svetu in dejstvu, da pandemija verjetno še ni niti v srednji fazi, se mi zdi nelogično razmišljati o olimpijskih igrah. Najprej je treba poskrbeti za zdravje ljudi, šele nato bo na vrsto prišel šport," je v pogovoru za Slovensko tiskovno agencijo povedal nekdanji NBA-jevec. "Vseeno je iz katerega športa gledaš na vso zadevo, je jasno, da športniki zdaj z glavo in telesom niso v pripravah za olimpijske igre. Treba je najti pravo rešitev, ki zagotovo ni enostavna, saj je preložitev tako velikega tekmovanja zahteven logistični in finančni projekt."

Rašo Nesterović meni, da iger v predvidenem terminu ni mogoče izpeljati.
Igor Napast

Fabjan: Naj se igre odpovedo

Marjan Fabjan
Bojan Bauman

Japonci se mehčajo

Igre v Tokiu so še vedno načrtovane za obdobje med 24. julijem in 9. avgustom letos. Vse bolj pa se napoveduje prestavitev iger vsaj na jesen, morda na kasnejše obdobje. To je danes v Tokiu potrdil tudi japonski premier Šinzo Abe. Da je Japonska vse dlje od izvedbe olimpijskih iger v letošnjem poletju, je na današnji novinarski konferenci potrdil tudi predsednik organizacijskega odbora iger Joširo Mori: "Nismo tako neumni, da bi igre izvedli po planu." Potrdil pa je, da se bo v četrtek po načrtih začela pot olimpijske bakle.

Bach: Ne smemo odnehati

Mednarodni olimpijski komite je v nedeljo napovedal, da bo odločitev o prestavitvi iger sprejel v štirih tednih. Predsednik Mok Thomas Bach vztraja, da je še prezgodaj za kakršno koli odločitev glede možne prestavitve iger v Tokiu. "Kot uspešni športniki dobro veste, da nikoli ne smemo odnehati, tudi če se zdijo naše možnosti za uspeh zelo majhne," je zapisal v pismu olimpijcem. Zapisal je, da je na Japonskem "znatno izboljšanje" glede novega koronavirusa, kar "nas lahko okrepi v prepričanju, da lahko z nekaj varnostnimi omejitvami organiziramo olimpijske igre v državi in ob tem spoštujemo načelo varovanja zdravja vseh udeležencev". 
A vendar je "dramatično povečanje" primerov okužbe s covidom-19 oziroma izbruhi virusa sars-cov-2 na različnih celinah prisililo Mok k razpravljanju o različnih scenarijih. "Mislim, da lahko sočustvujem z vsemi, ki vam trenutni položaj ni po godu," je dejal Bach, olimpijski prvak v sabljanju leta 1976 v Montrealu, in spomnil na svojo izkušnjo z negotovostjo pred moskovskimi olimpijskimi igrami leta 1980, ki so jih bojkotirale ZDA in številne druge države. "Želel bi si, da bi si države takrat vzele več časa za premislek. Na podlagi informacij, ki jih imamo sedaj, pa je še prezgodaj sprejeti kakršno koli odločitev glede poletnih olimpijskih iger v Tokiu 2020," je še enkrat poudaril prvi mož olimpijskega gibanja.
Odpovedi tokijskih iger ni na agendi, je dejal. "To bi uničilo olimpijske sanje 11.000 športnikov iz 206 nacionalnih olimpijskih komitejev, od Mokove ekipe beguncev, paraolimpijskih športnikov ter vseh ljudi, ki vas podpirajo, kot so trenerji, zdravniki, športni delavci, partnerji za trening, prijatelji in družina," je Bach še nagovoril olimpijce.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta