(POGOVOR) Strelka Urška Kuharič se ozira proti Parizu, najprej bi se rada dokazala v Rušah

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
10.01.2022 05:00

Ormoška strelka z optimizmom pričakuje tekmovalno sezono, ki prinaša pomembno novost

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Urška Kuharič novo sezono pričakuje z optimizmom. 

Szs

Od srede do nedelje bo v Rušah že 27. mednarodno tekmovanje v streljanju z zračnim orožjem v spomin na padli Pohorski bataljon in za veliko nagrado Ruš, ki ga bo pripravilo tamkajšnje Strelsko društvo I. Pohorskega bataljona. Gre za vrhunsko tekmovanje z nazivom grand prix. Po uveljavitvi nove oblike strelskih tekmovanj Mednarodne strelske organizacije (ISSF) so tekmovanja za grand prix po olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih po kakovosti tretja najpomembnejša v svetu.

V Rušah bo nastopilo 167 strelcev in strelk iz 20 držav, med njimi nosilci olimpijskih medalj in kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev. Konkurenca bo izjemna, boj za najboljše uvrstitve pa neizprosen. Selektorka reprezentance Andreja Vlah bo imela na voljo vse najboljše, največ pa pričakuje od strelk z zračno puško, Žive Dvoršak, Urška Kuharič in Klavdije Jerovšek.

Lepi spomini na Ruše

Za Urško Kuharič, članico SD Kovinar Ormož, so tekme v Rušah nekaj posebnega. "V Rušah vselej rada streljam, saj so tekmovanja odlično organizirana in tudi ozračje je prijetno. Leta 2020 sem bila v Rušah dvakrat tretja, žal pa je lansko tekmovanje zaradi pandemije odpadlo. Lani sem bila sicer zelo uspešna. Na evropskem prvenstvu z zračnim orožjem v Osijeku sem si pristreljala srebrno kolajno v neolimpijski disciplini velikokalibrska puška trojni položaj na 300 metrov, poleg tega pa sem z Dvoršakovo in Jerovškovo osvojila še srebro kolajno v ekipni tekmi z zračno puško," se na minuli dve sezoni ozre 27-letna Ormožanka. "Kolajni iz Osijeka potrjujeta, da strelsko zorim, zato nestrpno pričakujem letošnjo tekmovalno sezono," na skriva optimizma sogovornica.

"Ob izbruhu pandemije so treningi potekali v posebnih razmerah, tudi manj jih je bilo, toda lani so se razmere izboljšale in trenirala sem domala tako, kot da pandemije ni. Čutim, da sem dobro pripravljena, prve tekme bodo pokazale, ali sem na pravi poti, da izpolnim pričakovanja. Poleg treningov doma v Ormožu, kjer so razmere zelo dobre, sem bila tudi na pripravah v tujini. Zaradi dolge in naporne lanske sezone, v kateri za počitek ni bilo veliko časa, sem imela v začetku priprav nekaj težav, te so minile in komaj čakam prva tekmovanja. Tudi letošnja sezona bo dolga, časa za to, da izpilim stvari, ki bi lahko prispevale k čim boljšim dosežkom, bo dovolj," pojasnjuje strelka.

Osebni Arhiv

Urška Kuharič je kot reprezentantka prvič nastopila na mednarodnem tekmovanju pred osmimi leti prav v Rušah. "Ruško tekmovanje je uvod v mednarodno sezono, ponuja priložnost strelcem in strelkam, da preverijo trenutno pripravljenost. Spomnim se, da sem Rušah dosegla nekaj osebnih rekordov, ki so mi dali še več poleta za trdo delo v tem športu," razloži Kuharičeva, ki bo v Rušah tudi prvič spoznala podrobnosti uvedbe novih tekmovalnih pravil. "Vsaj delno bomo vsi spoznali dobre in morebitne slabe strani novosti, ki so med strelci in strelkami naletele na različne odmeve - eni jih pozdravljajo, drugi ne. Nova pravila spremlja nekaj nejasnosti in tekmovanja bodo pokazala, ali je bila odločitev modra. Strelci se ne bi smeli preveč ubadati z novostjo, kajti če želiš zmagati, moraš streljati boljše od tekmic oziroma tekmecev ne glede na pravila. Vsi imamo enako orožje in tekmujemo na istem strelišču, čas bo pokazal, kaj bo sprememba prinesla v strelski šport."

Po poti Žive Dvoršak

Prvo ime med slovenskimi strelkami je brez dvoma Živa Dvoršak, trikratna olimpijka, ki želi v Parizu nastopiti na četrtih olimpijskih igrah. Podobne želje ima tudi Kuharičeva. "Sem optimistka. Že pred igrami v Tokiu sem bila na pragu nastopa na Japonskem, a mi je na odločilnem tekmovanju za las spodrsnilo. Pariz se bliža in naredila bom vse, da bom okusila olimpijski duh. Priložnosti za to bo veliko, prvi cilj je, da po novem tekmovalnem ustroju nabiram točke za svetovno lestvico, ki bo odločala tudi o potnikih za Pariz. Večino prostega časa namenjam strelstvu, za zdaj ima prednost pred zaposlitvijo, tako da lahko veliko treniram in se pripravljam na izzive," pojasni Kuharičeva, ki je na Pedagoški akademiji v Mariboru končala študij razrednega pouka, v prostem času, ki ji ostane po treningih in tekmovanjih, pa pomaga pri delu na družinski kmetiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta